Család

A legjobb társasjátékok 15 év felettieknek

Állítólag már nem divat a társasozás, átvette a szerepét az online játék, különösen a kamaszoknál. Ez szerencsére nem igaz, csak már nagyobb a verseny a gyerekek idejéért.

Sok szülő panaszkodik, hogy hiába vásárolta meg ajándékba a legjobb társasjátékot a gyerekeknek, kétszer játszottak vele, és azóta rá se néznek. A titok röviden annyi, hogy a szülőknek kell először az asztalhoz ülni a játékkal, és odahívni a srácokat. Illetve van egy fontos szabály is a társasozó kamaszokhoz: ha ők hívják a szüleiket, mindig rá kell érni!

Társasjátékhelyzet régen és ma

Néhány évtizeddel ezelőtt viszonylag kevés társasjátékot lehetett kapni, és mindig volt pár olyan, amit minden gyerek ismert és szeretett. Ha összejött egy egymásnak ismeretlen társaság, bátran elő lehetett kapni valamelyiket, mert szinte mindenki tudta a szabályokat, kezdődhetett a játék.

Mi van ehhez képest most? A gyerekek egy része valóban nem szeret társasozni, nem is találkoztak társasjátékkal az óvoda óta. Túl lassú nekik a játék, nem képes felvenni a versenyt a konzolos lövöldözőssel, ahol komoly hang- és képhatások is segítenek megtartani a figyelmet.

Ráadásul elképesztő mennyiségű társasjáték kapható a boltokban, így nehéz olyan társaságot összehozni, ahol mindenki azonnal be tud kapcsolódni a játékba, mert ha társasoznak is otthon, jó eséllyel más és más játékokkal játszanak. Viszont a nagy választékban könnyű olyat találni, ami egy egész család kedvence tud lenni, és boldogan ugrik mindenki, hogy lepakolja az asztalt egy parti kedvéért.

A társasjáték igenis olcsó!

Egy átlagos társasjáték 6000 forint körül kapható, persze a skála nagyon széles, a 30 ezres angol nyelvű darabokig minden megtalálható rajta. Mégis, ha egy 6000 forintos játékkal egy négytagú család csak kétszer ül le játszani, már olcsóbb szórakozás volt, mint ugyanennyiszer elmenni moziba.

monopoly, társasjáték

Mégsem olyan drága? (Fotó: Pixabay.com)

Szerencsénkre léteznek már kifejezetten társasjátékszakboltok is, ahol valóban hozzáértő és társasjáték-rajongó eladók segítik a választást. Mióta először tettem be a lábam egy ilyen boltba, soha nem választok a véleményük meghallgatása nélkül. Olyan rajongással tudnak mesélni a játékokról, hogy legszívesebben az egész napomat a boltban tölteném!

Egyre több helyen szerveznek családi társasjátéknapokat is, ahol a játékokat a játékvezetők segítségével mind ki is próbálhatjuk, mielőtt megvennénk valamelyiket. Ezek az alkalmak azért nagyon praktikusak, mert a bonyolultabb játékok szabályát nem elég csak egyszer átfutni, több kör játék alatt válik rutinná az ismeretük, és csak addigra alakul igazi élménnyé a játék. Egy segítő sokkal hamarabb be tudja mutatni élő szóban a szabályokat.

Flegma kamaszok, asztalhoz!

Érdekes, hogy nem tudok olyan alkalmat felidézni, amikor a kamasz fiam visszautasította volna a közös társasjátékozást. A legnagyobb durcáskodás közepette is szívesen leül velünk játszani, sőt még a gép elől is hajlandó felállni miatta, legfeljebb tíz percet kér, hogy előbb szanaszét lőhesse az ellenséget.

Mire egy szülő eljut oda a kamasz gyerekével, hogy műveltségi kvízeket játszanak együtt, alighanem nagyon sok kör Ki nevet a végén? játékon vannak túl, a gyerek már tud veszíteni, képes a saját hibáin nevetni. Persze a kedvence még mindig az, amikor valamilyen gimnáziumi témában lekörözheti a szüleit, de olyankor meg annyira jólesik csodálni az okossá cseperedett gyerekünket.

És még egy plusz érv a kamasszal való társasjátékozás mellett: végre egyáltalán nem kell nyerni hagyni, sőt keményen kell küzdeni ellene, de elképesztően jó érzés legyőzni őt!

uno, társasjáték, kártya

Húsz perctől akár több óráig is képes lekötni a figyelmet (Fotó: Pixabay.com)

Következzen egy teljesen szubjektív lista: 2019-ben mi ezeket a társasjátékokat szerettük a legjobban.

