Szabadidő

A koronavírus-járvány miatt visszatért Velencébe a hátán szamarat cipelő katona

A járványnak köszönhetően az elmúlt pár hétben számos félrevezető, de alapvetően ártalmatlan fotó futott be elképesztő karriert az interneten. Ezekből válogattunk.

Egyébként is, de a koronavírus-járvány idején meg aztán pláne rendkívül sebesen és hatékonyan terjednek a hülyeségek az interneten; ezek közt egyaránt akadnak kifejezetten káros, veszélyes álhírek, meg teljesen ártalmatlan, többnyire valamilyen kedves, vicces, megszívlelendő vagy hasznos tanulságot közvetítő kis üzenetek és történetek is, rendszerint rossz minőségű képekkel illusztrálva. Mi most az utóbbiakból válogattunk, főleg olyanokat, amelyek a magyar oldalakon is jól futottak az elmúlt pár hétben. Bár senkinek semmi baja nem lesz attól, ha ilyeneket osztunk meg, azért az soha nem árthat, ha tisztában vagyunk a valósággal.

A koronavírus-járvány miatt visszatért Velencébe a hátán szamarat cipelő katona

Meglehetősen sokan gondolják azt, hogy a focisták túl vannak fizetve, szóval ezzel a rokonszenvesen demagóg szöveggel könnyű azonosulni, pláne ilyenkor; és még az is lehet, hogy egy spanyol biológus kutató (kutató biológus?) egyszer –mondjuk egy családi ebéd alkalmával – tényleg mondott ilyet. A képen látható hölgy viszont nem biológus, hanem eredetileg agrármérnök: úgy hívják, hogy Isabel García Tejerina , 2014 és 2018 között Spanyolország mezőgazdasági minisztere volt, itt pedig nem Lionel Messi fizetéséről, hanem a Spanyolország és Marokkó közti mezőgazdasági együttműködésről nyilatkozik (franciául). A 2018-as videót, amelyből a kép származik, itt lehet megnézni.

Ez nem fotó, hanem videó, de nem tudtuk kihagyni, mert annyira édes: egy orangután elmélyülten mossa a kezeit, vagy legalábbis valami ahhoz nagyon hasonló dolgot csinál, a mellékelt szöveg szerint azért, mert így látta a gondozóitól, akik a koronavírus-járvány miatt ugyebár fokozottan ügyelnek a személyes higiéniára. Az üzenet világos: ha egy majom is meg tudja csinálni, akkor nekünk igazán nem eshet nehezünkre a gyakori és alapos szappanozás! Tulajdonképpen nincs is ezzel semmi baj azon kívül, hogy a videót 2019 novemberében forgatták, amikor néhány vuhani tobzoskát, illetve magas rangú kínai tisztviselőt leszámítva még senki nem tudott a koronavírusról, és az embereket sem foglalkoztatta annyira a kézmosás. A rokonszenves főemlős hölgy neve amúgy Sandra, és Floridában él.   

A koronavírus-járvány miatt visszatért Velencébe a hátán szamarat cipelő katona

Halvány elképzelésünk sincs, hogy az eredeti (angol nyelvű) poszttal milyen üzenetet kívánt átadni az ismeretlen alkotó: talán, hogy a világjárvány idején a pénz nem boldogít, úgyhogy mindenki nyugodtan dobja ki az ablakon? Mindegy is, nyilván az egész úgy hülyeség, ahogy van. Ezek itt ugyanis 2019-es venezuelai utcaképek, a földön pedig a hiperinfláció miatt elértéktelenedett bankjegyek hevernek, amiket egykori tulajdonosaik valószínűleg tényleg kidobtak az ablakon, tehát ez a része végül is igaz.

A koronavírus-járvány miatt visszatért Velencébe a hátán szamarat cipelő katona

A fenti kép is nagyot megy az elmúlt hetekben, általában olyasmi szövegekkel, hogy Olaszország most, vegyük komolyan, hesteg covid19, és hát valóban igen nyomasztó látvány ez a sok-sok koporsó egymás mellett; csakhogy ezek a 2013-as nagy lampedusai hajókatasztrófa (bővebben itt) áldozatainak készültek, nem a koronavírus-járványban elhunytaknak.   

