Szabadidő

Így hat a koronavírus-járvány a vakvezető kutyákra

A segítőkutyák képzése is home office-ba kényszerül, a kutyatartók pedig töröljék át a kutyát séta után.

Átalakította a vakvezető kutyák kiképzését is a koronavírus-járvány.  Mivel a kiképzők otthoni munkavégzésre kényszerültek, a karantén ideje alatt kerülik a forgalmas helyeket, pl. a plázákat, a tömegközlekedést, a mozikat, és a csendesebb utcákban, illetve otthon gyakorolnak. „Sok feladat van a kiképzés során, főleg a kezdő kutyáknál, amihez nem szükséges zsúfolt helyekre látogatni” – mondta Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetője.

A bankkártya visszaadását otthon is lehet gyakorolni (Fotó: Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola)

A bankkártya visszaadását otthon is lehet gyakorolni (Fotó: Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola)

A vakvezető tanulókkal most több időt gyakorolnak a lakásukban, mint máskor. Sok olyan apró feladat van, ami nem része a vizsgának, de egy látássérült ember mindennapjait jelentősen megkönnyítheti. Ilyen a leesett tárgyak megkeresése és a gazdi kezébe adása, a bebújás a vakvezető hámba, az ülőhelyek megkeresése és mutatása, a szék vagy asztal alá bújás, de még a szőrápolás vagy állatorvosi vizsgálat során tanúsított együttműködés is.

Kiképzőink nagyon figyelnek arra, hogy egészségesek maradjanak, ez a saját érdekük elsősorban, de amiatt is fontos, hogy ne essenek ki a munkából, mert látássérült igénylőink számítanak a kutyáinkra” – mondta Komondi Piroska.

A járványvédelmi szabályok minden kutyára érvényesek.

 

Ismereteink szerint a kutyák nem kapják el a koronavírust és nem hordozók, viszont a tisztaságukra most még jobban oda kell figyelni, mert az nincs kizárva, hogy a bundájukról átviheti magára az ember a vírust. „Minden utcai séta, közösségben tartózkodás után hazaérve töröljük át a szőrüket fertőtlenítős törlőkendővel, és a mancsukat mossuk meg szappanos vízzel. Ne simogassuk egymás kutyáját, és annak sem most van itt az ideje, hogy összepusziljuk a szomszéd házi kedvencet” – ajánlotta figyelmünkbe Komondi Piroska.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top