Szabadidő

Ha eddig nem féltél a kamuvideóktól, most majd fogsz

A képmanipuláló technológia már az első megjelenésekor megfagyasztotta a vért a nézők ereiben, mostanra azonban továbbfejlődött, és még riasztóbbá vált.

A deepfake lényege, hogy gyakorlatilag bárkinek az arcát, beszédét lehet videókban utánozni, ha kellő mennyiségű kép-, és hanganyag áll rendelkezésre az illetőről. Az egyik első deepfake-demonstrációhoz például Barack Obama volt amerikai elnököt használták fel, meglehetősen hátborzongató eredménnyel.

Ez azonban már szinte antik felvételnek számít, lévén több mint két éves, ennyi idő alatt pedig a technológia rengeteget fejlődött, amit Jim Meskimen parodista most demonstrál is az alábbi videóban. Az Obama-felvételtől eltérően itt a színész utánozza több híresség hanghordozását is John Malkovichtól Colin Firthön és Robert De Nirón át Christopher Walkenig, és ami a legijesztőbb: közben az arcán szinte észrevehetetlenül adják át a helyet egymásnak az ismert emberek vonásai. A hatás annyira meggyőző, hogy elsőre a néző azon kezd el gondolkodni, vajon vizuális trükköt lát, vagy Meskimen annyira jó színész, hogy még az alanyai külsejét is képes utánozni.

A trükkről az alábbi videó rántja le a leplet, amelyet egy Sham00K nevű YouTube-felhasználó osztott meg a csatornáján. Ezen látható, hogy az egyes hírességek megelevenítéséhez számtalan fotót használt fel – a képeket mesterséges intelligencia elemzi, és előállítja belőlük azt a digitális réteget, amely igazodik Meskimen szájmozgásához. A technológia lehetővé tenné azt is, hogy a szóban forgó hírességek korábbi filmjeinek, nyilvános szerepléseinek feldolgozásával a hangjukat is létrehozzák digitális úton – mint az Obama-videó esetében –, itt azonban erre nem volt szükség, mert Meskimen tényleg elsőrangú munkát végez a hanglejtések, hanghordozások reprodukálásakor.

A deepfake videókat egyre könnyebb lesz elkészíteni, ahogy a hasonló algoritmusok és szoftverek kezelése egyszerűsödik. Sokan attól tartanak, hogy ezzel eljöhet az eddigi objektív valóság vége, és a videók láttán valóban nem nehéz elképzelni egy olyan világot, ahol nem hihetünk a saját szemünknek sem, illetve a tévéműsorok vagy épp politikai kampányvideók láttán gyanakodnunk kell, hogy valódi felvételt látunk-e, vagy csupán megrendezett digitális szemfényvesztést.

Érdemes azonban a másik oldalt is megvizsgálni: a városi legendák leleplezésére szakosodott Urban Legends blogot szerkesztő Marinov Ivánnal készült interjúnkban a szakember azt mondta: egyelőre teljesen felesleges ilyen, viszonylag bonyolult megoldásokhoz folyamodni, amikor az internetezőket egy sokkal gyorsabban és könnyebben használható módszerrel, kontextusból kiemelt félmondatokat tartalmazó összevágott videókkal is ugyanolyan hatékonyan meg lehet téveszteni.

A technológiának így főként a filmgyártás terén lehet majd létjogosultsága, segítségével ugyanis feltámaszthatók már nem élő színészek (ahogy arra volt is már példa), de adott esetben a digitális utómunkát is felgyorsíthatja a deepfake-ek alkalmazása.

Képünk illusztráció, de valódi embert ábrázol, nem deepfake-et (Fotó: iStockphoto)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top