Szabadidő

Fontos változások lépnek életbe Budapest közlekedésében

A változásokról Karácsony Gergely főpolgármester számolt be a Facebook oldalán.

A koronavírus-járvány tengernyi dolog mellett a főváros közlekedésén is otthagyta a kézjegyét, a nagykörúti biciklisávról egyenesen nagyképes riportban emlékeztünk meg. Az új változtatások azonban nemcsak a bicikliseket, hanem az autósokat is vaskosan érintik, noha ez a kettő egy európai városban amúgy is összeér.

Karácsony Gergely Facebook posztjának szövegét idemásoljuk: 

“Bár a mindannyiunk életét átalakító járvány miatt azonnali cselekvésre volt szükség az alternatívákat kínáló, egészségügyi szempontból biztonságos közlekedés megteremtésére a belvárosban, a jó megoldást csakis párbeszéddel, a budapestiek visszajelzéseire reagáló finomhangolásokkal lehet megtalálni. Éppen ezért munkatársaim a BKK-nál és a Budapest Közútnál folyamatosan figyelik a forgalom változását, és kikérik a lakosság véleményét is. Ezek nyomán új intézkedésekkel könnyítjük az autósok közlekedését is az átalakuló Budapesten.

  • Módosítottuk a lámpaprogramot több helyen is a Nagykörút mentén, így a Baross utcánál, a József utcánál és a Rákóczi térnél is.
  • A lámpák átprogramozása mellett a sávok használatát is átalakítottuk az Üllői úton a Corvin-negyednél. Mostantól telezöldnél lehet áthaladni a kereszteződésen a külön egyenes és balra kanyarodó fázisok helyett.
  • Hamarosan módosul a sávok kialakítása a Teréz körúton a Nyugati tér előtt, annak érdekében, hogy ne torlódjon fel a forgalom a Váci út keresztezésénél.

Mivel az autóval közlekedők és a kerékpárosok is megszokták az új sávokat, már nincs szükség a terelésre szolgáló betonelemekre, így azokat eltávolítjuk, de a záróvonal természetesen marad. Kérem a budapestieket, hogy fokozottan figyeljenek a közlekedésre.
Az a célunk, hogy Budapest mozgásban maradjon, ehhez pedig alternatív közlekedési módoknak is lehetőségeket kell teremteni. De közlekedési módtól függetlenül készek vagyunk a tapasztalatok és a visszajelzések nyomán bárhol finomhangolni, akár újragondolni a lehetőségeket, hogy a városlakók közös érdeke, a biztonságos és választható közlekedés a lehető legjobb legyen.
A Fővárosi Önkormányzat és a BKK – Budapesti Közlekedési Központ az Üllői úton nemrég elvégzett kerékpárosbarát átalakításokkal kapcsolatban várja a környéken közlekedők véleményét.”

Biciklis a körúton

Biciklis a körúton / Fotó: Neményi Márton

Két fontos hír bicikliügyben:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top