Szabadidő

Akkora lett a kereslet a kerékpárokra, hogy a boltok nem bírják kielégíteni az igényt

A járvány miatt rengetegen kerékpárra szálltak, de a gyártók és a boltok nem bírják szusszal a megnövekedett keresletet kielégíteni. Te is rászoktál a biciklizésre?

Világjelenség, hogy a koronavírusjárvány miatt megnőtt az igény a kerékpárra. A járvány alatt mi is többször megírtuk, hogy többször is rekordokat döntött a bringás forgalom a belvásosban, sőt halálfélelem nélkül lehetett végigmenni Budapest belvárosán az új bicikliutak miatt. A növekvő kereslet viszont a gyárleállások miatt lecsökkent kínálattal áll szembe. Ezért Európában és Amerikában hiánycikk lett a bicikli, főleg a középáras (150–250 ezer forintos) sávban – derül ki az Index körképéből.

A járvány miatt rengetegen bicikliznek, dübörök a kerékpár-ipar

Te is rászoktál a bringázásra? (Fotó: Pexels.com)

Az egyik nyilatkozó bringabolt vezető szerint egész Európában nagy a kereslet a biciklikre – közben az európai összeszerelő üzemek, kerékpárgyárak három-öt hétre bezártak a külföldi munkaerő hazatértével. A kiesés durva torlódást okozott, az eddig a hiányt úgy-ahogy kipótoló távol-keleti kerékpárok fullra kifogytak. 

A legkurrensebb középáras – 150-250 ezer forintos – modellekből már nem nagyon lehet venni, azaz vagy lejjebb kell szállítani az igényeket, és olcsóbb biciklit venni, vagy kifizetni a jóval drágábbat.

A bringabarát intézkedések miatt  új vásárlók jelentek meg a piacon a járvány alatt, olyanok, akik soha nem bringáztak – mondta el a lapnak Sipiczki Róbert, a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség elnöke, aki hozzátette, az átlagos kerékpáros kereslet 20-25 százalékkal megnőtt, de a boltok ezt csak mintegy 15 százalékban voltak képesek kielégíteni. 

Klimon Péter, a Csepel vezérigazgatója az Indexnek elmondta, áprilistól teljes őrületbe fordult át az azt megelőző két hét leállása. “A gyártásban bedugult a beszerzési lánc, először a távol-keleti, aztán az európai piacon, ezért a szakmában hosszú évtizedek óta nem tapasztalt hiány alakult ki, de az igazgató úgy számol, hogy a következő két-három hétben, a tavaszi kerékpárszezon végére utolérik magukat” – írja a lap.

Ezért érdemes bringára szállnod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top