Szabadidő

10+1 szuper társasjáték, ami kizökkent a karanténállapotból

Hoztunk néhány izgalmas és szórakoztató társasjátékot, amit garantáltan szeretni fogtok.

Sok családnak a karantén alatt komoly gondot okoz, hogy mivel foglalja le a gyerekeket a hirtelen megszaporodott otthon töltött időben. És még ha a jelek szerint a koronavírus miatti szigorítások hamarosan enyhülni is fognak, az izgalmas és szórakoztató időtöltés biztos, hogy továbbra is mindenkire ráfér majd. Ezért hoztunk most néhány kiváló társasjátékot, amit felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt tudunk ajánlani.

Camel UP – az őrült tevefutam!

fotó - piatnik.hu

fotó – piatnik.hu

2014-ben az Év társasjátéka díjat, a családi játékok kategóriában a Camel UP kapta meg, ami azóta még tovább javult, hiszen immáron a második kiadás került a boltok polcaira felturbózott játék alkatrészekkel és még impozánsabb grafikával.

A Camel UP egy őrült teveverseny, ahol senkinek sincs saját tevéje, ám helyette a tevékre való fogadásokban lelheti örömét. A tevék kockadobások útján haladnak előre, de ha azt gondolnánk, hogy mi sem egyszerűbb ennél, hiszen csak meg kell nézni, melyik teve áll legjobban és arra fogadni, akkor nagyon tévedünk. Ez egy őrült verseny, ahol a tevék nem kerülgetik egymást, hanem egymás hegyén-hátán próbálnak előrébb jutni, és persze mindig az a teve jár legrosszabbul, akinek cipelnie kell a többit. Sőt, akad olyan teve is, amelyik már a rajtnál megkergül, és a menetiránnyal ellentétesen indul el, ezzel akadályozva később a helyes irányba haladó tevék célba érését. Ember legyen a talpán, aki jól tippeli a verseny kimenetelét, pláne hogy a játékosok maguk is akadályozhatják vagy segíthetik egy-egy teve vagy tevekupac mozgását.

A Camel UP nem a kifinomult stratégák vagy a nagy taktikusok harca, hanem olyan játékosoké, akik szimplán jól akarnak szórakozni, egy élménydús társast szeretnének kipróbálni, ahol egy kis szerencsével bárki nyerhet.

A játékot 3-8 fő játszhatja, a legjobb élményt 4-6 játékos mellett érhetjük el.

Hány éves kortól?

A Camel UP-ot 8 éves kortól bátran ajánljuk, hiszen nagyon egyszerű szabályokon alapszik, gyors, pörgős, sokszor vicces helyzetek elé állít, melyet a fiatalabb korosztály is élvezettel játszik.

Colt Express – tapasztalt vonatrablók előnyben!

 

Fotó - Gémklub.hu

Fotó – gemklub.hu

Ha bele tudod képzelni magad egy vadnyugati bandita bőrébe, akinek legfőbb célja kirabolni egy értékes kincsekkel teli vonatot, akkor a 2015-ös év társasjátékát, a Colt Express-t neked való, de van egy rossz hírünk: nem lesz egyszerű dolgod, mert a kincsekre játékostársaid is vadul hajtanak majd. Lesz itt minden – pisztolypárbaj, rohangálás a vagonokon keresztül és futkosás a vagonok tetején és menekülés a seriff elől. Ha pedig mindeközben összetalálkoznál egy másik banditával, jobb ha óvatos vagy, mert akkorát beverhet, hogy még a megszerzett pénzed is kiesik a zsebedből.
Persze mindez csak móka egy olyan szuper játékban, ahol sokszor semmit nem ér, ha jól tudsz előre tervezni, mert a többiek biztosan keresztülhúzzák a számításod, és másképp cselekednek, mint ahogy te várod. Ettől is olyan fantasztikus játék a Colt Express. A kiszámíthatatlanságából adódó izgalmak és furcsánál furcsább helyzetek még a legkomorabb stratégák arcára is mosolyt csalnak.

A játékot 2-6 fő játszhatja, a legjobb élményt 4-6 játékos mellett érhetjük el.

Hány éves kortól?

A Colt Expresst szintén 8 éves kortól ajánljuk, de onnantól szinte mindeninek, mert a vadnyugati hangulat, az elképesztő 3D-s vonat és egyéb játékalkatrészek mindenkit magával ragadnak majd.

Luxor – kincs, ami van!

