Szabadidő

Kiáll Máté Gábor mellett a Katona József Színház társulata, tüntetést szervez a teátrum

Nyilatkozatot adott ki a színház.

Közleményt tett közzé honlapján és Facebook-oldalán a Katona József Színház társulata. A teátrum kiáll vezetőjük, Máté Gábor mellett, elutasítják a „zaklató” jelzőt, amit a színházukra „aggatott” a politika, sőt hétfőre tüntetést is szerveznek a Városháza elé.

A nyilatkozatot teljes terjedelmében közöljük:

„A budapesti Katona József Színház teljes társulata ezúton utasít vissza minden nemtelen és a valós tények ismerete nélküli támadást, amit a színház és Máté Gábor ellen indítottak politikai erők. Szeretnénk világossá tenni, hogy a Gothár-ügyben a vezetőség a társulat egyöntetű támogatásával a hivatalos eljárásrendnek megfelelően járt el, ezt független szakértők bevonásával lefolytatott vizsgálat is igazolta. Felnőtt emberekként színházunkban nyíltan kommunikálunk, semmilyen kényszerítő erő alatt nem álltunk és nem állunk. A színház minden valótlan híresztelés esetén megteszi a szükséges jogi lépéseket. Kijelentjük, hogy a Katona József Színház további működését Máté Gábor személyében látjuk biztosítottnak.

Felháborítónak tarjuk, hogy egy transzparens, de az áldozatokat védő kommunikációnak 2019-ben az lehet a következménye Magyarországon, hogy egy felelős, az eljárásrendnek megfelelően eljáró vezetőt ilyen módon hurcoljanak meg.

Határozottan elutasítjuk azokat a rágalmakat, melyek színházunkat – és ezáltal a benne dolgozókat – „zaklatónak”, bűncselekményeket eltussolónak tüntetik fel.

Mivel erre hivatkozva a kormányzat épp az egész magyar színházi életet – függetleneket és kőszínháziakat – akarja ellehetetleníteni, arra kérünk mindenkit, aki az általunk képviselt értékek mellett áll, akinek fontos a művészi autonómia és szeretne továbbra is a nézőnk lenni, hogy december 9-én, hétfőn este 18 órakor a Városháza előtt jelenlétével fejezze ki szolidaritását társulatunk és a magyar kulturális élet egésze mellett – áll a közleményben.

Kiemelt kép: MTI / Mónus Márton 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top