Szabadidő

Koronavírus: ingyen ömlik ránk a kultúra és a tudomány

Online hangversenyek, színházi előadások, filmek, és a komplett Arcanum adatbázis elérhető egy hónapig ingyen.

A koronavírus miatti rendkívüli helyzet okán az interneten rengeteg értékes kulturális és tudományos tartalmat használhatunk most ingyen és bérmentve. Friss fejlemény, hogy április közepéig teljesen ingyenessé teszi szolgáltatását az elmúlt két évszázad magyar újságjait, folyóiratait online elérhetővé tevő Arcanum.

„Az országos járványhelyzetre való tekintettel, átérezve a közép- és felsőoktatásban, valamint kutatásban résztvevők nehéz helyzetét, az Arcanum Adatbázis Kiadó azt a felelősségteljes döntést hozta meg, hogy március 16-tól kezdődően egy hónapra nyilvánossá teszi Magyarország legnagyobb, jelenleg közel 27 millió folyóirat- és újságoldalt tartalmazó periodika adatbázisát, az Arcanum Digitális Tudománytárat. Ezzel a gesztussal szeretnénk erősíteni a társadalmi összefogást, megkönnyíteni az otthoni tanulást, munkavégzést, és izgalmas tartalmak hozzáférhetővé tételével elviselhetőbbé tenni a bezártságot azok számára, akiknek az elkövetkező időszakban esetleg otthon kell maradniuk” – írták sajtóközleményükben.

Karanténesteket indít a Fesztiválzenekar

A Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai március 16-tól a tervek szerint minden nap Karanténesteket tartanak, hogy a nagyzenekari hangversenyek hiányában is zenei élményt biztosítsanak a közönségnek. Az online követhető kamarakoncerteket, amiket a zenekar próbaterméből közvetítenek, azoknak ajánlják, akik a bezártság időszakát tartalommal, szívmelengető dallamokkal szeretnék megtölteni.

„Most eljött az intim, otthoni zenehallgatás és a néhány fős kamarazene ideje, hiszen nem szabad egy zenekarnyi zenészt és a közönséget egy zárt térben összezsúfolva veszélynek kitennünk. De zenére szükség van, ilyenkor még inkább” – így foglalta össze a Karanténkoncertek lényegét Fischer Iván, a Fesztiválzenekar zeneigazgatója.

A BFZ arra kéri a hallgatókat, ha tehetik, támogassák a zenekar tagjait, akiknek a sorozatos koncertlemondások komoly bevételkiesést jelentenek. A Karanténestek megtekinthetők a www.bfz.hu oldalon és a zenekar Facebook-oldalán minden este 19:45-kor. A következő napok programja ide kattintva érhető el.

koronavírus, fesztiválzenekar

Karanténesteket tart a Budapesti Fesztiválzenekar (Fotó: Facebook)

Remek filmek, amerre a szem ellát

A március 13-a óta zárva tartó Cirkogejzír mozi oldalán az elmúlt pár év díjnyertes filmjeinek nagy része megtalálható, köztük sok Arany Pálma-nyertes és egyéb fontos fesztiváldíjas alkotás látható. Itt pedig a Magyar Filmadatbázis tett közzé száz nagyszerű filmet, amit legálisan és ingyenesen nézhetünk az interneten.

Rengeteg élő közvetítés a Facebookon

Az utóbbi idők legjobb Facebook-csoportja az Élő közvetítések koronavírus idején, ahol a tagok tömérdek színházi előadást, filmtippet, koncertet, élő közvetítést osztanak meg. Ha csak ezt követitek, jobbnál-jobb otthoni programot fogtok találni.

A legfrissebbek koronavírus témában az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top