nlc.hu
Szabadidő

Elhagyatott épületek

10 elhagyatott épület, amiktől ránk tör a frász

Politika, pénz, emberi tragédia, vagy éppen hiúság. Számos oka lehet annak, hogy egy építkezés félbemarad, vagy egy építmény elhagyatottá válik. Íme a Föld 10 legfurcsább, legkülönösebb és leghátborzongatóbb hangulatú helyei!

Börtön, 20. század, Goli Otok-sziget, Horvátország

A kopár szigeten, Goli Otokon, titkos állami férfi börtönt és munkatábort hoztak létre 1949-ben.  A Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság a jugoszláv politikai foglyokat, valamint köztörvényes bűnözőket tartott itt fogva. A börtönt 1988-ban zárták be, azóta kísértetiesen fest az elhagyatott épület.

Régi börtön

Az egykori börtön (fotó: National Geographic csatorna)

Chatterley Whitfield szénbánya, 19. század, Staffordshire, UK

Az Egyesült Királyság első és egyben legnagyobb szénbányája, ami már a 19. század közepétől működött és 1977-ben zárt be. Egy időben múzeumként is üzemelt, de jelenleg elhagyatottan, romos állapotban található.

Elhagyatott szénbánya

Chatterley Whitfield szénbánya (fotó: National Geographic csatorna)

Gwrych Kastély, 1825, Wales, UK

A kastélyt a 19.század közepén építtette egy tekintélyes, grófi család. A második világháborúban a kormány zsidó üldözötteknek engedte át az épületet. A háború után megnyitották a látogatók számára, valamint számos fesztiválnak adott otthont a különleges kastély. 1989-ben magánkézbe került, és bár a tulaj szándéka az volt, hogy felújítja, erre nem került sor. Jelenleg üresen áll. National Geographic csatorna Elhagyott építmények sorozatának negyedik évadában, ezt az épületet is jobban megismerhetitek. 

Gwrych Kastély

A Gwrych Kastély (fotó: National Geographic csatorna)

Cukorgyár, 18. század, Szent János-sziget, USA

A festői szépségű Cinnamon Bay nevezetű öbölben látható egy régi, 18. századi cukorgyár maradványai. A cukorgyárat később átalakították és a szigeten található növényekből, valamint rumból állították elő a világhírűvé vált Bay Rumot, amit leginkább parfümként, dezodorként, borotválkozás utáni kölniként használtak a férfiak.

Lepusztult cukorgyár a XVII. századból

Siralmas látvány most ez a cukorgyár… (fotó: National Geographic csatorna)

Ősi falu romjai, Tragjas, Albánia

A régi, több száz éves település történelméről nem lehet sokat tudni. A második világháborúban számos csata zajlott Albánia ezen részén, ami tovább rombolta a fennmaradt építményeket. Mindenesetre a régi-Tragjasnak nevezett városrészről csodálatos a kilátás – turisták által látogatható.

Tragjas, az elhagyatott ősi falu

Az ősi falu romjai (fotó: National Geographic csatorna)

Prattville Gyár, 1835, Prattville, Alabama, USA

Daniel Pratt alapította a gyárat és a várost is róla kapta a nevét. A világ egyik legnagyobb gyapot-gyáraként üzemelt, és a világ számos országába szállította a gyapotot. 2012-ben zárták be, jelenleg a város tulajdonában van és felújításra vár.

Elhagyatott gyár Amerikbáan

A Prattville Gyár (fotó: National Geographic csatorna)

Royal Haslar, kórház, 18. század, Gosport, UK

Az épületet 1753-ban fejezték be és a 2009-es bezárásáig kórházként működött. A kórház kutatómunkájával nagyban hozzájárult a skorbut gyógyításához, valamint élen jártak elmeorvostani kezelések felfedezésében is.

Elhagyatott kórház

Royal Haslar Kórház (fotó: National Geographic csatorna)

Spinalonga erőd, 1579, Spinalonga-sziget, Görögország

A szigetet vastag fallal vették körbe és az erődbe több száz katona költözött a 16. század közepén. A cél a támadók visszaverése volt, ugyanis a szigethez közeli öböl tökéletes kikötő a hajók számára. A falak sokáig minden támadásnak ellenálltak. Végül, a törököknek sikerült bevenniük a várat 1715-ben, igaz ötvenévnyi ostrom után. 1903-tól a felszabadult Kréta úgy döntött, hogy leprásokat szállít ide. A gyógymód megtalálása után nem sokkal a sziget teljesen kiürült, jelenleg turista látványosság. 

Elhagyatott erőd

Spinalonga erőd (fotó: National Geographic csatorna)

Szovjet nukleáris bunker, II. Világháború, Podborsko, Lengyelország

Podborsko faluban található az egyik legjobb állapotban fennmaradt szovjet nukleáris katonai bázis. Jelenleg látogatható és egy múzeum mutatja be a katonai létesítmény egykori célját.

Elhagyatott bunker

Szovjet nukleáris bunker, II Világháború, Podborsko, Lengyelorszag (fotó: National Geographic csatorna)

Trans Allegheny Lunatic Asylum, kórház, 1864, Weston, West Virgina, USA

A kórházban komoly mentális problémával küzdő betegeket ápoltak. A létesítmény kétszázötven páciens befogadására tervezték, de volt olyan időszak amikor több mint kétezer betegek láttak el. 1994-ben zárták be. Sokan úgy vélik, hogy paranormális tevékenységek észlelhetők és szellemek laknak a régi kórházban.

Elhagyatott szanatórium az USA-ban

Trans Allegheny Lunatic Asylum, kórház (fotó: National Geographic csatorna)

Mi lett velük?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top