Utazás

Cukiság a köbön: az állatkerti újszülöttek is ünnepeltek

Karácsony előtt egy csomó kis jövevény érkezett az állatkertekbe, a csoda és az ajándék pedig az állatoknak is jár.

A legtöbb helyen az állatok is készültek téli meglepetéssel: aranyos kis kölykök láttak napvilágot a karácsonyi készülődés heteiben, de külföldről is érkeztek új lakók a hazai állatkertekbe. Mindegyiküket érdemes lenne közelről is szemügyre venni, így ha még nincs tele programokkal a téli szünet, jól teszitek, ha Budakeszi, Budapest, Veszprém vagy Nyíregyháza felé veszitek az irányt, és üdvözlitek az új jövevényeket!

Budakeszire korábban érkezett a karácsony

A fővárostól mindössze 20 percre található Budakeszi Vadasparkot az erdő kapujaként is emlegetik, hiszen meseszép zöld környezetben fogadja a látogatókat. Több mint 50 állatfaj, állatsimogató, játszóterek és változatos programok várják a gyerekeket és a felnőtteket. A karácsony valószínűleg ide érkezett meg leghamarabb, az ünneplést ugyanis már december 15-én elkezdték a Vadasparkban egy különleges évzáró programmal. Az Állatok karácsonyán megajándékozták az állatokat, az állatsimogatóban pedig karácsonyfát állítottak, ehető díszekkel.

A Vadaspark lakói már rutinos ajándékbontók (Fotó: Surányi Linda)

Szépen becsomagolt karácsonyi ajándékokat kapott Muci, az aranysakál, aki tavaly is nagyon lelkesen bontogatta a csomagokat, és felettébb meglepődött Dagi és Salamon, a két mosómedve is az ajándékok láttán. A karácsonyi hangulat Bercit és Marcit, a két nyestkutyát, valamint Chilit és Parazsat, a két vörös rókát is utolérte, akárcsak a park többi, közel kétszáz lakóját. Most már senki előtt nem titok, mit rejtettek a csomagok: a Vadaspark munkatársai minden lakót a kedvenc csemegéjével leptek meg, és az ajándékokat a látogatókkal együtt adták át. A közösen díszített fát az állatsimogatóban állították fel, amiről az állatok lelkesen legelték le az ehető díszeket.

Az ehető díszeknek képtelenség ellenállni (Fotó: Surányi Linda)

A Vadasparkot érdemes a téli szünetben is felkeresni, és közelebbről megismerkedni a november végén érkezett új lakókkal, a tavasszal megújult parasztudvarba költözött mangalicákkal. A magyar tarka tehenek, parlagi szamarak, racka juhok és a baromfik mellé végül ők is csatlakoztak, új kifutójuk a korábbinál jóval tágasabb. Ahogy a Vadaspark munkatársai mesélik, a nap nagy részében jókedvűen turkálgatják az avart, makkot és gilisztát keresve, vagyis remekül érzik magukat az új környezetben. Kevesen tudják velük kapcsolatban, hogy az Országgyűlés 2004-ben – mint védett őshonos és régi magyar állatfajtát – nemzeti kinccsé nyilvánította a mangalicát.

A Budakeszi Vadaspark hétvégén és ünnepnapokon a következő programokkal vár:

  • 10.00: Mosómedvetréning
  • 13.00: Aranysakáltréning
  • 15.00: Kisragadozó-etetés

Budapesten adventi lajhárbébi született

December 2-án látta meg a napvilágot a Fővárosi Állat- és Növénykert legifjabb lakója, egy lajhárbébi, akinek a neve a látogatók szavazatai alapján dőlt el, és most már tudjuk is: Kuglóf lett. Az apró lajhárkölyök megtekinthető a Pálmaházban, az állatkert munkatársai pedig néhány hasznos tippel is szolgáltak, mikorra érdemes időzíteni a vizitet, ha nem szeretnétek lemaradni róla: „A csöppség mellett érdemes felkeresni a többi lajhárt és a Pálmaház lakóit – a zimankóban is trópusi hőmérsékletet kínáló patinás üvegházban az aprócska majmoktól a szobányi hosszúságú anakondáig sok érdekes állatot lehet látni, a gazdag trópusi növényzetről nem is szólva. A lajhárbébi most már egyre többször látszik, amint anyukája, Lili hasán csimpaszkodik. A legjobb eséllyel délelőtt, valamivel 10 óra után lehet meglesni őket, mert a kölyök szülei ekkortájt szoktak enni kapni.”