A Mars terraformálása – 12 év felettieknek, a játékidő jóval több, mint egy óra

Mik a legalapvetőbb dolgok az élet fennmaradásához? Víz, oxigén és természetesen megfelelő hőmérséklet. Ezekből kell a legtöbbet biztosítani, és ezzel lakhatóvá tenni a Marsot! A Mars terraformálása, avagy eredeti nevén Terraforming Mars nem véletlenül szerezte meg a BoardGameGeeken a stratégiai társasjátékok ranglistájának negyedik, az összesített toplistán pedig az ötödik helyet. Akár egyedül is játszható, hiszen 1–5 vállalkozó számára lett kitalálva. 

Zombi vérfürdő – 14 év felettieknek, a játékidő 45 perc

Azt hiszem, sok kamaszt már a nevével levesz a lábáról ez az első pillantásra kissé bonyolult játék. A Zombi vérfürdőben – nem meglepő módon – mindent meg kell tenned a túlélésért. A játékosoknak három feladatkártya követelményeit kell teljesíteniük, ami lehet túlélők megmentése, ellenszer kifejlesztése vagy a katonaság riasztása is, csakúgy, mint a legmenőbb zombifilmekben. Búvóhelyként csak egy kis, elbarikádozott területük van, de ha túl sok zombi van a pályán, betörik a védelmet, ha pedig a játékosok nagyon legyengülnek, vagy nem marad elég töltényük a játék végéig, az egész csapat veszít. 

Csapasd a ritmust! – 10 éven felülieknek, a játékidő 20 perc

De lehetne akár az is a neve, hogy Akarsz nevetni? Nálunk ugyanis garantáltan röhögésbe fullad a játék pár próbálkozás után. Bénák vagyunk, de imádjuk!

Ki ne ismerné a Queen együttes világhírű számát, a We Will Rock You című slágert? Minden játékosnak erre a ritmusra kell ütnie a tenyerét és csapkodnia a térdét. Csapatni kell a ritmust, de nagyon ügyesen, mert könnyedén el lehet rontani a különböző jelek miatt, amit közben ritmusra kell pluszban mutogatni. Csak annyit mondunk, nagyon egyszerűnek tűnik, de nagyon nehéz. 

Miért éppen Uppsala? – 10 éven felülieknek, a játékidő 20 perc

Oké, hogy tudom egy városról, hogy melyik országban van, de egy másikhoz képest mennyire délen? A szlávos hangzás elárul bármi biztosat? Uppsala! Tudod hol helyezkedik el? És miért éppen Uppsala? Bizonyosan Velencétől északra, de vajon Amszterdamtól keletre vagy nyugatra? Aki olyan jól kiismeri magát Európában, hogy ilyen és efféle kérdésekre magabiztosan válaszol, annak jó esélye van megnyerni ezt a játékot. Ha pedig hibázol, még mindig reménykedhetsz, hogy a többieknek sem megy jobban. A játék során az egyes helységkártyákat földrajzi elhelyezkedésük szerint észak-déli vagy kelet-nyugati irányban sorba kell rakni. A játékot az nyeri, aki a legkevesebb hibát véti, és játékostársai legtöbb tévedését kiszúrja.

iKnow – 15 éven felülieknek, a játékidő 45 perc

Végre egy kifejezetten szórakoztató, izgalmas kvízjáték! Mi kifejezetten szeretjük a kvízeket, de kevés köztük a valóban jó: ami hatalmas lexikális tudást igényel, és nem lehet benne pontokat szerezni tippeléssel vagy taktikázással, az hamar unalmassá válhat azoknak, akik nem olyan pengék egy tudományágban, esetleg jóval fiatalabbak a többieknél.

Az iKnow ezt egy ügyes licitrendszerrel, valamint egy „magabiztosság” függvényében kialakult válaszadási sorrend bevezetésével tüntette el. A játékban négy fő témacsoport szerepel: világ, híres emberek, alkotások, események, így mindenki meg fogja találni a maga érdeklődési területéhez közel álló feladványokat. A magyar iKnow 1600 kérdése nemcsak tükörfordítása a finn eredetinek – 400 kifejezetten hazai témájú kérdéssel tették a játékot mindenki számára személyesebbé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top