Szabadidő

Ez a csöppség a világ leghangosabb madara

A fenti kitüntető címet viselő madár olyan hangos, mintha egy éppen gyorsuló motorkerékpárt hallgatnánk pár méterről.

Jeff Podos, az Amhersti Massachusettsi Egyetem biológusa kutatótársaival tanulmányozta a csombókos harangozómadarat, és megállapították, hogy bizony a mindössze 250 grammot nyomó, galambméretű madár a világ leghangosabbja – olvasható a Blikk.hu cikkjében.

„Az állat fehér hímjének nászéneke olyan hangos lehet, mint egy teljes hangerővel dübörgő rockkoncert” – fogalmazott meg Jeff Podos. A tudósok tanulmányukban arról is írnak, hogy felmerült bennük a kérdés, hogy a nőstények hogyan képesek végighallgatni halláskárosodás nélkül a fülsiketítő nászdalt. Ám a zöld tollazatú hölgyeket egyáltalán nem zavarja a rendkívüli hangerejű ének, sőt boldogan bújnak oda a rikácsoló hímhez.

A madár hihetetlenül egyedi hangja egyébként elérheti a 113 decibelt – viszonyításként egy 10 méterről szóló vonatkürt 120 decibel.

Attól viszont nem kell tartani, hogy valamelyik reggel a csombókos harangozómadár énekére kelünk, ez a faj ugyanis az Amazonas mélyén él.

(via)

Kiemelt kép: Youtube/ScienceAlertVideos

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top