Szabadidő

Karácsonykor a Netflix az új Hallmark

Karácsonykor az igényesebb filmrajongónak is jobban csúszik a giccs, és ezt tudja jól a Netflix is, így már november óta ontja magából az ünnepi filmeket és sorozatokat. Segítünk eligazodni a rengetegben.

Régebben kétféleképpen dőlt el, hogy mit nézett a család ünnepekkor. Vagy azok közül a filmek közül választottunk, amiket épp játszott valamelyik tévécsatorna, vagy előszedtük a polcról a már ezerszer látott klasszikusokat DVD-n vagy VHS-en, és együtt megnéztük őket ezeregyedszerre is. (Ennek volt köszönhető, hogy a Reszkessetek, betörők!-ből minden idők egyik legnagyobb kultfilmje lett.) Tavaly óta azonban a Netflix határozottan arra szeretne rávenni bennünket, hogy szakítsunk az eddigi taktikánkkal: annyi karácsonyi témájú filmet és sorozatot szabadít ránk, hogy még a műfaj legnagyobb rajongói is könnyen túladagolást kaphatnak, ráadásul a könnyű felismerhetőség kedvéért minden második produkció címében szerepel a Christmas (karácsony) szó. A streamingszolgáltató azonban nem feltétlenül új karácsonyi klasszikusokat akar adni nekünk: láthatóan fontosabb neki a mennyiség, mint a minőség, és ebben nagyon hasonlít a Magyarországon néhány éve megboldogult, de Amerikában máig létező és virágzó Hallmark Channelre, ami szintén arról híres, hogy ünnepek idején ontja magából az olcsó, felejthető, de ilyenkor mégis jóleső karácsonyi tucatfilmeket.

Idén már november elsejével elkezdődött az invázió: a Netflix minden héten legalább egy új karácsonyi filmmel rukkol elő, hogy:

  • az ünnep legfanatikusabb rajongói már az ősz végén új karácsonyi tartalmakat nézhessenek, és hogy
  • mire eljön a karácsony, tényleg óriási választékot kapjunk új ünnepi tartalmakból, így ha kell, az egész ünnepi szezont végigcsinálhassuk úgy, hogy be se kapcsoljuk a kábeltévét, és nem szedjük elő a poros DVD-ket sem.

A karácsonyi lovag (Fotó: Netflix)

Látszik a törekvés, hogy a streamingszolgáltató az ünnepekben a tévécsatornák teljes kiszorítására játszik: nemcsak rengeteg saját új ünnepi tartalmat gyárt, hanem megvesz egy csomó régi klasszikust is, hogy azoknak se kelljen tévéznie vagy dévédéznie, akik a régi, megszokott filmjeikre vágynak. Milyen új filmekkel álltak elő 2019-ben? Mutatjuk.

Behavazva

Célközönség: tinédzserek

John Green íróként igazi sztárja a young adult műfajnak, a Csillagainkban a hibáról például még az is hallott, aki amúgy egyáltalán nem olvas ilyen könyveket. A Behavazva egy korai műve, egy olyan kötet, amit két másik íróval együtt írt, és három kisvárosi karácsonyi történet található benne. A Netflix most ebből készített young adult ünnepi filmet, megőrizvén a könyv azon jellegét, hogy ez nem egyetlen sztori, hanem több, de persze itt-ott azért összeérnek a szálak. Mindegyik történet egy-egy karácsonyi szerelem és/vagy megismerkedés története, és mindegyik sztori főszereplői nagykamaszok/fiatal felnőttek.

