Utazás

Áttették a szilveszteri buli helyszínét, nehogy felébresszék a medvéket

Tavaly elpusztult egy medve, amely felébredt a szilveszteri mulatság zajától.

Több tízezren írták alá a petíciót a lengyel síparadicsomban, Zakopanéban, amelyben az ellen tiltakoztak, hogy a város megváltoztatta a hagyományos szilveszteri koncert és tűzijáték helyszínét. A tiltakozók szerint a városon kívüli hegyoldalra helyezett rendezvény megzavarhatja a medvék téli álmát.

A város lakói egy helyi újságból tudták meg, hogy a városi tanács októberben megtárgyalta a lengyel köztévé által is közvetített ünnepség áthelyezését a belvárosból a hegy lábához, a Tátrai Nemzeti Parkba, a híres Wielka Krokiew síugrósánchoz.

Miután a polgármester elismerte, hogy ilyen döntés született, múlt szombaton több száz tüntető vonult végig a városon egy fekvő medvebábut cipelve. A tiltakozók azt követelték, hogy a polgármester vonja vissza a döntést. Az újság által indított petíciót keddre már több mint 27 ezren írták alá.

A szilveszteri rendezvényt élőben közvetítő TVP közszolgálati tévécsatorna „álkörnyezetvédőnek” nevezte a tiltakozókat, és azzal érvelt, hogy a sportrendezvényeket is gond nélkül lebonyolítják a térségben.

Az újság cikkét követően a nemzeti park is közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozták, hogy a zaj és a tűzijáték fényei megijeszthetik az állatokat, ami miatt elvándorolhatnak és hosszú távon a populációjuk is csökkenhet. A közlemény rámutatott, hogy tavaly elpusztult egy medve, amely felébredt a szilveszteri mulatság zajától.

A park szakemberei elmondták, hogy a hegyen kárpáti barna medvék élnek, bár azt, hogy mekkora a populáció, nem tudják pontosan.

Az AFP jelentése szerint a zakopanei polgármester pénteken azt mondta, hogy engedtek a közvélemény nyomásának, és a köztévével megegyezve idén is az óvárosban rendezik meg a szilveszteri koncertet.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top