Szabadidő

Autómentes övezetet csinálnának a budapestiek a belvárosból

Egy friss felmérés szerint a fővárosiak 38 százaléka támogatja a dugódíj bevezetését, 49 százalékuk pedig teljesen kitiltaná az autókat a belső kerületekből.

A dugódíj helyett inkább a belváros autómentesítését támogatják a budapestiek – derül ki abból a kutatásból, amelyet a 24.hu megbízásából végzett a Závecz Research.

Fotó: MTI Fotó / Szigetváry Zsolt

A lap a közelgő önkormányzati választás kapcsán szerette volna felmérni, mit gondolnak a fővárosiak a legfontosabb városvezetéssel, városszervezéssel kapcsolatos kérdésekről – köztük az autóközlekedésről.

Az utak állapota és a közlekedési dugók ott vannak a budapestieket leginkább bosszantó problémák között – nem véletlen, hogy Puzsér Róbert egész kampányát a „sétáló Budapest” köré építette, de Karácsony Gergely és – bizonyos fenntartásokkal – Tarlós István is támogatná a behajtási díj bevezetését.

A Závecz Research felmérése szerint utóbbi elég népszerűtlen a városlakók körében, a megkérdezetteknek csupán 39 százaléka támogatná a bevezetését. A dugódíjat főként a belső kerületek lakói támogatják, az V., VI. és VII. kerület lakóinak majdnem fele (49 százalék) helyeselné a bevezetését, a külső kerületek lakói viszont határozottan ellenzik, hatvan százalékuk utasítja el az ötletet.

A felmérésben arra is rákérdeztek, mit gondolnak a fővárosiak az autók belvárosból való kitiltásáról és a sétálózónák kialakításáról. Meglepő módon ezt a radikálisabb intézkedést többen támogatják, a megkérdezettek 49 százaléka jó ötletnek tartaná a belső kerületek autómentesítését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top