Szabadidő

Erre a télre nem lehetünk büszkék

Hó alig volt és 1901 óta mindössze két tél volt ennél is enyhébb.

Elemzést készített az Országos Meteorológiai Szolgálat az elmúlt télről, ami nem mutat túl biztató képet. Az adatok alapján kiderült, hogy ez volt a harmadik legmelegebb az 1901 óta vezetett rangsorban; s voltak helyek, ahol egész télen egy napon sem alakult ki egybefüggő hóréteg.

Képünk nem a mostani télen készült (Fotó: Getty Images)

Képünk nem a mostani télen készült (Fotó: Getty Images)

Az évszak középhőmérséklete 2,68 Celsius-fok volt, ami mindössze 0,04 fokkal marad el a második legenyhébb, 1997/1998-as tél középhőmérsékletétől. Mindhárom hónap középhőmérséklete országosan magasabban alakult az éghajlati normálnál. A december 3,1; a január 0,4; a február 4,8 fokkal lett melegebb a sokéves átlagnál.
    
Az országos napi középhőmérséklet decemberben és februárban általában több fokkal az átlag felett, januárban az átlag körül alakult. A legnagyobb „pozitív anomália” december harmadik hetében és február elején alakult ki, egyes napokon elérve a 10 fokot is. Ezen a télen országos átlagban a leghidegebb nap középhőmérséklete még mínusz 3 fok alá sem süllyedt – emelték ki.

Az egész tél legalacsonyabb hőmérsékletét, mínusz 14,5 fokot a szamosújlaki állomáson rögzítették december 6-án. Később a tél folyamán többször is megdőlt a napi maximumhőmérséklet országos rekordja. Az évszak legmagasabb hőmérsékletét, 21,1 fokot a Fertőrákoson rögzítették február 24-én.

Csapadék tekintetében országosan a 2019/2020-as tél átlagosnak tekinthető, de a csapadék nem egyenletesen oszlott el az évszakok között. A december és a február a szokásosnál csapadékosabbak voltak, míg januárban az 1981-2010-es átlag fele sem hullott le.

Volt azért tél is

Volt azért nagy havazás – 1987-ben

A Közel-Keleten azért esett a hó

Itt pedig túl sok hó esett

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top