Lili, a büszke lajhármama az adventi bébivel (Fotó: Facebook)

A december a Fővárosi Állat- és Növénykertben is az ünnepvárásról szól, a látogatók nagy örömére a Mikulás is ellátogatott az állatkert lakóihoz: finomságot hozott a gorilláknak – persze nem csokoládét vagy más édességet kaptak, hanem almából, banánból, dióból, narancsból és földimogyoróból álló csomaggal lepte meg az emberszabásúakat. „A Mikulás ajándéka a gondozók segítségével az ablakba, egészen pontosan a nézőtér és a gorillák beltéri csarnoka közötti betekintő ablakokhoz került. Amikor minden előkészület megtörtént, a gorillák alvóhelyükről előbújva nagy örömmel fedezték fel a sok finomságot, amelyekkel a Mikulás és a gondozók kedveskedtek nekik” – mesélik az állatkertben.

A Fővárosi Állat- és Növénykertre is igaz, hogy érdemes felkeresni, akár esik, akár fúj. Sőt, ha havazik, különösen szép látványt nyújt, a park ilyenkor ugyanis havas csodavilággá változik. „A táj szépsége mellett sok állatunk is pompás látványt nyújt a havas környezetben, és persze az is érdekes lehet a látogatóknak, ahogy az állatkert lakói reagálnak a kifutójukat borító hóra. December első hetében a hajnaltól kezdődő hóesésnek köszönhetően délutánra több mint tízcentis hóréteg fedte a parkot. A sétautakat természetesen még reggel letakarítottuk, de szerte az Állatkertben havas csodavilágban lehetett gyönyörködni” – invitálnak az állatkert munkatársai, akiktől azt is megtudtuk, örülnek-e a lakók a fehér hótakarónak. 

Meglepődött a mackó (Fotó: zoobudapest.com / Fülöp Zita)

„Állatkertünk lakói különbözőképpen reagálnak a hóra. Egy részük nem igazán veszi jó néven, így ők fűtött állatházakban láthatók ilyenkor. Másik részüknek a hazai, sőt a hazainál hidegebb telek is természetesek, a hó lételemüknek mondható. Vannak persze olyan állataink is, akiknek az őshazájában ugyan nemigen szokott havazni, és az Állatkertben is fűtött férőhelyük van, de ilyenkor mégis ki lehet engedni őket egy-két órára, hogy a hóban, a hóval játszanak. A kis panda és a takin őshazájában, a magas hegyek között például nem számít rendkívülinek a vastag hótakaró. A Fülöp-szigeteken őshonos cebui disznók a vadonban nem sok havat látnak, de nálunk szívesen játszanak vele. Ami pedig a tigriseket illeti: bár őket sokan a dzsungel királyaiként ismerik, a mi Állatkertünkben szibériai tigrisek láthatók, az ő természetes élőhelyükön pedig télen a mínusz 40°C hőmérséklet és a hasig érő hó sem számít ritkaságnak” – mesélik az állatkert lakóiról, akiket az év minden napján megcsodálhattok. Még december 31-én, szilveszter napján is nyitva lesz az állatpark, 9-től 13 óráig.

Veszprémbe rénszarvasokat hozott a Télapó

A Veszprémi Állatkert a Balatontól mindössze 15 km-re, csodálatos környezetben található, és az év minden napján, így hétvégéken és ünnepnapokon is nyitva tart. Azt, hogy mennyi látnivalót rejt a park, jól mutatja, hogy az ott dolgozók szerint akár egész napos programként is tervezhettek a látogatással. 