Kritikabeidézés: „A film céljai üdítően szerények: egyszerűen csak el akar mesélni nekünk egy élvezhető »fiú találkozik a lánnyal« jellegű sztorit.” (Dallas Morning News)

A karácsonyi lovag

Célközönség: vadromantikusok

Ugye milyen eredeti ötlet, hogy egy középkori lovag hirtelen a korunkban találja magát? A Jöttünk, láttunk, visszamennénk franchise alkotói például háromszor ellőtték már, és már ők is unják, de a Netflix még látott benne fantáziát. A változtatás ezúttal annyi, hogy a sztorit romkomköntösbe bújtatták: egy 14. századi lovag egy tanárnővel találkozik, és megszületik a nagy szerelem. Természetesen a poénok nagy része megelégszik a „régi ember rácsodálkozik a 21. századra” jellegű viccelődéssel: az autók vasparipák, a tévé mágikus doboz, a távirányító pedig varázspálca stb. És hogy mi ebben a karácsonyi? Az, hogy karácsonykor játszódik. A női főszerepben a High School Musical-filmekből ismert Vanessa Hudgenst láthatjuk.

Kritikabeidézés: „Legyünk világosak: egy bizonyos mennyiségű nevetségesség tolerálható egy karácsonyi film esetében. De ez már annyira abszurd, annyira valótlan…” (Cosmopolitan)

Karácsony a vadonban

Célközönség: akik ünnepek idején mindig külföldre utaznak

Minimum a Krokodil Dundee óta tudjuk, hogy a vadonlakó, borostás kalandor és a nagyvárosi, divatos nő akkor is egymásba fognak habarodni, ha egy egész világ választja el őket egymástól. Természetesen a vonzalom mellé kezdetben kell némi ellenszenv is, hogy az útjuk ne legyen olyan unalmas A-ból B-be, és kell pár közös kaland is. Jelen esetben egy második nászútja előtt faképnél hagyott New York-i nő (a Szex és New Yorkból ismert Kristin Davis) és egy kérges szívű, de jóképű pilóta/kalandor (Rob Lowe) szafarizza magát egymás mellé elefántokat menteni Afrikában, pont az ünnepek idején. Pedig ott nincs se karácsonyfa, se shoppingolás: csak a szeretet.

Kritikabeidézés: „A Karácsony a vadonban fel tud mutatni néhány cuki elefántot, de mást nem nagyon.” (Cultured Vultures)

Új barát karácsonyra

Célközönség: a skandináv karácsony rajongói

Bár a Netflix szereti jó mélyre dugni őket a kínálatában, nem csak angol nyelven készülnek tartalmai: ugyan egy magyar Netflix-film vagy -sorozat még várat magára, a norvégoknak például már most összejött egy karácsonyi széria. (Pedig ők csak 5,3 millióan vannak, mi magyarok meg majdnem tízmillióan, szóval ez nem fair. Ezek az északiak ezerrel kapják a protekciót.) Az Új barát karácsonyra egy hatrészes sorozat, ami arról szól, hogy a főhősnő azt hazudja otthon, hogy van pasija, pedig nincs, és mivel a képzelt csávóját is meghívják a családi karácsonyra, a lánynak 24 napja marad, hogy bepasizzon. A 200 első randiban Gáspár Kata is valami hasonlót tolt, csak neki több ideje és több randija volt.

Kritikabeidézés: A cikk írásának idején még nem jelentek meg a kritikái.

Egy herceg karácsonyra: A királyi bébi

Célközönség: a nemesi családok szerelmesei

„Annak az 53 embernek, aki minden egyes nap megnézte az Egy herceg karácsonyrát az elmúlt 18 napon: ki bántott benneteket?” – szólt a Netflix legendás tweetje két évvel ezelőtt, ami finoman jelezte, hogy maga a streamingszolgáltató is lenézi ezt az olcsó karácsonyi bóvlit, és cikizi azokat, akik szeretik. Azóta viszont sok víz lefolyt a Dunán, tavaly karácsonykor készült egy folytatás, most pedig itt a harmadik rész, amelyben Aldóvia népe a királyi házasság után egy királyi bébinek örülne, de nagy a veszély, mert ha nem teszik meg az ellenlépéseket, lehet, hogy átkozottan születik meg a gyermek. A trailer a szokásos „színvonalat” ígéri, ez a sorozat pedig eddig is bizonyította, hogy mindig betartja az ígéreteit.

