Szabadidő

Tom Hanks mindenkit meghatott, Ricky Gervais mindenkit vérig sértett – ilyen volt a 77. Golden Globe-gála

Hollywoodi díjátadó gála ennél szórakoztatóbb nem lehet. Az idei Golden Globe vicces volt, és megható, teli volt váratlan pillanatokkal, jó beszédekkel, provokációval és politikával. Sok díjat nyert a Volt egyszer egy… Hollywood és az HBO, de Joaquin Phoenixet is jutalmazták a Jokerért.

„A következő díj átadója volt a főszereplője a Madarak a dobozban című filmnek, amiben az emberek a túlélésért úgy tesznek, mintha nem látnának semmit. Mint ahogy a teremben ülők is tették évekig Harvey Weinstein kapcsán.”

Amikor Hollywoodban attól tartottak, hogy milyen lesz az übergonosz humoráról ismert komikus, Ricky Gervais házigazdaként, akkor pont az olyan poénoktól féltek, mint ez, amit a humorista az idei Golden Globe-gála zárásakor lőtt el – pedig már a nyitányban sem volt kíméletes senkivel. A börtönben öngyilkosságot elkövető, bizonyítottan pedofil Jeffrey Epsteinről például azt mondta, hogy sok barátja van itt a teremben, és szerinte amúgy is nagy éve van a pedofiloknak: Neverland elhagyása, Túlélni R. Kelly-t, A két pápa

Ahogy ígérte, most elsősorban nem egyes embereknek, hanem trendeknek szólogatott be.

  • Kapott tőle a Marvel, ahol szerinte a színészi felkészülés annyi, hogy sokat kell járni az edzőterembe.
  • Folyton beszólt Az írre, hogy túl hosszú.
  • Elmondta, hogy a mozinak már nincs értelme, mert úgyis mindenki Netflixet néz.
  • Hipokritának nevezte azokat, akik majd később feljönnek a színpadra, és politikai kiáltvánnyal felérő beszédeket mondanak, miközben olyan cégekkel szerződnek, mint az Apple, az Amazon vagy a Disney (előbbi gyerekmunkásokkal dolgoztat Ázsiában, utóbbi kettő pedig híresen pocsékul bánik az alkalmazottaival).
  • „Ha az ISIS streamingszolgáltatót indítana, te azonnal hívnád az ügynöködet” – tette hozzá brutálisan fájó zárómondatként. Tom Hanks arckifejezései rendkívül árulkodóak voltak, miközben Gervais beszédét hallgatta.

GIF

Éljen a veganizmus, a nők jogai, és menjünk mind választani!

A teremben azonban senki nem hallgatott Ricky Gervais-re, és meglepően sok politikus beszéd hangzott el a baráti, bő háromórás műsoridőben. A tett című sorozatáért díjat kapott Patricia Arquette nyitotta a sort, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az ország elnöke épp háborúra készül, és hogy idén Amerikában szavazás lesz, tehát éljünk a jogainkkal. Ebben a szellemben folytatta a Fosse/Verdonért díjazott Michelle Williams is, aki a nők jogai érvényesítésének fontosságára hívta fel a figyelmet, és arra, hogy ők a legnagyobb szavazóbázis Amerikában, és élniük kell majd ezzel novemberben. A Jokerért jutalmazott Joaquin Phoenix elkötelezett vegánként megköszönte az estét szervező Hollywood Foreign Press Associationnek, hogy csak vegán ételekkel készültek, valamint elmondta, hogy szép dolog fontos üzeneteket közvetíteni a globális felmelegedésről, de talán valamit tenni is kéne. Például azt, hogy a kollégái ne járjanak annyit magánrepülőkkel.

Joaquin Phoenix

Joaquin Phoenix (Fotó: Getty Images)

Az este legfontosabb mondata azonban nem egy sztártól, hanem egy kevésbé ismert alkotótól, Ramy Yousseftől származott, aki a Ramy című sorozatáért kapott Golden Globe-ot, és a díjat egy hangos „Allahu Akbar!” felkiáltással vette át. Történelmi pillanat.

A megható pillanatok

Ricky Gervais gonosz poénjai ellenére az este teli volt megható pillanatokkal. Ebből a legtöbbet Tom Hanksnek köszönhettük, aki életműdíjat vett át, és olyan beszédet mondott, hogy azt tanítani kellene. Általában dögunalmas, ha egy ember a színpadon állva körbedicséri a kollégáit és a családját, de ha valaki ezt olyan stílusosan és olyan őszintén teszi, mint Hanks, akkor szem nem marad szárazon. Érdemes volt figyelni a díját átadó Charlize Theront, aki Hanksnek köszönhette az egyik első filmszerepét, és szinte elájult a meghatódottságtól, amikor őt is a filmtörténet ikonikus legendáival emlegette egy lapon a kitüntetett, újfent bizonyítva, hogy tényleg a világ egyik legkedvesebb embere.