A koronavírus-járvány miatt visszatért Velencébe a hátán szamarat cipelő katona

Ugyanez.

A koronavírus-járvány miatt visszatért Velencébe a hátán szamarat cipelő katonaA Spanyolnátha-chic, avagy egy pusztító világjárvány idején is lehetünk elegánsak! Ezzel az üzenettel nem is vitatkoznánk (sőt!), azonban a kép elvileg 1913-ban készült, amikor még az első világháború sem tört ki, nemhogy a spanyolnátha-járvány. Szóval a fátylas hölgyek itt minden bizonnyal valamilyen orientalista divathóbortot követnek, és nem az influenza ellen védekeznek stílusosan és hatékonyan. (Jó hír viszont, hogy az ugyancsak nagy karriert befutó maszkos-cicás fotó állítólag valódi!)

A koronavírus-járvány miatt visszatért Velencébe a hátán szamarat cipelő katona

Hatalmas COVID-19 felirattal ellátott vasúti tartálykocsikkal teríti a vírust a háttérhatalom! Nem, ez persze csak photoshop (vagy paint), erre a típusra igaziból az van írva, hogy GATX 5363, ahogy az a képeken is jól látható. COVID-19-et amúgy is elég nehéz lenne szállítani, mivel az egy légúti, illetve légzőszervi megbetegedés, nem valamiféle titokzatos vegyi anyag, vagy ilyesmi. Ám ha SARS-CoV-2 feliratú tartálykocsit látunk valahol elsuhanni, már joggal kezdhetünk aggódni.  

A koronavírus-járvány miatt visszatért Velencébe a hátán szamarat cipelő katona

Bár ez inkább viccnek lehetett szánva eredetileg, és már mi is írtunk róla, azért nem árt feleleveníteni: Putyin elnök úr sajnos valójában nem eresztett szabadon 500 darab oroszlánt Oroszországban, hogy így ösztökélje otthonmaradásra az embereket. Meg hát mire is ment volna vele; az az ország akkora, hogy ötmillió oroszlán sem lenne elég, ráadásul ez egy igen lusta és kényelmes állat, csak fekszik és nyalogatja magát naphosszat, ahelyett, hogy betartatná a kijárási tilalmat. A kép a dél-afrikai Johannesburgban készült 2016-ban, és egy Columbus nevű oroszlán látható rajta, amivel valamilyen helyi filmet forgattak éppen.

A koronavírus-járvány miatt visszatért Velencébe a hátán szamarat cipelő katona

Valósággal elborította az üzenőfalakat ez a bájos kis fabula, ami a járvány idején való helyes, felelősségteljes viselkedésről szól, és ez teljesen rendben is van, csakhogy ebben az esetben a valóság még cukibb és szürreálisabb, mint a mese. A fotó tudniillik 1958-ban, az algériai háborúban készült, egy teljesen aknamentes mezőn; a szamarat francia idegenlégiósok találták, és mivel az állat az éhezéstől annyira le volt gyengülve, hogy lábra sem tudott állni, magukkal cipelték. A táborban aztán kicsit helyrepofozták, elnevezték Bambinak, és az egység kabalaállata lett, a hír meg – afféle kis színesként – akkoriban be is járta a világsajtót. 

A koronavírus-járvány miatt visszatért Velencébe a hátán szamarat cipelő katona

Ezt a szívmelengető történetet rengeteg újság lehozta (többek közt mi is), és azóta már a cáfolat is számos helyen megjelent, úgyhogy csak röviden: járvány és kijárási tilalom ide vagy oda, a delfinek nem tértek vissza Velencébe. Ami azt illeti, valószínűleg még a 400 éve pestisben elhunyt Tiziano is előbb fog visszatérni Velencébe, mint a delfinek. Vagy a hattyúk, ugyebár. És az elefántok sem rúgtak be Kínában. Cserébe viszont azóta számos remek a természet meggyógyítja önmagát, a vadvilág ismét birtokba vette a várost típusú paródia készült, ezeket például itt lehet megnézegetni.

 

Források: snopes/factcheck.afp

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top