Kritikabeidézés: „A helyzet az, hogy ezek a filmek sokkal jobban működnek előzetesekként, mint filmekként. Az összes olyan jelenet, ami nem szerepelt a trailerben, olyan volt, mintha csak arra szolgálna, hogy űrt töltsön ki a traileres jelenetig.” (thrillist.com)

A karácsony igazi öröme

Célközönség: családok

Minden karácsonyra kell egy olyan földhözragadt családi film, aminek az a legfőbb tanulsága, hogy a pénznél sokkal fontosabb, hogy vannak szeretteink, és ők szeretnek minket. Itt a leckét egy menő rádiós DJ kapja meg, akit elbocsátanak. A felesége halála után a gyerekeit egyedül nevelte, és leginkább vásárolt cuccok tömkelegével próbálta a szeretetet helyettesíteni, de így, hogy nincs pénze, most ez is oda. Persze ilyenkor jön a nagy lecke az élettől: sokkal fontosabb, hogy ők vannak egymásnak, mint az, hogy mennyi lapul a bankszámlán. Láttuk már ezt párszor.

Kritikabeidézés: A karácsony igazi öröme teli van jóakarattal, mégis egy olyan ehetetlen almás pitére hasonlít, amit a kulinárisan kihívásokkal küzdő nagybácsink csinált, és kívül odaégett, belül meg megfagyott.” (Lyles Movie Files)

Boldog Karácsonyt és Kellemes Ünnepeket!

Célközönség: szitkomfanok

A Netflix nagyon jó sorozatokban, de szitkom témában még nem igazán sikerült nagyot dobnia: a műfajból azokat a szériákat nézi a közönség a szolgáltatónál, amelyeket más tévéktől licenceltek, szóval tényleg nagyon hiányzik már a repertoárjukból egy sikeres saját próbálkozás. Nos, a nyolcrészes Boldog Karácsonyt és Kellemes Ünnepeket! tuti nem az új Jóbarátok vagy az új Agymenők, de a műröhögéses, stúdiószagú szórakozás kedvelői azért nem fogják felvágni az ereiket közben. Az alapszitu elég alap: a nagyvárosi lány karácsonyra hazahozza az új udvarlóját, csakhogy az apja nem szívleli, ha a lánya életében van más férfi is rajta kívül. Igen, nagyjából erről szólt az Apádra ütök is, csak most Robert De Niro szerepét Dennis Quaid alakítja, aki nem nyugalmazott CIA-ügynököt, hanem rendőrt játszik.

Kritikabeidézés: „Ha azt mondjuk, hogy a Boldog Karácsonyt és Kellemes Ünnepeket! összes eseményét láttad már egy másik karácsonyi filmben vagy tévésorozatban, alábecsüljük, hogy mennyire kiszámítható az összes epizód.” (Hollywood Reporter)

Klaus – A karácsony titkos története

Célközönség: elsősorban gyerekek, valójában az egész család

A legjobbat a végére hagytuk. Ha filmben a Netflix idén nem is alkotott semmi maradandót karácsonyi témában, animációs formában azért csak sikerült összehoznia egy új kedvencet. A Klaus valójában afféle Télapó-eredettörténet, amiben egy isten háta mögötti helyre vezényelt postás megismer egy öreg játékkészítőt, és a kettejük barátsága varázslatos hatással lesz az életükre. Az animáció kellően karakteres, és bár a legkisebbek számára is abszolút élvezhető, a kissé cinikus, sötét humora miatt a felnőtteknek is ugyanolyan jó szórakozás.

Kritikabeidézés:A Klausnak az a sorsa, hogy új karácsonyi klasszikus váljék belőle.” (Cultured Vultures)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top