Szabadidő

World Press Photo 2020 díjat nyert a sarkvidékről tudósító magyar fotós

A nívós elismerést a környezet kategóriában ítélték oda Horváth Eszternek.

Négy hónapon keresztül sodródott az északi-sarki jégtáblák között Horváth Eszter, vagyis Esther Horvath, ahogy a fotósok világában ismerik. Erre a MOSAiC-expedíció keretében került sor, amely során az Északi-sark jégtakarójának mozgását figyelték meg testközelből. A német Polarstern kutatóhajó összesen hét hónapon át sodródott a jégtáblákkal együtt, eközben rengeteg mérést és egyéb tudományos kutatást végeztek a zord körülmények között.

A soproni születésű fotós rengeteg képet készített a hajón töltött hónapok során, ezek egy része kapcsolódó anyagunkban is megtekinthető. A Word Press Photo 2020 díját pedig az alábbi képért ítélték neki, környezet kategóriában. A képen két kíváncsi jegesmedve látható, amelyek közül a fiatal kölyök épp egy jégtáblára helyezett eszközt jelző zászló rúdját vizsgálja meg közelebbről.

Esther Horváth elmondása szerint az expedíció során folyamatosan figyelni kellett a sarkvidéki ragadozókra, ezért a legénység tagjai közül mindennap jegesmedveőröket jelöltek ki, akiknek jelezniük kellett, ha megjelentek a hajó környékén az állatok. Mivel nem akarták hozzászoktatni őket az emberek jelenlétéhez, ilyenkor különböző módszerekkel igyekeztek elijeszteni őket a környékről.

Esther Horvath a Polarstern kutatóhajóval a háttérben (Fotó: Jakob Stark)

Esther Horvath a Polarstern kutatóhajóval a háttérben (Fotó: Jakob Stark)

Érdemes azonban a magyar fotós Instagram-oldalát is végigpörgetni, ahol jóval több látványos fotót találhatunk, többek között a MOSAiC-expedícióról is. Ilyen az alábbi is, amelyen a Polarstern legénységének egyik tagja a halloweeni bulira kitalált jelmezében látható: a Csillagok háborúja filmekből ismert robotnak, C3PO-nak öltözött és még arra is volt gondja, hogy egy kis ügyeskedéssel létrehozza a robot hű társát, R2-D2-t is.

A World Press Photo 2020 fődíját egyébként a japán Csiba Jaszujosinak, az AFP riporterének ítélte oda a zsűri, a díjazott felvételt egy szudáni tüntetésen készített. A megmérettetés során 4300 fotós 74 ezer képéből válogatták ki a 44 díjnyertes képet.

További cikkeink fotó, fotózás témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top