Szabadidő

Gigasüllőt fogtak ki a Tisza-tóból

Súlya megközelítette a magyar rekordot.

Minden süllő számára fontos év volt a 2019-es, hiszen kollektíven állhattak (úszhattak) dobogóra év végén, miután szavazáson megnyerték az év hala versenyt. Egy éttermi vagy büfés süllő ritkán van egy kiló felett, ezért is ritka, amikor ilyen gigantikus példányt látni. 

A Sokszínűvidék szerint a Tisza-tó süllőállománya kiemelkedő, és minden szezonban jó néhány tíz kilogramm feletti süllőpéldány kerül horogra, sőt: a Tisza-tavi Sporthorgászt idézve azt írják, látható, hogy a legnagyobb süllőket a legnagyobb számban februárban fogják.

A tendenciát igazolja, hogy Papp Róbert pergetőhorgásznak egy 13,1 kilogrammos, óriási süllőt sikerült megakasztania.

Fotó: Tisza-tavi Sporthorgász

Fotó: Tisza-tavi Sporthorgász

A fogás már önmagában is tiszteletet parancsoló, azonban még nagyobb elismerés jár a horgásznak a hallal való igen körültekintő bánásmódért, ugyanis – mint ez esetben is történt – az idei évtől a 75 centiméternél nagyobb példányokat kötelező a vízbe kíméletesen visszahelyezni.

Hogy ezek a halak valóban túl is éljék a megfogásukat, nem mindegy, hogy a horgász mennyi ideig és milyen körülmények között tartja őket a levegőn. Papp Róbert a süllőóriást a mérlegelés és a fotózás után rövid időn belül visszaengedte a tóba.

A Sokszínűvidék utánanézett, és megjegyzi, hogy a Wikipédia szerint Magyarországon a Magyar Horgászban közölt horgászrekord egy 14,96 kilogrammos süllő, mely 2007-ben került horogvégre. A világrekord süllő: 18,70 kg, 1990-ben Ausztriában a Dunából fogták ki.

Gigahalak: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top