Szabadidő

A tavaszt köszöntik, piros és fehér fonalat kötnek csuklójukra

Bulgáriában és Romániában egy nagyon érdekes népszokás alakult ki a tavasz beköszöntével kapcsolatban: évszázadok óta vitáznak is azon, vajon melyikük találta ezt ki.

Március elsejével beköszöntött a meteorológiai tavasz, végre elérkezett a hónap, amikor szépen lassan megtelik színnel a természet, a most még kopár fákon megjelennek az első rügyek, a madarak egyre hangosabban csacsognak reggelente, és a nap is egyre bátrabb.

Bulgáriában és Romániában egy nagyon érdekes népszokás alakult ki a tavasz beköszöntével kapcsolatban: évszázadok óta vitáznak is azon, vajon melyikük találta ezt ki. A bolgároknál a Baba Marta, míg a románoknál a Mártisor jelenti a március, a tavasz kezdetét és a tél végleges elűzését. A Baba Marta gyakorlatilag márciusi nagymamaként fordítható. Szerintük ugyanis a március hónap olyan, mint egy zsémbes nagymama, akinek folyton változik a hangulata, és teljesen kiszámíthatatlan. Pont, mint a márciusi időjárásnak. 

tavaszköszöntés március bulgária

Kép forrása: Wikipédia

A szokás szerint ilyenkor fehér és vörös fonalakból készített tárgyakat aggatnak a fákra, amiket martenicának hívnak, ezeket helyezik el otthonaikban vagy épp a csuklójukon, ruhájukon hordják a fonalakat. Előszeretettel készítenek fonalbabákat is, nevük Pizso és Penda. 

Nagyon fontos: martenicát vásárolni tilos!

A martenicát mindig ajándékba adják. Elkészítik és elajándékozzák. Saját martenica nincs senkinél; a rokonságban, a baráti körben, a kollégák között vagy a szomszédságban osztogatják szét, senki nem marad ki. A tavaszvárás március elsejétől tart egészen addig, míg meg nem látnak egy gólyát, egy fecskét vagy egy rügyező fát. A díszítéseket és a karkötőket is  addig kell fent hagyni. 

tavasz március tavaszköszöntés bulgária

Kép forrása: Wikipédia

Ezen a ponton nem lehet nem beszélni arról a jelenségről, amiért a globális felmelegedés felelős. Idén már tényleg mérhetően korábbra esik az az időszak, amikor a gólyák, fecskék visszaérkeztek, és az első hóvirágok már február közepén kikíváncsiskodtak a föld felszínére. Egyelőre arról nem szól a fáma, hogy a Martenica – amelynek nevében is ott van a mart, vagyis bolgárul a március szó – korábbra tolódna, de ha a tendencia így folytatódik, én bármit el tudok képzelni.

tavasz március tavaszköszöntés bulgária

Kép forrása: Pixabay/Chris Iontchewa

A fehér és a vörös fonalak egyébként nem csupán a tavaszt szimbolizálják. A fehér szín a tisztaságot jelenti, míg a vörös jelképezi magát az életet, a boldogságot, a megújulást. Ezzel a két színnel gyakorlatilag egybefonódik minden, ami az életünk során számít: maga az élet körforgása, az újjászületés, a természet ébredése, a jó és a rossz, a boldogság és a bánat egyensúlya és a legfontosabb kincs: az egészség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top