Szabadidő

„Sokan legszívesebben elrejtenék egy szekrényben a skizofrén családtagjukat az emberek elől”

Kathryn Hahn-t vérbeli komikaként ismerik a magyarok olyan filmekből, mint a Rossz anyák vagy a Családi üzelmek, de mostanában drámai színészként bontogatja szárnyait. A skizofréniáról szóló Ez minden, amit tudok azért is mélyen érintette őt, mert a betegség jelen van a családjában. Interjú.

Kathryn Hahn 46 éves, és sokáig érezte úgy, hogy örök mellékszereplő marad a hollywoodi vígjátékokban. Ha egy kedvesen őrült nő, vagy a kicsit kattant legjobb barátnő eljátszására volt szükség, jó eséllyel az ő telefonja csörgött. Állítása szerint majd megőrült azért, hogy egyszer végre főszerepet kapjon, csakhogy míg a legtöbb színésznő karrierje a húszas és harmincas éveiben jut a csúcsra, neki egészen a negyvenes éveiig kellett várnia, a siker pedig nem a moziból, hanem a tévéből érkezett. Fontos szerepet játszott a Transparent című sorozatban, valamint főszerepet kapott az I Love Dick és a Mrs. Fletcher című sorozatokban, valamint egy gyermekfogantatásra képtelen házaspár gyerekvállalási vágyairól forgatott vidám, és egyben kissé szomorú filmet a Netflixnek Kathryn Hahn Private Life címmel, amit sajnos méltatlanul kevesen ismernek, pedig az utóbbi évek egyik legjobb filmje.

Kathryn Hahn most a csúcson van, de ha egy szerep érdekli őt, akkor nem derogál neki, hogy visszatérjen főszereplőből mellékszereplővé, ahogy most az HBO sorozatában, az Ez minden, amit tudokban tette, ahol a kettős szerepet játszó Mark Ruffalo élete szerelmét alakítja szívfacsaróan. Ha valaki Kathryn Hahntól azt várná, hogy az életben is olyan szétszórt, csapongó és túlpörgős figura, ahogy a vígjátékaiban, az eléggé mellélőne. Amikor Zoomon beszélgetünk április végén, egy kedves, vidám, de kissé visszafogott színésznő az interjúpartnerem, aki nagy örömmel mesél a munkájáról akkor is, ha ebben a sorozatban az igazi reflektorfény nem neki, hanem Mark Ruffalonak jutott.

Kathryn Hahn

Kathryn Hahn (Fotó: Rich Fury/Getty Images/AFP)

Egy olyan karaktert játszol, akinek az élete teli van tragédiával. Nehéz volt ezt átélned?

Kétségtelen, hogy Dessa és Dominick elmondhatatlanul szomorú dolgokat éltek át együtt. A férfi úgy érzi, hogy annyi felelősség nyomja a vállait, amit már nem bír el, amivel nem tud megbirkózni. A karakterem, Dessa úgy érzi, hogy az ő felelőssége az, hogy eközben szeresse, támogassa Dominicket. És ennek a szeretetnek elengedhetetlen része a megbocsátás. Mivel kimondhatatlanul fájdalmas dolgokon mentek át együtt (többek között meghal bölcsőhalálban a közös gyerekük – a szerző), és eközben sebeket is ejtettek egymáson, csak úgy tudják tovább szeretni egymást, ha közben meg tudnak bocsátani a másiknak. Dessa hisz a család fogalmában, abban, hogy egy igazi család jóban-rosszban kitart egymás mellett. Nem hiszem, hogy én, Kathryn képes lettem volna egy ilyen helyzetben megbocsátani, amiben Dessa, de Dessa nem én vagyok. Ő egy olyan nő, aki ha valakit megszeret, akkor ott lesz mellette és támogatni fogja az egész élete során.

Mesélnél a közös munkáról Derek Cianfrance rendezővel?

