Szabadidő

Korábban ébrednek a rekordmeleg miatt a medvék, és ez baj

Több országban is megfigyelték a medvék korai ébredésének jelenségét, és ez aggodalomra ad okot a szakértők szerint.

Szokatlanul enyhe volt az idei tél az északi féltekén, ennek egyik következménye, hogy a téli álmot alvó medvefajták egyedei a szokásosnál korábban ébredtek a hibernációból, írta meg a 444.hu a The Guardian cikkére hivatkozva. A jelenséget Oroszországban, Finnországban és az Egyesült Államokban is megfigyelték. A Guardian cikke szerint ez aggodalmakat is ébresztett a szakértőkben, mert az lehet a következménye, hogy megszaporodnak az ember-medve konfliktusok.

A medvék korábban ébrednek az évszakhoz képest rekordmeleg téli időjárás miatt - Fotó: Pixabay

A medvék korábban ébrednek az évszakhoz képest rekordmeleg téli időjárás miatt – Fotó: Pixabay

Az idei rekord meleg télben például a moszkvai állatkert két himalájai medvéje egy hónappal hamarabb ébredt, mint szokott, a kanadai Banff nemzeti parkban pedig már március 3-án, minden eddiginél hamarabb láttak grizzlyt. A medvék már az USA legnagyobb nemzeti parkjában, a Yellowstone-ban is aktivizálódtak.

A szakértők szerint ez a szokatlan meleg komolyan összezavarhatja az állatokat, mert a szokottnál hamarabb ébredve azzal szembesülhetnek, hogy még koránt sincs elég élelem a számukra. Ebből pedig az következik, hogy természetes élelem híján a táplálék után kutató medvék bemerészkednek lakott településekre, növelve ezzel az ember-állat találkozások, így a konfliktusok számát is.

Lássuk a medvét! További híreink a témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top