nlc.hu
Szabadidő
Bridget Jonestól a Fekete Özvegyig: ők a nők kedvenc hősnői

Bridget Jonestól a Fekete Özvegyig: ők a nők kedvenc hősnői

Nagy-Britanniában nőnap alkalmából készítettek egy felmérést, amelyből kiderült, hogy mely irodalmi művek és filmek hősnőit tartja a legtöbbre, és zárta leginkább szívébe a női közönség. Mutatjuk a listát, az élen Bridget Jonesszal.
Hermionét mindenki szereti

Úgy tűnik, a brit nők a 2001-ben bemutatott film óta maximálisan azonosulnak a csetlő-botló, alkohol-, illetve cigarettafüggőséggel, továbbá súlyproblémákkal küzdő szingli nő alakjával, aki egyik kínos helyzetből kerül a másikba. Cserébe elképesztő humorral és öniróniával meséli el naplójában kalandjait, és katasztrófafilmbe illő magánéletét. A brit nők szavazásán, amit az idei nőnap alkalmából rendeztek meg a szigetországban, fölényesen nyert Bridget Jones mint minden idők legkedveltebb, egyben leginspirálóbb irodalmi/filmes hősnője – írja a brit Mirror

A második helyen a valós történet alapján született film főszereplője, Erin Brockovich végzett, akit a 2000-ben bemutatott amerikai filmben Julia Roberts formált meg felejthetetlenül, a színésznő nem véletlenül kapott Oscar-díjat, továbbá Golden Globe-ot alakításáért. Azt pedig mondani sem kell, hogy Erin Brockovich miért került fel a kedvenc hősnők listájára, hiszen ő az egyszerű kisember, az anyuka, aki nyomoz, harcol, majd megvédi saját kisvárosát a vállalattól, amely titokban szennyezi a település vizét, ezzel megbetegítve az ott élőket.

A dobogó harmadik fokára a Harry Potter okos, eminens, bátor hősnője, az Emma Watson által alakított Hermione Granger került fel. Anna Smith brit filmkritikus és rádiós a listát elemezve elmondta, a britek, a női közönség igenis szereti a rétegzett személyiségű, árnyalt karaktereket, akikben van szenvedély, de nem hagyják el a humorukat akkor sem, miközben az élet legnagyobb nehézségeivel néznek szembe. Ahogy a lista arról is árulkodik szerinte, hogy a nők nem kedvelik a hamis női sztereotípiák alapján megformált karaktereket. 

A kutatás azt is feltárta, hogy ötből két nő azokat a női karaktereket kedveli a legjobban, akikkel képes azonosulni, olyan módon, hogy vagy saját magát, vagy egy közeli hozzátartozóját, barátját látja az adott karakterben. Ötből négy brit nő pedig sokkal jobban értékeli azokat a filmeket, amelyekben nő a főszereplő, különösen akkor, ha tud kapcsolódni az illetőhöz, mert szórakoztató és igazán inspiráló nő

Az szintén izgalmas eredmény, hogy a megkérdezett nők több mint a fele úgy ítélte meg, hogy ma sokkal több erős nő jelenik meg a vásznon és a könyvekben, mint 10 évvel ezelőtt, aminek természetesen örülnek. Körülbelül negyedük gondolja azt, hogy most már megérett a világ egy női 007-es karakterre.

A lista első 20 + 1. helyezettje: 

 1. Bridget Jones, eredetileg Helen Fielding regényéből
 2. Erin Brockovich
 3. Hermione Granger
 4. Mary Poppins
 5. Matilda, Roald Dahl ifjúsági regényének kis boszorkánya
 6. Belle A szépség és a szörnyetegből
 7. Miss Honey, szintén a Matildából
 8. Mulan
 9. Merida, a bátor
 10. Leia hercegnő
 11. McGalagony professzor, szintén a Harry Potterből
 12. Sarah Connor a Terminátorból
 13. Scarlett O’Hara, az Elfújta a szél hősnője
 14. Jázmin hercegnő az Aladdinból
 15. A Marvel univerzum Fekete Özvegye
 16. Alice 
 17. Rose DeWitt Bukater a Titanicból
 18. Marvel Kapitány
 19. Tiana hercegnő
 20. Holly Golightly az Álom luxuskivitelből
 21. Ally Maine, a Csillag születik énekesnője

Itt olvashatsz még többet inspiráló nőkről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top