Szabadidő

„A transz nők is nők” – a Harry Potter főszereplője visszaszólt a transzfóbiával vádolt írónak

J.K. Rowling nem először borítja ki a bilit ebben a témában.

A Harry Potter-könyvek világhírű írója, J.K. Rowling már többször kiállt különböző ügyekért, hol Donald Trump amerikai elnök rasszizmusa ellen fakadt ki, hol rászoruló rajongóinak kedveskedik ajándékokkal. Van azonban egy terület, ahol láthatóan nem találja a helyét, de legalábbis egyik kínos üzenetet fogalmazza meg a másik után. Ez pedig a transzneműség kérdése.

Rowling már többször kihúzta a gyufát az LMBTQ-közösségnél, amikor hangot adott annak a véleményének, hogy a transz nők szerinte nem jogosultak arra, hogy nőnek nevezzék magukat. Legutóbb pedig most vasárnap tett közzé egy véleménycikket, amelynek címe így hangzott: Vélemény: Egy egyenlőbb világ létrehozása a covid-19 után, aozknak az embereknek, akik menstruálnak.

Az író a fogalmazásmódon borult ki, szerinte az „akik menstruálnak” szókapcsolat helyett azt kellett volna írni, hogy nők. Ezzel azonban kizárta a kérdésből azokat a transz vagy nem bináris embereket, akiknél szintén jelentkezik a menstruáció. Miután erre többen felhívták a figyelmét, Rowling három tweetben igyekezett megmagyarázni, hogy szerinte miért nem nők a transz nők, érvelését azzal támasztva alá, hogy az elmúlt három évben sok könyvet olvasott a témában.

Daniel RAdcliffe helyretette J.K. Rowlingot

Daniel Radcliffe már évek óta dolgozik a meleg, biszexuális, transznemű és genderfluid fiatalokat segítő Trevor Projecttel (Fotó: Getty Images)

Nem más húzta fel erre a szemöldökét, mint épp a Rowling könyvei alapján készült Harry Potter-filmek egykori főszereplője, Daniel Radcliffe. A színészről mi is megírtuk, hogy évek óta a Trevor Project nevű kezdeményezés keretében meleg, biszexuális és transz fiataloknak segít, hogy el tudják fogadni önmagukat.

Radcliffe a szervezet weboldalán közzétett nyílt levélben fordult J.K. Rowlinghoz: „tisztában vagyok vele, hogy a sajtó helyenként majd belharcként ábrázolja ezt a levélváltást J.K. Rowling és köztem, de valójában nem erről van szó, illetve nem ez most a fontos. Bár Jo kétségtelenül hozzájárult ahhoz, hogy hol tart most az életem, és megtiszteltetés volt vele dolgozni, sőt, az elmúlt évtizedben többször támogatta a Trevor Projectet is, most, magánemberként úgy érzetem, mondanom kell valamit.

A transz nők is nők. Bármilyen ennek ellentmondó állítás eltünteti a transznemű emberek identitását és lerombolja a méltóságukat, emellett szembemegy az egészségügyi szakembereket tömörítő szervezetek szakmai ajánlásával, akiknek jóval nagyobb a tapasztalatuk ezzel a témával kapcsolatban, mint akár Jo-nak, akár nekem. A Trevor Project adatai szerint a transznemű vagy nem bináris fiatalok 78 százalékát érte már diszkrimináció a nemi identitása miatt. Kétségtelen, hogy többet kell tennünk a transznemű és nem bináris emberek támogatása érdekében, nem pedig eltörölni az identitásukat és még több kárt okozni ezzel.

Még mindig tanulom, hogyan lehetnék job szövetségesük, ezért, ha csatlakoznál hozzám, hogy többet tudj meg a transznemű és nem bináris identitásokról, nézd meg a Trevor Projekt Útmutató ahhoz, hogyan lehetsz a transznemű és nem bináris fiatalok szövetségese című írását. Ez egy bevezető oktatási anyag, amely számos kérdésre ad választ, például a biológiai és társadalmi nem közötti különbségek kérdéseire, illetve arra, hogyan lehet a legjobban támogatni ezeket a közösségeket.”

Daniel RAdcliffe helyretette J.K. Rowlingot

Daniel Radcliffe már évek óta dolgozik a meleg, biszexuális, transznemű és genderfluid fiatalokat segítő Trevor Projecttel (Fotó: Getty Images)

Radcliffe azokhoz is szólt, akik az írónő szavaiban csalódva esetleg felülvizsgálnák a Harry Potter-könyvekkel kapcsolatos véleményüket.

Azoknak, ha most úgy érzed, hogy a könyvekkel kapcsolatos éléményeik beszennyeződtek: nagyon sajnálom, hogy ezek a megjegyzések fájdalmat okoztak neked. Remélem, hogy ettől még nem felejed el azokat az értékes dolgokat, amiket ezek a történetek tanítottak. Ha ezek a könyvek megtanították, hogy a szeretet a legerősebb erő az univerzumban, amely bármit képes leküzdnei, ha megtaniították, hogy az erő a sokszínségben rejlik, hogy a tisztaság dogmatikus eszméi a sérülékeny csoportok elnyomásához vezetnek, ha hiszel benne, hogy valamelyik szereplő transz, nem bináris vagy genderfluid, esetleg, hogy meleg vagy biszexuális, ha bármit találtál ezekben a könyvekben, amelyek hozzád szóltak és átsegítettek valamin az életedben – ez csak rád és a könyvre tartozik é sez egy szent dolog. Véleményem szerint pedig ezt senki sem veheti el tőled. Amit ez számodra jelent az csak a tiéd, és remélem, hogy ezek a megjegyzések nem változtatnak ezen túlságosan.

Szeretettel,
Dan

További cikkeink a transzneműséggel kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top