Fotó - piatnik.hu

Fotó – piatnik.hu

Ha a vonatrablás után további kincsekre vágynánk, érdemes feltárni Luxor piramisának titkait. A Luxort azoknak ajánljuk, akik kedvelik a gondolkodósabb, kicsit számolgatós játékokat. Na persze nem egy 50 oldalas szabálykönyvű kőkemény stratégiai játékról van szó, de itt kétségtelenül érdemes a lépésed előtt jól átgondolni, van-e jobb lehetőség a pontjaid gyarapítására.

A Luxorban fáradhatatlan régészekként indultok a felkutatni a piramis kincseit és a cél bejutni a fáraó sírhelyére, ahol a szarkofágok lehetnek a legértékesebb zsákmányaid. A játék egyik legérdekesebb eleme, hogy a kör elején mindenkinek 5 lap van a kezében szépen kiterítve és ebből az ötből csak és kizárólag a két szélsőt használhatod akciónak, amit egy új lap fog pótolni a köröd végén, ami a megmaradt 4 lap közé ugrik be ötödiknek. Ebből fakadóan előbb-utóbb minden kezedben lévő lap sorra kerül, de hogy mikor, milyen sorrendben, az a te döntésed. A választható akciók lehetnek sima lépések a régészeiddel vagy egyéb speciális akciók, melyekkel gyorsabban haladhatsz előre. A cél, hogy minél több régészeddel minél mélyebbre juss a piramis belsejébe és közben persze minél több kincset gyűjts össze.

A játékot 2-4 fő játszhatja és 2 fővel is tud annyira élvezetes lenni, mint 3 vagy 4 játékossal.

Hány éves kortól?

A Luxort 8 éves kortól már ki lehet próbálni, hiszen a gondolkodósabb nem azt jelenti, hogy nehéz. A szabályok egyszerűek, és ha sikerül betanulnunk a különféle akciókártyák tulajdonságait, a Luxor fantasztikus élmény lehet bárki számára.

Ticket to ride – Ülünk a vonaton, és kész!

fotó - gemklub.hu

fotó – gemklub.hu

Állítólag szinte minden háztartásban van egy Monopoly vagy egy Gazdálkodj okosan! A helyes az lenne, ha idővel a Ticket to ride is hasonlóan alapfelszerelés lenne a polcokon.

A Ticket to ride egy nagyon egyszerű szabályokkal rendelkező izgalmas családi játék, melyben vasúthálózatot kell kiépítenünk. Ehhez célkártyákat kapunk, melyek pontosan megmondják, mely várost melyik másik várossal kell összekötni és ezért hány pont jár. Minél hosszabb egy útvonal, annál több erőbefektetésével lehet kiépíteni, de persze a jutalom is nagyobb a játék végi pontozásnál! A Ticket to ride népszerűsége megjelenése óta töretlen, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy újabb és újabb térkép-kiegészítők jelennek meg az alapjáték mellé, melyekkel további izgalmas élményekkel lehetünk gazdagabbak.

A játékot 2-5 fő játszhatja és a legjobb élményt 3-5 játékos hozza ki belőle.

Hány éves kortól?

A Ticket to ride-ot 8 éves kortól ajánlják, ám ha valaki  szeretné kipróbálni kisebb gyerekével a játékot, annak  nyugodt szívvel ajánljuk a szintén nagy népszerűségnek örvendő Ticket to ride Junior játékot, melyet tovább egyszerűsített szabályai miatt akár 5-6 éves korú gyerekkel is érdemes kipróbálni.

7 csoda – egy csodás darab!

Fotó - gemklub.hu

Fotó – gemklub.hu

Azoknak, akik csodákra vágynak, szinte kötelezően kipróbálandó, hiszen ez a kártyajáték a nevéhez hűen maga is egy csoda. A játékosok a különböző jól ismert csodák megépítésén munkálkodnak 3 fordulón keresztül, melyek mellett folyamatosan növelik termelési, kereskedési, hadászati és technológiai erejüket! Az a játékos gyűjtheti be a legtöbb pontot, aki kártyáit legjobban felhasználva a legtöbb erőt képviseli a játék közben, és ezzel a végén megnyeri a játékot.

A 7 csoda szabályai nem túl bonyolultak, bár a szabályfüzetet itt valóban érdemes többször átolvasni, de onnantól kezdve, hogy mindenki tisztában van a szabályokkal, fantasztikus élményben lehet részünk, melyet akár további kiegészítők beszerzésével tudunk még tovább fokozni.

