Szabadidő

Megmutatjuk Dubaj megfizethető és ingyenes oldalát is

Kristálytiszta víz, finom homokos tengerpart, megfizethető parti éttermek. Ha azt hitted, hogy Dubaj a gazdagok kiváltsága, megdöntjük az elméletedet.

Dubaj több mint 50 kilométer hosszú tengerpartján egymást váltják a luxusstrandok és az egyszeri nyaraló által használható homokos szakaszok. Alább az ingyenes, vagy ahogy azt a Balaton déli partján szokás mondani: a szabadstrandokra fókuszálunk, ugyanis az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb és egyben második legnagyobb városáról általában úgy vélik az emberek, hogy a megfizethetetlen kategóriába esik, pedig szó nincs erről. Némi tervezéssel és előzetes utánajárással észszerű összegből kihozható egy családi nyaralás. A következő hónapokban jó pár cikket közlünk majd Dubajról, ami ezt (is) bizonyítja. Elsőre fürdünk, hajózunk és sétálunk. 

Nemzetek konyhái a part mentén

A La Mer Beach Dubaj legújabb szabadstrandja, különleges színfoltja a városnak. A pálmafák tövében megbújó színes tusolókabinok, öltözők, a part menti hangulatos kávézók, a szebbnél szebb éttermek közt lelassul az idő. Az Arab-öbölre nyíló kilátás, az aranyló homok és a kortárs művészetek iránt rajongók helye ez a partszakasz, ahol a belga gofritól a báránykroketten át a katalán polipig bármit kipróbálhatsz. A járdákat, az épületeket és a falakat színes graffitik, játékos falfestmények díszítik, a bárok, kávézók és éttermek kiemelkedő színfoltjai a városnak. Bérelhetsz külön cabanát (azaz privát kis napozó- és pihenőkunyhót), esetleg csónakot. 

La Mer Beach (Fotó: iStock)

A gyerekek a kültéri trambulinparkban játszhatnak kifulladásig, a felnőttek pedig kajakozhatnak, vízisízhetnek, vagy kipróbálhatják a flyboardingot, ami egy vízmeghajtású lebegő deszka, és akár 9 méter magasba is felrepülhetsz vele. A partszakaszon külön szabadidő- és szórakoztató központot is találsz, továbbá egy hatalmas élményparkot, a Lagunát. A vízi parkban többek között öt lélegzetelállító csúszda, egy végtelenített medence, egy szörfgép és egy lazító slow river is helyet kap, ami egy lassan csordogáló folyóra hasonlít.

Vízözön a Burdzs Kalifa alatt

Jó pár turistamágnes szökőkút van a világon, ilyen például Rómában a Trevi-kút, vagy a Las Vegas-i Bellagio szálloda és kaszinó előtt működő Bellagio Fountain is. A Dubai Fountain méretében talán ehhez mérhető, játékosságában azonban túlszárnyalja amerikai „rokonát”: míg Vegasban 15 percenként alig egy-két perces show látható, addig Dubajban egy-egy „előadás” nyolc-tíz percig is eltart. A zene hangos, a tömeg nagy, de mit sem számít ez, jó két órát nevetve eltölthetsz, és nem látod kétszer ugyanazt a produkciót. A szökőkutat egy 12 hektáros mesterséges tóban építették ki, egyes vízköpői 150 méter magasra lövik a vizet. A „tó” partján tengernyi étterem, köztük jó pár könnyen megfizethető is nyitva áll.

A Burdzs al-Arab árnyékában

Ha strandolás közben Dubaj egyik ikonikus épületében, a hétcsillagos Burdzs al-Arab hotelben gyönyörködnél, vagy szörföznél egy jót, akkor a Sunset Beachre menj: erről a tengerpartról nyílik a legjobb kilátás a világ öt legjellegzetesebb hotelje között számon tartott szállodára, ráadásul ez a szakasz az Emírségek egyik legszebb homokos partja. Az Umm Suqeim Beachként is ismert strand mellett egymást érik a hangulatos kávézók és kiülős helyek. A dagadó vitorlára emlékeztető Burdzs al-Arab neve annyit tesz: az arabok tornya. Az épület 321 méter magasra tornyosul a víz felett, de a tenger alatt is bőven van látnivaló: egy tengeralattjáró-szimulátorral érheted el a hotel víz alatti akváriuméttermét, ahol a díjnyertes séf, Nathan Outlaw ételei közül választhatsz.

Az Al Mahara étterem (Fotó: Alamy/Profimedia)

Monorail

Amikor a Palm Jumeirah mesterséges szigetet építeni kezdték Dubajban, a világ tekintete az Arab-öbölre szegeződött. A sziget felülről egy pálmát formáz meg, melynek a szárán monorail közlekedik, ami a piros metróvonal megállójától szállítja az utasokat a tengerpartra. A jegy 30 dirham, körülbelül 2400 forint. Menet közben Dubaj egyébként sem olcsó ingatlanjai közül is a magasabb árfekvésű lakóparkokat nézegetheted. Itt van lakása például Diego Maradonának, az argentin futballcsászárnak.  

