Szabadidő

Miniatűr múzeumot épített az egereinek a karanténban unatkozó londoni pár

Az avantgárd hajlamú futóegerek pedig egy izgalmas művészeti performanszot mutattak be az ünnepélyes megnyitón.

Hogy milyen hasznosan is lehet tölteni a kényszerű bezártság reménytelenül hosszú heteit-hónapjait, azt Filippo és Marianna példája mutatja igen fényesen. A Londonban, jelenleg önkéntes karanténban élő párnak két nagy szenvedélye van (természetesen egymáson kívül): a szépművészet és az egereik, vagy még pontosabban futóegereik (illetve ahogy a magyar Wikipedia írja: versenyegérformák, ami azért meglehetősen furcsán hangzik), amelyek a Pandoro és Tiramisù nevekre hallgatnak, amúgy meg kilenc hónaposak, és testvérek. Filippo, ha éppen nem dúl pusztító világjárvány, egy közelebbről meg nem nevezett helyi múzeumban dolgozik, Marianna pedig grafikus és író, úgyhogy jelenleg valószínűleg egyikük sincs elhalmozva munkával. Viszont szemmel láthatóan buzog, mit több, fortyog bennük a kreativitás, úgyhogy katatón sorozatnézés helyett inkább

építettek egy miniatűr, ám pazarul berendezett kartonmúzeumot az egereiknek.

Ami így néz ki:

A múzeum üresen (fotó: Filippo és Marianna/thisiscolossal.com)

A múzeum üresen (fotó: Filippo és Marianna/thisiscolossal.com)

Található itt többnyelvű prospektus, két kényelmes pad, magasított szék a teremőrnek, egy jókora Kérjük, ne rágcsáljon tábla (erre még visszatérünk), a falakon pedig jól ismert festmények futóegeresített reprodukciói; ezek egytől-egyig csodásak, de ha muszáj választani, akkor mi az újragondolt Csókot függesztenénk ki otthon legszívesebben, főleg akkor, ha mondjuk valamiért egy 25 X 10 cm-es cipősdobozban élnénk.

És látogatókkal együtt (fotó: Filippo és Marianna/thisiscolossal.com)

És látogatókkal együtt (fotó: Filippo és Marianna/thisiscolossal.com)

Az alkotók bevallása szerint az egerek korábban még soha nem jártak múzeumban, és nagyon élvezték az intellektuális kalandot, habár az egyértelmű tiltás ellenére szinte azonnal apró darabokra rágták szét a sarokban gondosan elhelyezett széket; ezt az akciót viszont Filippo és Marianna afféle performanszként, művészi gesztusként értékelték, ami azt jelzi, hogy a formabontó újdonságokra nyitott kurátorokról van szó. Egyébként meg a kiállítási tárgyaknak semmi bajuk nem esett, például egyiket sem szaggatták meg késsel, ahogy azt bizonyos más múzeumlátogatók szokták, és végül is ez a lényeg. A múzeumbejárást videón is meg lehet nézni:

Mi mindenesetre nagyon kíváncsian várjuk, mit tekintenek meg legközelebb a művészetkedvelő futóegerek.   

 

További rendhagyó múzeumtúrák: 

 

(via hyperallergic/thisiscolossal)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top