Programok

A 10 legjobb karácsonyi film (élet a Reszkessetek, betörők!-ön túl)

Egy karácsonyi filmes összeállításban alapvető kelléknek számít a Reszkessetek, betörők!, az Igazából szerelem, a Télapu, a Bridget Jones naplója vagy a Holiday, így minket inkább az érdekelt, hogy milyen ünnepi filmet találhatunk magunknak akkor, ha már besokalltunk a kötelezőktől.

Repülők, vonatok, autók (1987)

Neal Page (Steve Martin) semmi mást nem szeretne, csak időben hazaérni az üzleti útjáról karácsonyra. Egy hóvihar miatt az utazása pillanatokon belül rémálommá válik, amikor a gépe kényszerleszállást hajt végre valahol az isten háta mögött. Újabb repjegyre esélye sincs, így marad a szárazföldi tömegközlekedés egy irritáló utazó ügynök, Del Griffith (John Candy) társaságában, akivel hamar egymás agyára mennek. A Repülők, vonatok, autók nemcsak egy télen játszódó road movie, amiben két ellentétes figura a végén összebarátkozik, hanem egy csodásan vicces üzenet egymás megértésének fontosságáról és a barátság erejéről, különösebb szájbarágás nélkül.

Hivatali karácsony (2016)

A cikk írása idején még nem volt lehetőségünk látni a Förtelmes főnökök alkotóinak új karácsonyi vígjátékát, ami egy olyan területet dolgoz fel, aminek mindnyájunk életében fontos szerepe van, a filmekben mégis eléggé elhanyagolják: a karácsonyi céges bulikét. Egy bezárással fenyegetett részleg dolgozói egy jókora céges karácsonyozással eresztik ki a felgyülemlett gőzt, és ebbe beleremeg a ház. A bulihoz Jennifer Aniston, Jason Bateman és Kate McKinnon asszisztál.

Csak barátok (2005)

Amikor Ryan Reynolds még nem akcióhős volt, még jobbára romantikus vígjátékokban szerepelt. Bár ezek közül sok félresikerült, a Csak barátok kétségtelenül a jobbak közül való. A filmben Reynolds egy lúzerből hosszú évek alatt nagyvárosi nagymenővé váló pasast alakít, aki hosszú idő után visszatér a szülővárosába karácsony idején, ahol összetalálkozik azzal a lánnyal, akibe kamaszként fülig szerelmes volt. A filmben fura módon az otromba poénok tökéletesen passzolnak a romantikához, és nem kioltják, hanem erősítik egymást.

Fegyverszünet karácsonyra (2005)

A legtöbb karácsonyi film családokról és szerelmekről szól, és nem azokról, akik a családjukat és a szerelmüket kénytelenek nélkülözni az ünnepek idején. Ez az I. világháború idején játszódó történet róluk szól, de nem egy háborús mészárlásnak akar emléket állítani, hanem egy szívmelengető pillanatnak, amikor az otthonuktól távol lévő katonák kimásztak a lövészárkokból, odasétáltak egymáshoz, kezet fogtak, megosztották egymással csokoládé- és cigarettatartalékukat, és ha csak egy picit is, de ünnepeltek, mielőtt folytatódott volna az őrület.

Fekete karácsony (1974)

Egy teljes cikket meg tudnánk tölteni karácsonyi horrorfilmekkel, de mi inkább a valóban ünnepi néznivalókra összpontosítunk, ám a zsáner legnagyobb klasszikusát nem tudtuk kihagyni. A Fekete karácsony egy egyetem lánykollégiumában játszódik, ahol az ünnepekre hazaindulni készülő lányokat egy ijesztő hangú figura telefonon zaklatja. Vérbeli slasher filmről van szó, ám furcsa módon a gyilkosságoknál sokkal ijesztőbbek a telefonbeszélgetések már-már túlvilágian bizarr hangjai.

Aludj csak, én álmodom (1995)

Sandra Bullock csupa szív karácsonyi moziját nagyjából mindenki látta már, aki 1990 előtt született, a filmet mégsem játsszák annyira agyon a tévécsatornák, mint az Igazából szerelmet vagy a Holiday-t, szóval még nem volt alkalmunk iszonyatosan ráunni. A romantikus lelkű jegykezelőt egy balesetet szenvedő és kómába eső férfi menyasszonyának nézik, és mivel ő nem az a fajta, aki bárki szívét össze akarná törni, és amúgy is tetszik neki a pasi, belemegy a színjátékba.

Három király tesó (2015)

Seth Rogen a füvezős vígjátékok királya Hollywoodban, így még azt is megengedték neki, hogy a karácsonyt is dzsangaillatba borítsa. Filmjében három gyerekkori jó barát vág neki New Yorknak, hogy megkeressék a város legmenőbb karácsonyi buliját. Egy régi tradíciót folytatnak, ugyanis egyikük korán elvesztette a szüleit, és egyedül a srácok jelentik a családját. A megható karácsonyi tanulságok bizarr közelségbe kerülnek a füves poénokkal, és bár a filmet nem neveznénk mesterműnek, a sok egyforma karácsonyi néznivaló között mindenképp üdítően hat.

Legénylakás (1960)

Néha a karácsony egy film történetében csupán arra szolgál, hogy a rendező általa fejezze ki főhőse magányosságát. Így van az a Legénylakás esetében is, ami egy irodai alkalmazottról szól, akit a főnökei gátlástalanul kihasználnak, amikor lenyúlják a legénylakását alkalmi légyottjaikhoz. A férfi az előléptetést várva sokáig tűri a megalázó helyzetet, ám amikor kiderül, hogy azt a lányt is ide hozzák fel, akibe szerelmes az irodában, nem tűrheti tovább a helyzetet. Jack Lemmon és Shirley MacLaine csupa szív alakítása teszi igazán emlékezetessé ezt a szép, szomorkás és példásan visszafogott mozit.

The Star Wars Holiday Special (1978)

Ezt a filmet ne keressük a televíziók műsorán, ugyanis a gyártó Lucasfilm a műsorra tűzése után annyira szégyellte a produkciót, hogy igyekezett még a nyomát is eltüntetni a Föld színéről, de szerencsére az interneten azért megtekinthető ez a csoda, amiben Han Solo és Chewbacca igyekszik karácsonyra hazaérni a vuki családjához, hogy együtt ünnepelhessenek. Döbbenet, de az 1977-es film teljes sztárgárdája visszatért ehhez a vállalhatatlan karácsonyi különkiadáshoz, amivel garantáltan szerzünk magunknak egy abszurdan vidám másfél órát.

Krampusz (2015)

Ahhoz képest, hogy ez a horror-vígjáték meglehetősen sok rémisztő elemet tartalmaz, mondanivalójában nem is lehetne karácsonyibb. Ha megsértjük a karácsony szellemét, és az ünnepekben csak a nyűgöt, a stresszt és a hívatlanul érkező, gyűlölt távoli rokonságot látjuk, akkor nem érdemeljük meg a békés karácsonyozást. Ezt megtapasztalhatja a filmbéli család is, akik veszekedésükkel egy túlvilági démont, a Krampuszt szabadítják rá a házukra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top