Szabadidő

Borzasztó állapotok az ironman versenyen: Szőnyi Ferenc nagyon legyengült

Az ultratriatlonista Szőnyi Ferenc álma veszélybe került.

Szőnyi Ferenc ultratriatlonistának egy telehányt, koszos uszodában kellett leúsznia 76 kilométert, majd kiszáradva, hasmenéssel ült kerékpárra. A 8. helyen halad a 28 napos szintidejű gigaversenyen, tudta meg az Infostart.hu

Forrás: iStock

Szőnyi Ferenc magyar ultratriatlonista Mexikóban nekirugaszkodott egy hússzoros ironman versenynek (Decaultratri World Cup), ami azt jelenti, a sportolásba már felnőttként belekezdett versenyzőnek az ironman versenytáv hússzorosát kellett teljesítenie: 76 kilométer úszást (ez nagyjából a Balaton hossza), 3600 kilométer kerékpározást, végül 844 kilométer futást – 1700 méteres tengerszint feletti magasságban.

Azzal a céllal vágott neki az emberfeletti teljesítménynek, hogy megdönti a litván Vidmantas Urbonas 1998-as rekordját, a 437 óra 21 perc 40 másodperces világcsúcsot. A verseny közben lehet pihenni és táplálkozni is, és mindenki szabadon osztja be az idejét, de 28 nap alatt végezni kell.

Október 5-én el is rajtolt a 18 nevezős viadal, és Szőnyi Ferencnek minden esélye megvolt arra, hogy álmát valóra váltsa; 2010-ben egyszer már győzött ezen a versenyen, és arra is készült, hogy egyedüli ember legyen a földgolyón, aki kétszer is célba ért.

A versenykörülmények aztán – amik természetesen mindenkit egyformán befolyásoltak – igen mostohának bizonyultak, írja a lap. Az ultratriatlonista facebookos beszámolója szerint az első komolyabb probléma a verseny harmadik napján adódott, amikor is az uszodában egyszer csak minden indoklás nélkül kiparancsolták a versenyzőket az uszodából – éppen négyen úsztak akkor –, Szőnyinek összesen 8 kilométere volt hátra. Azt javasolták nekik, kezdjék el a biciklizést, majd az úszást később befejezik. Szőnyi erről  hallani sem akart, így megoldották, hogy átmenjenek egy másik uszodába.

Az extrém teljesítők miatt folyamatosan szennyeződő vizet közben egyre durvábban klórozták, ami miatt a szája és a torka evésre szinte alkalmatlanná vált, ezért nagyon legyengült, láza és hasmenése lett. A biciklizésbe mégis belekezdett, de a versenyhelyszín egy családok által látogatott park volt, ahol járókelőket kellett kerülgetni. A vállával, a hátával és a karjával sem volt minden rendben, így kerestek neki egy masszőrt, aki versenyre alkalmas állapotba gyúrta időközben. Szerdán jött el a pillanat, hogy orvosi segítségre is szüksége lett, de estére jobban lett, és a 8. helyen tekert.

A helyszíni beszámolók alapján több versenyző az uszodai fertőzések miatt fel is adta a versenyt, gombás bőrdarabok és hányás is úszkált a medencében. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top