A játékot 2-6 fő játszhatja, a legjobb élményt 3-6 játékos mellett érhetjük el.

Hány éves kortól?

A 7 csodát 10 éves kortól ajánljuk, mivel az összetettebb szabályrendszere és a különböző stratégiák kigondolása ennél fiatalabb korosztály számára gondot jelenthet.

Kingdomino – csak itt jó, ha van egy-két koronád!

Fotó - gemklub.hu

Fotó – gemklub.hu

Valószínűleg nincs olyan, aki kiskorában ne próbált volna ki valamilyen dominó játékot, így a Kingdomino alapjait senkinek sem kell magyarázni.

Ami mégis különlegessé teszi, hogy itt a saját királyságunkat kell kiépítenünk dominószerű lapkákból, melyeknek két pólusán különböző területtípusok láthatóak. Ha ezeket a határainkon belül ügyesen összeillesztjük és még sikerül néhány koronajelet is összegyűjtenünk, akkor bezsebelhetjük a legtöbb pontért járó győzelmet. És hogy ki viszi a legértékesebb dominólapokat?  Ha te kezded a választást, akkor nyilván te, de vigyázz, mert a legjobb dominólapért a következő körben súlyos árat fizethetsz. Akkor jobb beérni egy gyengébb lappal? Próbáljátok ki a Kingdominót, és kiderül.

A játékot 2-4 fő játszhatja, és bármilyen játékosszám mellett hasonló élményt nyújt.

Hány éves kortól?

A Kingdominót 7-8 éves kortól érdemes kipróbálni, hiszen pofonegyszerűek a szabályok, így a kisebbek is gyorsan és könnyedén ráéreznek a játék ízére. Csak nehogy ráunjatok!

Klank! – Lopakodj, és arass zajos sikert!

Fotó - reflexshop.hu

Fotó – reflexshop.hu

Talán nem túlzás azt mondani, hogy a Klank az egyik legélvezetesebb és legizgalmasabb családi játék, mely az utóbbi években a boltok polcaira került.

Egy pakliépítős fantasy társas ez, melyben kincsvadászok bőrébe bújva kell kipucolnunk a sárkány kincsekkel megtömött földalatti birodalmát. Aki nincs tisztában, a pakliépítés fogalmával, annak se kell megijednie, sőt! A pakliépítés egy könnyed, érdekes játékmechanika, mellyel egy új típusú játékélményt sajátíthatsz el. E mellé társul a Klank varázslatos világa, melyben jobb, ha nem ébresztjük fel az alvó sárkányt, mert akit túl sokszor lopáson kap, az bizony nem fogja újra látni a napfényt, és a várva várt győzelem is elmarad!

A játékot 2-4 személy játszhatja és bármilyen játékosszám mellett hasonló élményt hoz.

Hány éves kortól?

Az újszerű játékmechanikák és az olvasást igénylő lapok miatt a játékot inkább 10-12 éves kortól ajánljuk.

Splendor – sok-sok drágaság

Fotó - gemklub.hu

Fotó – gemklub.hu

A Splendor olyan, mint a gyerkőcök esti meséje. Mindig kellene még egy. Ez a pörgős kis kártyajáték végtelenül egyszerű szabályaival és elegáns megjelenésével bárkit azt asztalhoz csábíthat, legyen idősebb felnőtt vagy akár fiatalabb kisgyerek.

A játék során egyre több és értékesebb drágakőbánya kártyát kell megszereznünk, melyeket sajnos nem ingyen adnak. Súlyos árat kell fizetni, ám a haszon megtérülhet, hiszen ha a bányáink mellé szállító kártyákat is szerzünk, úgy könnyedén növelhetjük presztízsünket a játék nemesei előtt, akik értékes pontokkal jutalmazzák fáradalmainkat.

A játékot 2-4 fő játszhatja és bármilyen játékosszám mellett hasonlóan élvezetes.

Hány éves kortól?

A pár oldalas játékszabályt akár 7-8 éves gyereknek is könnyedén el lehet magyarázni, de persze a felnőttek is találnak benne bőven kihívást.

Szerelmeslevél – és akkor ki a király?