Monorail (Fotó: Wikipedia)

A Jumeirah Beach Residences mellett

„A családoddal együtt nyaralsz, és valami különlegesre vágytok?” – kérdezné az utazási iroda prospektusa, a válasza pedig az lenne, hogy akkor a Jumeirah Beach Residences The Walk nevű sétányával szemben lesz a helyed. Tevegelhettek, banánhajózhattok, és kipróbálhatjátok a Dubai Aqua Park meredek, mégis biztonságos csúszdáit. A parton hamburgerezők, gyümölcslébárok, fagyizók sorakoznak, és a közelben egészen biztos, hogy megcsodálhattok egy-két autókülönlegességet is.

Tevegelés a Jumeirah Beachen (Fotó: iStock)

Aktív idő

Ha a sportolást a nyaralás alatt sem akarod kihagyni, vagy egyszerűen csak kipróbálnál egy-két extrém vízi sportot, akkor a Kite Beach felé vedd az irányt! Ez a város legsportosabb strandja, ahol a strandröplabdától kezdve a kite-szörfön és az állószörfön át a kajakozásig rengeteg mindent kipróbálhatsz. A Jumeirah főutcájától néhány lépésnyire elterülő strand mellett 14 kilométeres futópályát is találsz, de van itt gördeszkapark, kültéri trambulin és bababarát játszópark is. Ha megéheztél, itt találod a város legjobb minihamburgerét is egy Salt nevű büfékocsiban.

Kite Beach (Fotó: iStock)

Közel az uralkodói rezidenciához

Ha csak egy kicsit szeretnél kivonulni a nyüzsgő, pezsgő városi életből, akkor a csendes, mindentől távol eső Black Palace Beach a te helyed. Mivel ez a tengerpart nem a város szívében fekszik, hanem az egyik uralkodói palota közelében, és csakis autóval közelíthető meg, a zavartalan pihenés garantált. A partról rálátsz a távoli Palm Jumeirah-ra, valamint a Burdzs al-Arabra, és a helyiek szerint a szabadstrandok közül innen a legszebbek a naplementék. Éttermek, büfék nincsenek, a strandoláshoz vigyél ételt, italt, és légyszi, tedd el egy hűtőtáskába. Dubajban meleg van. Télen és nyáron is.

Séta és hajókázás, illetve sétahajókázás

Dubajban központi szerepet kapnak a vízhez köthető programok: amellett, hogy bármilyen vízi sportot kipróbálhatsz, az alkonyat előtti hajóutakon a tengerről is gyönyörködhetsz a mesébe illő naplementében. A Marinán lassan lecsorogva a nyílt vízre kivezető öböl egyedi látvánnyal fogad, a város sziluettjében a különböző formájú és színű felhőkarcolók látszanak. A Marina gyalog is bejárható, úgy ráadásul pénzbe sem kerül, a hajóutakért viszont fizetni kell. 

Fotó: iStock

A Dubaj Marina a világ legnagyobb, ember alkotta kikötője, látványa egyetlen másik kikötőhöz sem hasonlítható. A bronz, arany és ezüst díszítésben pompázó felhőkarcolók, a különböző formák és színek kavalkádja nappal is káprázatos, este azonban a milliónyi szín és fény miatt amolyan mesevilággá változik. Különleges élmény, ha épp akkor hajózol vagy sétálsz a Marinán, amikor megszólal a müezzin – ilyenkor az éttermekben, a kávézókban és az utcán is leállítják a zenét, a hangszórókból csak az imára hívó szó visszhangzik.

Ha a klasszikus városnézős hajókázáshoz képest valami extrát akarsz, akkor válaszd a motorcsónakos túrát. Egy hatalmas motoros gumicsónakban ülve, tempósan, de azért teljes biztonságban visznek ki a nyílt vízre, így egy fokkal kalandosabb, mint a lomha turistahajókkal. A szemed elé tárul az Atlantis the Palm, a Jumeirah és a most épülő óriáskerék, amely ha elkészül – mily meglepő –, a világ legnagyobbja lesz. A hajókázás után ne hagyd ki az esti sétát sem, a Marina járdáin hangulatos éttermek sorakoznak, ahol a hagyományos európai ételtől a francián és az olaszon át a tradicionális arab és indiai fogásokig bármit megkóstolhatsz. Aztán térj nyugovóra. 

Van még hova sétálni

Az attrakció neve: City Walk, melyen az év 365 napján egymást érik a programok. A Walkon üzletek, éttermek, hotelek és mozi is található. Sétálóutcák kanyarognak itt, a küllem sokszor inkább európai, mint keleti stílusú, a megfizethető divattól a luxuscikkig, a street foodtól a fine diningig mindent megtalálsz. Még egy-egy élő műsorba is belefuthatsz. Megér pár lépést. 

A City Walk / Fotó: Dubai Tourism (DTCM)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top