Szabadidő

Ritka madár bukkant fel Tata mellett

A Tata közelében telelő lúdcsapatban egy országosan is ritka madárfaj is felbukkant.

Bár a 2019/2020-as vadludas szezon már véget ért, nagy meglepetés érte a madárbarátokat Tatán: egy országos szinten is ritka madarat sikerült megfigyelni – adta hírül a Tatai Vadlúd Sokadalom a Facebookon.

Február 25-én madártani felmérés közben vették észre, hogy a Tata melletti táplálkozó területen egy rövidcsőrű lúd is van a 800 egyedből álló vadlúdcsapatban:

Ez a faj Nyugat-Európa tengerparti területein telel, és a Kárpát-medencébe csak nagyon ritkán vetődik el. Néhány évente bukkan csak fel szerencsés esetben is. Így néz ki közelről:

Egy ilyen rövidcsőrű lúd bukkant fel Tatánál, a faj egész Magyarországon igen ritkán fordul elő (Fotó: Bill Kasman/Pixabay)

Egy ilyen rövidcsőrű lúd bukkant fel Tatánál, a faj egész Magyarországon igen ritkán fordul elő (Fotó: Bill Kasman/Pixabay)

Komárom-Esztergom megyében eddig 3-4 alkalommal figyelték meg, legutóbb pedig a tavalyi (2018/2019-es) szezonban láttak egy példányt.

(Kiemelt kép: MTI/Bodnár Boglárka)

Kapcsolódó cikkek:

Ritka madarat láttak a Hortobágyon

48 éve nem láttak ilyen madarat Magyarországon

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top