Fotó - deltavision.hu

Fotó – deltavision.hu

A szerelmeslevél 16 lapból áll. Nem, nem írtuk el. Mindössze 16 játéklap, mégis több játékot és több mókát rejt magában, mint sok más bonyolultabb, de gyengébb játék együttvéve. Témáját tekintve, a feladatunk, hogy szerelmeslevelünket a palota lakói és alkalmazottai között „kézről kézre” adva minél közelebb juttassuk a hercegnőhöz.

A szerelmes levél egy nagyon könnyed dedukciós játék, mely során minden játékos különleges képességű karakterlapokat tart a kezében és saját körében megpróbálhatja a karakterei adta lehetőségek által a többi játékos kilétét felfedni és ezzel kiejteni a játékból. A karakterek kilétüket (és számozásukat) tekintve minél közelebb állnak a hercegnőhöz, annál nagyobb eséllyel nyerhetik az adott kört, és ezzel közelebb kerülhetnek a végső győzelemhez.

A játékot 2-4 személy játszhatja, de inkább 3-4, akkor válik igazán élvezetessé.

Hány éves kortól?

A játék akár 8 éves kortól bátran kipróbálható, és nagyszerű élményt nyújt bárkinek, aki megpróbálja elnyerni a hercegnő kegyeit.

Citadella – haljon meg a király!

Fotó - deltvision.hu

Fotó – deltvision.hu

Haljon meg a király! Ez az mondat, ami talán a legtöbbször előfordul ebben a nagyszerű kártyajátékban.

A Citadellában saját városrészünket kell kiépítenünk minél értékesebb építménykártyák megszerzésével. Ezt különböző képességű karakterek bőrébe bújva tudjuk megtenni. Egy játék több körből áll, és a játékosok minden kör elején céljaiknak megfelelően választanak maguknak karaktert.  Ez lehet akár egy tolvaj, aki meglopja társait vagy maga a király, aki saját nemesi épületei után kap még több aranyat, vagy akár egy gyilkos, aki tudjuk, mit tesz.  A cél, hogy a karakterek különleges képességeit a legjobbkor és a legelőnyösebb helyzetben tudjuk kihasználni elősegítve saját gyarapodásunkat vagy akár akadályozva a többiek építkezését.

A Citadella nem a sértődős játékosok kedvence, de akik képesek elfogadni, hogy ez is csak egy játék, azoknak minden alkalom fantasztikus élmény lehet.

A játékot 2-8 személy játszhatja. Az igazán jó játékélményt 4-6 játékossal érhetjük el.

Hány éves kortól?

A játékot 10 éves kortól ajánljuk, és bárkit érdemes az asztalhoz csábítani, legyen az akár egy vérmes játékfüggő vagy csak egy szórakozni vágyó ismerősünk.

+1 – Imagine – ezt képzeld!

Fotó - reflexshop.hu

Fotó – reflexshop.hu

Az Imagine-t azért szorítottuk ki a 10-ből, mert eredetileg partyjátékként van elkönyvelve és talán valóban több játékossal a legnagyobb móka, de aki megismeri, az rögtön rájön, hogy akár 2 játékos is ugyanolyan élménnyel gazdagodhat általa.

Az Imagine egy olyan activity, melynél a feladványunkra nem szavakkal, rajzzal vagy mutogatással kell rávezetni a játékostársakat, hanem olyan átlátszó lapokkal, melyeken nagyon egyszerű ikonok, alakzatok találhatóak. A könnyebb feladványok akár néhány lap egyszerű egymás mellé rakásával is könnyedén elmutogathatók, ám a nehezebbek már trükkök bevetését igénylik. Lehetőséged van a kártyákat egymásra pakolni és mivel alapvetően átlátszóak, rétegelve, a rajtuk lévő alakzatok összeillesztésével kirakhatsz egy olyan képet, formát, mellyel rávezetheted a többieket a megoldásra. A lapokat akár mozgathatod is, így akár egy jelenetet is eljátszhatsz a segítségükkel, ha ez kell a megoldáshoz.

A játékot 3-8 személy játszhatja és több játékos esetén nyújtja a legjobb élményt, de ha csak szimplán a feladványok elmutogatása a célunk, úgy akár kettesben is remekül lehet szórakozni.

Hány éves kortól?

Az Imagine-t inkább 9-10 éves kor felett ajánljuk, hiszen sok olyan feladvány előfordulhat a játékban, melyeket a fiatalabb játékosok nem biztos, hogy egyáltalán ismernek. Velük a hamarosan megjelenő Imagine Junior kiadását érdemes megismertetni.

Jó szórakozást a játékokhoz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top