Derek egy hihetetlenül kedves, kíváncsi és nagylelkű ember, aki szereti a színészeit, és megbízik bennük. Ez a sorozat Mark Ruffalo körül forog, az ő karakterének életét mutatja be, mi csak itt-ott megjelenünk közben, ennek ellenére azt éreztette velem, sőt velünk, hogy mi is nagyon fontos szereplői vagyunk a nagy egésznek. Rám bízta, hogy kidolgozzam és megtaláljam az én verziómat Dessaból azáltal, hogy együtt dolgozom Markkal. Nem szereti mikromenedzselni a színészeit, nem instruál minden apróságban, hagyja, hogy kipróbáld az ötleteidet. Nem stresszel, nem érezteti veled, hogy baj lenne, ha hibázol. Autonómiát ad a színészeinek.

Ez minden, amit tudok

Kathryn Hahn és Mark Ruffalo az Ez minden, amit tudok c. sorozatban (Fotó: HBO)

Mivel volt a legnehezebb azonosulnod Dessaval kapcsolatban?

A kapcsolatfüggésével. Dessa karaktere évek során tanulja meg, hogy milyen az, hogy teret adjon önmagának és a másiknak, és megtanuljon így létezni. Dominickkel túlságosan rátelepedtek egymás életére, és amikor a férfi kicsit kijjebb lép ebből, Dessa ezt árulásként éli meg.

Szerintem az Ez minden, amit tudok elsősorban a családról szól, és a családdal együtt járó felelősségvállalásról. Egyetértesz ezzel?

A családról és a családtagok közti kapcsolatokról szól. A felelősségvállalással kapcsolatban pedig azt mutatja be, hogy mi az a helyzet, amikor valóban vállalnunk kell azt, és mikor jön el a pillanat, amikor el kell engednünk a felelősséget. Meg kell tanulnunk megbocsátani nemcsak másoknak, hanem önmagunknak is. A saját életemben most a karantén alatt tanultam meg, hogy egy ilyen nehéz helyzetben mennyire fontos az emberek közötti összetartás. Olyan családtagjaimmal beszélek rendszeresen Zoomon, akikkel más körülmények között csak nagyon ritkán beszélünk. Az emberek közti kötődéseknek és kapcsolatoknak gyógyító ereje van egy ilyen világjárvány idején. Lehet, hogy teljesen különböző életet élünk, de a mostani helyzetben mégis mindenki lelkének fontosak az egymás közti beszélgetések. Az unokatestvéreim és a családom összevissza él a nagyvilágban, és a karanténban sokkal többet beszélgetek velük, mint korábban.

Ez a sorozat azért is különleges, mert egyszerű munkásemberek a főhősei, ami lassan már különlegesnek számít a tévében. Fontosnak tartod, hogy ők is reprezentálva legyenek a sorozatokban?

Határozottan. Az ember pont azért lesz színész, hogy minél többféle ember bőrébe belebújhasson. Empátiagépek vagyunk, akiknek az a dolga, hogy belelépjenek más emberek cipőjébe. A sorozatban bemutatott család életkörülményei közel állnak ahhoz, ahogy én is felnőttem Ohioban.

Ez minden, amit tudok

Kathryn Hahn és Mark Ruffalo (Fotó: HBO)

Úgy tudom most először dolgoztál együtt Mark Ruffaloval, közben mégis egy olyan párt kellett eljátszanotok, akik régóta ismerik egymást, és gazdag közös múltjuk van. Nehéz volt ezt bemutatnotok/éreztetnetek Markkal?

Szerencsére a forgatás előtt azért össze tudtunk hozni néhány találkozót. Nem töltöttünk együtt előtte annyi időt, mint amennyit szerettünk volna, de a szükséges minimumról azért gondoskodtunk. Amikor összefutottunk, ő már teljesen benne volt Dominick szerepében, én pedig pont végeztem a forgatókönyv és az alapjául szolgáló könyv elolvasásával, ezért gyorsan megértettem, hol is jár éppen. Amikor nem lógtunk együtt, akkor is rengeteg üzenetet váltottunk egymással, amikben megvitattuk, hogy érzelmileg milyen úton járnak a karaktereink egymáshoz képest. Egy-egy jelenetben egy kapcsolat többévnyi múltját kellett visszaadnunk, ezért fontos volt, hogy ennek részleteit előre tisztázzuk egymással. Bár nem ismertem Markot korábbról, a közös ismerőseinktől már hallottam arról, hogy milyen remek ember és remek színész, és kiderült, hogy ez mind igaz. A leginkább azt értékeltem benne, hogy nagyon tud hallgatni, és valóban odafigyel arra, amit mondasz neki. Nagyon hamar éreztem, hogy ez egy nagyszerű munka lesz.