A téli időszak igen mozgalmasnak mondható Veszprémben is, ahova november végén Németországból érkeztek új macik. „A brummogók úgy döntöttek, hogy bár birtokba vehették az új kifutót, idén már nem mutatják meg magukat a nagyközönségnek, ugyanis a téli álmukra készülnek. Tavasszal viszont a még Szófiában vendégeskedő régi medvékkel együtt már ők is láthatóak lesznek” – mesélik az állatkertben, ahol hozzátették, hogy szomorúságra semmi oka annak, aki új jövevényekkel találkozna Veszprémben.   

Medvék

🥁🥁🥁…. új lakóink a Németországból érkezett macik. 🐻 A brummogók úgy döntöttek, hogy habár az új kifutót birtokba vették, de idén már nem mutatják meg magukat a nagyközönségnek, a téli álomra készülnek, 😴 tavasszal viszont a még Szófiában vendégeskedő régi lakóinkkal együtt már láthatóak lesznek! 🥰

Közzétette: Veszprémi Állatkert – 2019. november 29., péntek

A Télapó minden bizonnyal úgy vélte, hogy a veszprémiek egész évben jók voltak, mert december 6-án hatalmas meglepetéssel kedveskedett nekik: ajándékba otthagyta nekik két rénszarvasát is, akik végleg az állatkertben maradhatnak, és tavasztól a látogatók is szemügyre vehetik őket. Egy héttel később újabb taggal bővült a veszprémi állatsereg: „A németországi macik és a rénszarvasok érkezése után Csehországba is eljutott a Veszprémi Állatkert jó híre, ahol négy nőstény szibériai kőszáli kecske döntött úgy, hogy hozzánk költözik. A fejesvölgyi kifutójukban a már meglévő csapattal együtt ők is láthatók.” 

Jubiláló cápák és Pillangóerdő vár Nyíregyházán

Szívesen váltanátok télről nyárra? Ehhez nem kell több ezer kilométert utazni, elegendő, ha Nyíregyháza felé veszitek az irányt: a Nyíregyházi Állatpark Ázsia élővilágát bemutató helyszínén, a Zöld Piramis Esőerdőház és Ócenáriumban igazi trópusi hangulat vár rátok, nem mellesleg a lélegzetelállító épület épp a napokban ünnepli tizedik születésnapját.

A Nyíregyházi Állatpark egyébként fantasztikus látnivalókat kínál a trópusi világ mellett is 300 ezer négyzetméteren 500 fajt és több mint 5000 állatot lehet megnézni. 

Fotón is meseszép, élőben még varázslatosabb az Ócenárium (Fotó: Facebook)

„Állatparkunkban naponta 2000 kg zöldséget, 2400 kg gyümölcsöt, 800 kg húst, 700 kg halat, 1000 kg magvat és 3000 liter vizet fogyaszt el a népes állatsereg. Látogatóink minden hétfőn és pénteken 9.30-kor megnézhetik, hogy tízóraiznak az Ócenárium cápái. A fókashow-n és a papagájshow-n az is kiderül, hogy dolgoznak meg a kedvencek a jutalomfalatokért, de az állatparki séta során vásárolt csemegékkel bárki meglepheti háziállatainkat vagy a népes lámacsaládot” – tudtuk meg a Nyíregyházi Állatparkban. 

Az attrakciók sora azonban itt nem ér véget, a tizedik születésnapját ünneplő Ócenárium ugyanis december 30-ig kedvezményesen látogatható. Íme egy kis kedvcsináló, ha az önmagukért beszélő képek nem csigáztak volna fel kellően: „A Nyíregyházi Állatpark Ócenáriumának legnagyobb medencéje félmillió literes. Több cápafaj és tucatnyi színpompás hal színesíti a kínálatot, a kisebb akváriumok pedig murénáknak, tűzhalaknak, doktorhalaknak adnak otthont, de a vendégek bepillantást nyerhetnek a korallszirtek különleges világába is.”

Jól áll a hó a nagymacskának! (Fotó: Facebook)

Az Ócenárium jubileuma alkalmából „10 év 10 nap” néven belépőjegy-akciót hirdetnek a Nyíregyházi Állatparkban, így december 20. és 30. között féláron kínálják a belépőket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top