Tom Hanks és Charlize Theron (Fotó: Getty Images)

Tom Hanks és Charlize Theron (Fotó: Getty Images)

Sok volt az őszintén meglepődött és meghatódott arc az este folyamán. A búcsú című film főszerepéért jutalmazott Awkwafina láthatóan nem számított a győzelmére, és a díjat a kezébe fogva rögtön azt mondta, hogy „legalább tudom, hogyha bármikor megszorulok az életben, ezt biztosan eladhatom”. Vicces volt látni A koronáért díjazott Olivia Colmant, aki annyira nem készült a győzelemre, hogy köszönőbeszédet sem írt, és addigra már némi alkoholt is ivott, szóval teljesen zavarban, szétesve hagyta ott a színpadot, de legalább vicces és megható volt egyszerre. Jó volt látni Kate McKinnon őszinte rajongását, amikor átadta a másik életműdíjat Ellen DeGeneresnek, akit a példaképének nevezett, és akit a tévében látva először gondolkodott el azon még gyerekként, hogy talán meleg lehet. A legjobb betétdalért Golden Globe-ot kapó Elton John–Bernie Taupin dalszerző páros pedig azzal lepte meg a világot, hogy bevallották: bár már több mint ötven éve dolgoznak együtt, ez az első közös díj, amit valaha kaptak.

Kate McKinnon, Gillian Anderson, Ellen DeGeneres (Fotó: Getty Images)

Kate McKinnon, Gillian Anderson, Ellen DeGeneres (Fotó: Getty Images)

A vicces pillanatok

Szerencsére az este folyamán nemcsak Gervais felelt a viccekért („Olyan hosszú volt a Volt egyszer egy… Hollywood, hogy amikor DiCaprio megjelent a premieren, a film végére a barátnője túl öreg volt hozzá”), bőven hoztak poénokat a díjak átadói és átvevői is. A Csernobilért jutalmazott Stellan Skarsgård például felidézte, hogy Milos Forman azt mondta neki régen: sok filmben látta őt, de sosem jegyezte meg az arcát. Aztán rájött, hogy ez azért van, mert nincs szemöldöke – a Csernobil forgatásán a sminkes viszont ragasztott neki szemöldököt, és íme, itt az eredmény.

Stellan Skarsgard (Fotó: Getty Images)

Stellan Skarsgård (Fotó: Getty Images)

Az életműdíjas Ellen DeGeneres azzal poénkodott, hogy az életműdíjban az a legjobb, hogy nem kell izgulni az este folyamán, mert az ember biztosan megkapja. A díjat közösen átadó Leonardo DiCaprio és Brad Pitt az életkorukkal viccelődtek, a Házassági történetért jutalmazott Laura Dern pedig azzal, hogy a díja emléket állít a nem túl megbecsült válóperes ügyvédeknek. Will Ferrell körberajongta Pierce Brosnant, és minden létező módon kifejezésre juttatta, mennyire jól néz ki az egykori James Bond. A Fleabagért jutalmazott Phoebe Waller-Bridge pedig megköszönte Barack Obamának, hogy az exelnök rátette őt az éves kedvencei listájára, hozzátéve, hogy „remélem, tudja, hogy ő mindig rajta volt az enyémen”. Sacha Baron Cohen a Jojo nyusziról beszélve szólt be a Facebook-tulajdonos Mark Zuckerbergnek („A következő film hőse egy félrevezetett gyerek, aki náci propagandát terjeszt, és csak képzeletbeli barátai vannak. A neve Mark Zuckerberg”). Spontán pillanat volt, amikor a színpad felé igyekvő Brian Cox elsétált Jason Momoa mellett, és csodálkozva nézett a színészre, aki egy szál fekete ujjatlan trikóban ült a teremben a sok kiöltözött ember között (pedig a vörös szőnyegen még volt zakója, a saját szemünkkel láttuk).