Rosie O’Donnel azt mesélte, hogy őt Mark felesége ajánlotta a szerepre. Te tudsz arról, hogy téged ajánlott-e valaki?

Vicces, hogy ezt mondod, mert szerintem engem is ő ajánlott be Marknak. Rosieval együtt mindketten sokkal tartozunk Mark feleségének. (nevet) New Yorkban dolgoztam a Mrs. Fletcher című sorozaton, amikor megkerestek az Ez minden, amit tudok forgatókönyvével. Tudtam, hogy a rendező, Derek épp a városban lesz, és addig volt egy hetem elolvasni a forgatókönyvet és a könyvet. Derekkel aztán egy közös vacsorát beszéltünk meg, és én addigra már teljesen megértettem Dessa figuráját, pontosan tudtam, hogy ki ez a nő, és én színészként mit tudnék kezdeni vele. Annyira beleéltem már magam, hogy teljesen összetört volna a szívem, ha végül nem én kapom meg a szerepet. (nevet) Imádom a Blue Valentine című filmjét, és azt a színészközpontú filmkészítést, amit képvisel.

Mark Ruffalo a sorozatban Dominick skizofrén öccsét, Thomast is eljátszotta. Mit gondolsz, egy ilyen sorozat tud változtatni azon, ahogy az emberek a betegségről, és a skizofréniában szenvedőkről gondolkoznak? Tud változtatni az előítéleteken? A te gondolkodásod megváltozott a betegségről?

Az én esetemben semmi nem változott, de ez amiatt van, mert a környezetemben, a családomban jelen van a betegség, és már korábban is jól ismertem azt, ugyanakkor ez volt az egyik dolog, ami vonzott ebben a történetben. Tudtam, hogy Mark hihetetlen mélységgel és empátiával alakítja majd Thomas karakterét is, aminek köszönhetően a néző teljesen át tudja majd érezni a karakter állapotát, és nem csak külső szemlélőként lesz jelen. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy megérthessük a skizofréniát. Tudom, hogy a skizofrénia nagyon sokféleképpen jelenhet meg, és emberenként változik, kiből mit hoz ki ez a betegség, és amit a sorozatban láthatunk csak egy verzió ezek közül, de ettől még nagyon igaznak éreztem, és ez volt a lényeg. Rengeteg negatív érzelem kötődik ehhez a betegséghez, a szégyenérzet, a félelem… Sokan legszívesebben elrejtenék egy szekrényben a skizofrén családtagjukat az emberek elől, és remélem, egy ilyen sorozat változtatni tud ezen azáltal, hogy empátiával mutatja be ezt a betegséget. Bocsánat, hogy kicsit belebonyolódtam a gondolatmenetbe, de ez a téma személyesen engem is mélyen érint.

Elmesélnéd, milyen volt Mark mindkét karakterével forgatni?

A jeleneteimet nagyrészt Dominickkel forgattam. Amikor ezzel végeztünk, volt egy nagyobb szünetünk, mialatt Mark átalakult Thomas-szá. Élőben először nem is láttam Markot Thomasként, csak küldtek róla egy fotót, és elállt tőle a szavam. Belenézve a szemébe sehol sem láttam Markot vagy Dominicket, csak Thomas maradt. Ez nemcsak fizikai átalakulás volt, hanem lelki is. Bámulatos volt.

Az Ez minden, amit tudok epizódjai az HBO GO kínálatában láthatók.

Olvasnál még sztárinterjúkat az nlc-n? Hajrá!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top