Szabadidő

Nem hoz elég pénzt Margot Robbie szuperhősfilmje, így egyszerűen megváltoztatják a címét

A Birds of Prey című Harley Quinn-mozi csalódást okozott a mozipénztáraknál, radikális eszközhöz nyúlnak.

Úgy tűnik, sajnos nagyot bukik a DC képregény- és filmbirodalom aktuális reménysége, Margo Robbie Harley Quinn-filmje: eddig Amerikában csupán 33 millió dollárt hozott a stúdió konyhájára, pedig csak a nyitóhétvégén 50-55 milliót reméltek. Az előrejelzések tehát nem jók, a film így jó, ha visszahozza a büdzséjét, amely Hollywoodban teljes bukásnak számít. A Batman-főgonosz (és egyúttal Joker egykori barátnője) különálló történetét, illetve egy alkalmi, bűnöző nőkből összeállt banda ügyes-bajos dolgait feldolgozó mozival valamit kezdeni kell, a forgalmazónak pedig meglehetősen szokatlan ötlete támadt arra, hogy mit: egyszerűen új címet adnak neki.

A döntés valahol érthető, a filmnek ugyanis hosszú és szokatlan, a 19. századi kalandregény-füzeteket idéző címe van: Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn), azaz Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása). A nagy amerikai moziláncok (AMC, Regal, Cinemark) ezért ezentúl egyszerűen Harley Quinn: Birds of Prey címmel reklámozzák a filmet. Az indok az, hogy a nézőket összezavarja a hosszú cím, amelynek csak a végéből derül ki, hogy ki a főszereplő. Harley Quinn márpedig a Batman-univerzum egyik legnépszerűbb karaktere (és az Öngyilkos osztag című filmes katasztrófa talán egyetlen üdítő szereplője), tehát alapesetben nagyszerűen el lehetne vele adni a filmet.

A kiábrándító bevételek további oka lehet, hogy a filmet éppen az Oscar-hétvége előtt mutatták be, az emberek pedig egyszerűen otthon maradtak, hogy nézhessék a show-t, illetve az R-es korhatár-besorolás, amely szerint a film 17 éven aluliaknak csak szülői felügyelettel nézhető, ez pedig elriaszthatja a fiatalabb közönséget. (Amerikában elég komolyan veszik a korhatár-besorolást.) Ez utóbbiakkal azonban már nincs mit tenni, maradt tehát a címcsere.

Egy kicsit hasonlít ez a Macskák című film esetére, amely még ennél is nagyobbat bukott: akkor a gyártó a bemutató után szállított új, frissített számítógépes effektekkel megpakolt digitális kópiákat a moziknak, hátha ez megmenti a filmet. Nem mentette meg. Azt a filmet azonban a közönség és a kritikusok is utálták, a Harley Quinnt pedig éppen, hogy szeretik: friss, látványos, ugyan nem túl okos, de minőségi szórakozásként tartják számon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top