Aktuális

Több a maszk, mint a kokárda – fotók az első ünnep nélküli március 15-ről

Bejártuk a várost, amely normális esetben ünnepelne. Szomorú és abszurd képeket hoztunk, hozzájuk híreket mondunk.

Az állam, a pártok, a civil szervezetek és nagyjából az összes épelméjű polgármester lemondta a március 15-i programokat, természetesen a koronavírus miatt. Azaz mióta csak nemzeti ünnep ez a nap, azóta először történt meg az, hogy ebből az égvilágon semmi nem látszott. Tudjuk: kint voltunk. Óvatosan, a nyílt térben, senkihez sem közel kerülve és érintkezés nélkül, de kint voltunk és jelentjük:

egy köhögős-szipogós zászlófelvonáson és gyéren kitűzött kokárdákon kívül tényleg nem volt ünnep.

Több arcmaszkot láttunk, mint kokárdát – és ez jó hír.

Ha pedig már kint voltunk, körbe is fotóztuk az ünnep hiányát, szomorú és abszurd képeket hoztunk, már csak a történelmi dokumentáció végett is: ha vége lesz ennek az egész szörnyűségnek – illetve, bocsánat: amikor vége lesz –, talán fontos és tanulságos lesz, hogy volt egyszer egy ilyen március 15-e is.

A semmit fotózni persze nehéz feladat, de a semmiről írni konkrétan lehetetlen. (Kivéve, ha az embernek az a munkája, hogy politikusoknak írjon beszédet, például március 15-ére; ha van valami jó ebben az egészben, akkor az az, hogy ezt megúsztuk.) Közhelyekkel telepakolt merengés helyett nézzük tehát át, hol tartunk most koronavírus-ügyben!

Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

Március 15-én délelőtt meghalt az első magyar koronavírusos beteg, ezt Szaniszló László 18. kerületi polgármester jelentette be a Facebookon, „szomorú kötelességének eleget téve”. A részleteket nem tudjuk; némileg árnyalja a képet, hogy úgy tűnik, a beteg (sajtóértesülések szerint egy 75 éves férfi) halálát nem maga a vírusfertőzés, hanem tüdőgyulladás okozta, és „csak” emellett állapították meg nála a fertőzést, hogy melyik volt előbb, nem tudni. Ahogy azt sem, regisztrált beteg volt-e, azaz benne van-e a hivatalos tájékoztatás szerinti 32 főben. (Vasárnap este legalábbis még ennyi volt a fertőzöttek száma.)

Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

Hatalmas a káosz, de az erről szóló Facebook-posztok tanúsága szerint a tanárok, a gyerekek és a szülők közösen próbálják megoldani a digitális oktatás mikéntjét. A jelek szerint (ki hitte volna!) a gyerekek sokkal jobban ismerik a technikai lehetőségeket, és megmutatják a felnőtteknek az erre alkalmas platformokat. Eközben pedagógushallgatók segítenek ingyen az érettségire készülőknek. A köztévé pedig ezentúl tananyagot sugároz minden hétköznap délelőtt.

Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

Megszületett a Felelős Fiatalok 12 pontja is.

Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

Nagyon kemény szabályok azonnali bevezetését kéri a Magyar Orvosi Kamara. Azt írták, ezer fertőzött is lehet az országban – tehát harmincszor annyi, mint a hivatalos adat –, két hét múlva 50-60 ezer beteggel számolhatunk. A kamara szerint két hónap múlva túl lehetünk a nehezén, ha korlátoznák, mikor hagyhatjuk el lakhelyünket, ha bezárna nagyjából minden, kivéve az élelmiszerboltokat, ha eleve máshol vizsgálnák a gyanús eseteket és nem csak azokat tesztelnék, akiknek már tüneteik vannak. A szokásos napi sajtótájékoztatón (ahol már napok óta csak politikust és rendőrt hallani, szakembert, orvost nem) a kormányszóvivő „politikai szándékot” sejtett a terv mögött.

Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

Egyelőre nincs központi utasítás a fentiekre, de Karácsony Gergely azt kérte a miniszterelnöktől, hogy a budapesti kerületek saját hatáskörükben eldönthessék, bezáratják-e a boltokat. A főpolgármester terve szerint az élelmiszerboltok, a bankok, a benzinkutak, a gyógyszertárak és gyógyászati boltok és a dohányboltok (!) mindenképpen nyitva tartanának.

Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

Harminc éves youtuber gyártotta és terjesztette a Budapest lezárásáról szóló alaptalan rémhírt. Március 10-én posztolt erről először, négy nappal később megtalálták, bevitték, gyanúsítottként hallgatták ki. Valamiért külön kiemelték, hogy találtak nála majdnem hat gramm füvet (vagy olyasmit) is.

Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

Olaszországban, főleg Lombardiában brutális a helyzet, az egyik helyi lap például már szinte csak gyászjelentésekből áll, a BBC erről készített megrázó videót. Egy Olaszországban élő magyar, Szalai Nóra közben szintén megrázó posztban számolt be arról, hogy milyen az igazi karantén, az egymásra utaltság, az összezártság, a pénzhiány. (Már az ATM-ek sem működnek.) Azt írja, nem buliból áriáznak az erkélyen, hanem hogy egy kicsit eltereljék a saját és egymás figyelmét, „utána a fürdőbe zárva sírunk”.

Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

Németország lezárta a határait.

Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

A járványról szóló talán legnyomasztóbb szöveget Barabási Albert-Lászlónak, a híres hálózatkutatónak köszönhetjük, aki saját szakterületét felhasználva adott borús, de megalapozott jóslatot. Szerinte elkerülhetetlen, hogy az emberiség fele fertőzött legyen pár hónapon belül, a vírust megállítani nem lehet. Az intézkedéseknek – a kötelezőeknek és az egyénileg vállaltaknak is – van értelme azonban: nem az, hogy meggátolják a koronavírus terjedésért, hanem az, hogy minél később legyünk betegek, vagyis ne egyszerre feküdjön be az összes súlyos eset a kórházakba. Annak tényleg végzetes következményei lennének, így viszont talán megúszhatjuk viszonylag kevés áldozattal.

Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

Feszültség és káosz uralkodik a Szent László karanténjában. Az RTL Klub híradója egymással veszekedő betegekről, orvosokról és ápolókról közölt videót, az egyik beteg pedig arra panaszkodott, hogy azt sem tudták neki megmondani, hány negatív teszt után engedik haza. Ő egyébként eleve azért került karanténba, mert a kórházban érintkezett egy fertőzött beteggel.

Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

Pörögnek a témán a celebek és az influenszerek is, a Facebookot és az Instagramot is elárasztották rommá hashtagelt életmódtanácsaikkal. Ezek részletezésétől eltekintünk, talán csak Opitz Barbit emelnénk ki, aki vitaminok mellet hirdogén-peroxidos vizet javasol. Utóbbi kemikáliáról most elég annyi, hogy mérgező. A posztot Németh Kristóf is kiszúrta és némi ostobalibázással tette helyre a celebet.

Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

Az emberminisztérium utasította a rendelőket (a budapestieket biztosan, de alighanem a többit is), hogy hétfőtől nem láthatnak el beteget a 65 évnél idősebb dolgozók. Az indoklás szerint azért, mert a vírus különösen veszélyes az idősekre, ami igaz, ám ezzel alighanem rengeteg orvos esik ki a rendszerből.

Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

A fenti hírek mindegyike 2020 március 15-én jelent meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.