Szabadidő

Internetkimaradást okozott a túlbuzgó kismadár

Egy fecske nem csinál nyarat, de egy fecskeméretű kismadár simán okozhat olyan internetkimaradást, hogy a fal adja a másikat. Döbbenetes videót készítettek a karbantartók.

Az internet többek között azért jött létre, mert a hidegháború során olyan kommunikációs hálózatot akartak létrehozni, amelynek nincs egyetlen konkrét központja, így nem is lehet kiiktatni egy konfliktus idején. Ehhez képest Kalifornia egy részén elég volt egy aprócska kismadár, egy úgynevezett gyűjtő küllő, hogy aznap este elmaradjon a netflixezés. 

Ha valakinek az alábbi fotóról egy harkály jutna eszébe, ez nem a véletlen műve, a gyűjtő küllő ugyanis a harkályfélék családjába tartozik és az amerikai kontinenseken honos. Nyáron rovarokkal és hangyákkal, télen bogyókkal és makkal táplálkozik, utóbbi szokásáról kapta angol nevét is: acorn woodpeckernek, vagyis makkharkálynak hívják. A kismadár előszeretettel hoz létre éléskamrákat, általában fák odvaiban, de ha úgy adódik, más rejtekhely is szóba jöhet, márpedig Kaliforniában pontosan ez történt. 

A gyűjtő küllő a harkályalakúak rendjébe tartozik (Fotó: Wikipedia)

Erin Ross tudományos és környezetvédelmi témákban publikáló újságíró posztolta Twitter-oldalán az alábbi videót, amelyen az látható, ahogy az internetszolgálató munkatársai épp megkezdik egy működésképtelenné vált hálózati antenna karbantartását. 

Mint kiderült, az antennába befészkelt egy gyűjtő küllő, amely egyes-egyedül telepakolta a jókora antennát makkal. A pontos mennyiség nem ismert, de a becslés szerint a szorgos kismadár legalább 136 kilogramm makkot gyűjthetett össze. 

Nem tudjuk, hogy az internetszolgáltató helyszínre küldött munkatársai közül megkapta-e valaki a hónap dolgozója titulust, mi azonban mindenképpen megszavaznánk ezt az elismerést a szorgalmas gyűjtő küllőnek. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top