nlc.hu
Szabadidő

Régi játékok

Régi játékok, áramszünet esetére

Ezeket a régi játékokat talán még a szépszüleink is játszották, abban a korban, amikor még áram sem volt a háznál. Ha elég a sok kütyüből, merítsetek ihletet gyűjtésünkből!

Gombfoci

Régi játék, de vannak “egyesületek”, ahol még ma is játsszák. Gyerekkorunkban a fiúk a szünetekben mindig gombfociztak gombokkal, vagy műanyag korongokkal. Az asztali játékban szintén gólokat kell szerezni, mint a fociban, viszont a kapura lövést be kell jelenteni, hogy az ellenfél a kapusát pozícióba helyezze. Több változatban is játsszák, van, hogy a csapatok felváltva lőnek egyet-egyet, van, hogy csapatonként három vagy tizenkét lövésre van egymás után lehetőség.

A gombfoci régi játék.

Gomfocizó gyerekek. Fortepan/ADOMÁNYOZÓ: KOVÁCS MÁRTON ERNŐ

Piros pacsi

Izgalmas ügyességi játék, melyhez nem kell áram, még ha az eredménye áramütésszerű érzés is. Ketten játsszuk, szembe ülve egymással: egyikünk a másiknak tenyérrel felfelé előretolt kezére ráhelyezi a kézfejét. Akinek a tenyere alul van, véletlenszerűen kirántja, hogy a másik kezére ráüssön. A feladat: elhúzni a kezünket, mielőtt ráütnének. Ha az egyik az ütést elhibázta, akkor az ő keze kerül felülre. Kérdés, hogy a legyintés csapásnak számít-e, ebben jó, ha a játékosok előre megegyeznek. Egy régi játék, ahol a nevetés garantált, de az égő bőr is.

Piros pacsi kedvenc régi játékunk volt.

Gyerekek játékhoz készülődnek. Fotó: Fortepan / Adományozó-

Lengőteke

Vehetünk, de akár házilag is elkészíthetjük a játékot, ha van kertünk, vagy egy ajtófélfánk, és nem féltjük otthonunk dísztárgyait. Kössünk egy faágra, gerendára madzagon egy fagolyót, alá pedig állítsunk bábukat. Jelöljük ki a kezdővonalat, innen kell a tekénket meglendíteni úgy, hogy a bábukat hátulról találja el. Minél több dől össze, annál jobbak vagyunk. 

Régi játékunk a lengő teke

Lengőtekézés. Fotó: Fortepan / Adományozó

Árnyszínház

Saját magunk is készíthetünk otthon árnyszínházat, melynek eredete 2000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. A legenda szerint a kínai Wu császár felesége halála annyira depressziós lett, hogy uralkodni sem volt kedve. Ám egyszer az udvarban egyik minisztere azt látta, hogy a gyerekek babáikat mozgatva azok árnyékaival szórakoztatják magukat. A miniszter elkészítette a császár feleségének babáját, és hátulról megvilágított egy kifeszített lepedőt. A császár azonnal jobban lett. Az árnyszínházhoz nem kell más, mint egy fényforrás (ez lehet gyertya is, csak vigyázzunk vele!), egy vászon, például pauszpapír, áttetsző sütőpapír, és különféle árnyalakok papírból, pálcikára ragasztva.

 

Üveggolyó

Kiskorunkban nekünk is volt, de nem tudtuk, mire való, mégis jól mutattak a polcon. Az üveggolyók a Pál utcai fiúkban is fontos szerepet kaptak, de a játék annyira régi, hogy eredete egyenesen az ősi Mezopotámiából és Egyiptomból gyökerezik, akkor még agyagból, kőből készültek. Az üvegváltozat a középkorban érkezett Nagy-Britanniába, Németországban az 1800-as években kezdték meg a gyártásukat. Az üveggolyókkal rengeteg golyós játékot játszhatunk, koccantóst, sorgolyóst, kibombázóst. Régen a gyerekek fizető- vagy csereeszközként használták az iskolában.

Üveggolyó kedvenc régi játékunk volt.

Üveggolyó. Forrás: Unsplash

Ezeket a retró játékokat is próbáld ki

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top