Szabadidő

Igazi szenzáció: egzotikus madarat fotóztak Baranyában

Magyarországon 25 évvel ezelőtt észlelték először a sárga-vöröses-fekete színben játszó madarat, de ennek ellenére a mai napig különlegességnek számít, mert nagyon ritka, hogy berepül az országba.

Egzotikus madarat fotóztak Baranyában. A kucsmás sármányt Magyarország egyetlen állatkertjében sem tartják, annyira ritka errefelé, ugyanis a száraz helyeket kedveli – számolt be a Tények.

kucsmás sármány

Íme a kucsmás sármány! – Forrás: Tények – videó

Délkelet Ázsiában őshonos. Éppen ezért számít igazi szenzációnak, hogy Hosszúhetény mellett megtalálták a díszes madarat. “Nem nagyon zavarta a jelenlétem, szerencsére. Mikor már pár perce nézegettem-fotózgattam, akkor átröpült egy másik fára, akkor odamentem, ő meg visszarepült, tehát nagyjából ugyanazon a helyen volt. Szerencsére nem egy bujkálós típus” – mesélte a madár észlelője, Czigány Gábor. 

A kucsmás sármány vonuló madár, a telet Délkelet-Ázsiában tölti. Főként magokat, rügyeket eszik, emellett nyáron rovarokat, pókokat is csipeket. Fiókáit is javarészt gerinctelen állatokkal eteti.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Még több különleges madár-sztori az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top