Szabadidő

Akár börtönbe is mehet az a könyvtáros, aki nem megfelelő könyvet ajánl a gyereknek

Egyelőre egy amerikai törvényjavaslatról van szó, ami a szülők kezébe adná a cenzúra jogát a könyvek, a könyvtárak, így a könyvtárosok felett.

Missouri állam republikánus képviselője, Ben Baker terjesztette be azt a törvényjavaslatot, amely megvalósulása esetén lehetővé tenné, hogy szülői bizottságok dönthessék el: mely életkorban, mely könyveket adhatják ki a könyvtárosok a gyerekeknek. Azok a közkönyvtárak, ahol megszegnék a szabályt, elveszíthetnék a nekik járó állami támogatást, a könyvtárosokat pedig megbírságolnák, vagy akár egy évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatnák.

„Ha el akarom vinni a gyerekeimet egy könyvtárba, ne kelljen attól tartanom, hogy nincsenek biztonságos környezetben, illetve kifogásolható műveknek vannak kitéve. Sajnos Missouri államban létezik ez a probléma” – nyilatkozta a képviselő.

James Tager, a PEN Club amerikai alelnöke az ötlet bírálóinak egyikeként elmondta, szerinte ezt nem a szülők tiszte eldönteni, továbbá így könnyen eljuthatunk a könyvtilalom legalizálásáig.

(Via/via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top