Brad Pitt és Leonardo DiCaprio (Fotó: Getty Images)

Brad Pitt és Leonardo DiCaprio (Fotó: Getty Images)

Nyertesek és vesztesek

Az este legnagyobb vesztese kétségtelenül a Netflix volt. Négy filmmel és egy csomó sorozattal képviseltették magukat, mindenki arra számított, hogy róluk fog szólni az átadó, erre be kellett érniük A koronáért és a Házassági történetért kapott egy-egy díjjal, miközben az HBO, a Hulu és az Amazon is kaszált, a hagyományos hollywoodi stúdiók pedig bezsebelték a nagyjátékfilmes kategóriákat. Az HBO a Csernobillal és az Utódlással ment nagyot, az Amazonnak pedig a Fleabag hozott örömteli pillanatokat.

Phoebe Waller-Bridg

Phoebe Waller-Bridge (Fotó: Getty Images)

A filmek között óriási meglepetésre Martin Scorsese favoritnak számító gengsztereposza, Az ír díj nélkül távozott, és A nevem Dolemite vagy A két pápa sem tudta kárpótolni ezért a Netflixet. A háromszoros jelölt Tőrbe ejtve szintén nem kapott semmit az HFPA-tól, ellenben a Sony nagyon örülhetett a Volt egyszer egy… Hollywood három díjának, a Warner kettőt zsebelhetett be a Jokerrel, a Paramountnak is jutott kettő a Rocketmanért, a Universal pedig az 1917 című első világháborús filmmel gyűjtött be kettőt, nagy meglepetésre az este fő elismerésének számító legjobb dráma díját is. Renée Zellweger a Judynak köszönhetően kerülhetett vissza Hollywood elitklubjába, a legjobb animációs film pedig nagy meglepetésre A hiányzó láncszem lett, megelőzve az év nagy kedvencének számító Toy Story 4-et.

Renée Zellweger

Renée Zellweger (Fotó: Getty Images)

LEGJOBB FILM – DRÁMA

1917

LEGJOBB FILM – VÍGJÁTÉK/MUSICAL

Volt egyszer egy… Hollywood

LEGJOBB SZÍNÉSZ – DRÁMA

Joaquin Phoenix (Joker)

LEGJOBB SZÍNÉSZNŐ – DRÁMA

Renée Zellweger (Judy)

LEGJOBB SZÍNÉSZ – VÍGJÁTÉK/MUSICAL

Taron Egerton (Rocketman)

LEGJOBB SZÍNÉSZNŐ – VÍGJÁTÉK/MUSICAL

Awkwafina (The Farewell)

LEGJOBB RENDEZŐ

Sam Mendes (1917)

LEGJOBB FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ

Brad Pitt (Volt egyszer egy.. Hollywood)

LEGJOBB NŐI MELLÉKSZEREPLŐ

Laura Dern (Házassági történet)

LEGJOBB FORGATÓKÖNYV

Volt egyszer egy… Hollywood (Quentin Tarantino)

LEGJOBB ANIMÁCIÓS FILM

A hiányzó láncszem

LEGJOBB IDEGEN NYELVŰ FILM

Élősködők (Dél-Korea)

LEGJOBB BETÉTDAL

Rocketman („(I’m Gonna) Love Me Again”)

LEGJOBB ZENE

Joker (Hildur Guðnadóttir)

LEGJOBB SOROZAT – DRÁMA

Utódlás

LEGJOBB SZÍNÉSZ SOROZATBAN – DRÁMA

Brian Cox (Utódlás)

LEGJOBB SZÍNÉSZNŐ SOROZATBAN – DRÁMA

Olivia Colman (A korona)

LEGJOBB SOROZAT – VÍGJÁTÉK/MUSICAL

Fleabag

LEGJOBB SZÍNÉSZNŐ SOROZATBAN – VÍGJÁTÉK/MUSICAL

Phoebe Waller-Bridge (Fleabag)

LEGJOBB SZÍNÉSZ SOROZATBAN – VÍGJÁTÉK/MUSICAL

Ramy Youssef (Ramy)

LEGJOBB MINISOROZAT, VAGY TÉVÉFILM

Csernobil

LEGJOBB SZÍNÉSZ MINISOROZATBAN, VAGY TÉVÉFILMBEN

Russell Crowe (A legharsányabb hang)

LEGJOBB SZÍNÉSZNŐ MINISOROZATBAN, VAGY TÉVÉFILMBEN

Michelle Williams (Fosse/Verdon)

LEGJOBB MELLÉKSZEREPLŐ SOROZATBAN, MINISOROZATBAN, VAGY TÉVÉFILMBEN

Stellan Skarsgård (Csernobil)

LEGJOBB MELLÉKSZEREPLŐNŐ SOROZATBAN, MINISOROZATBAN, VAGY TÉVÉFILMBEN

Patricia Arquette (A tett)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top