nlc.hu
Szabadidő

Ritka hal a Tiszában

12 éve találtak utoljára ilyen különleges halat a magyar vizekben

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság halnyilvántartó felmérése során bukkantak nem rég a Felső-Tiszán egy olyan halfajtára, amelyikből itthon eddig mindössze három egyedet azonosítottak.
Tisza - Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

2020. május 27-én Tiszabecsnél, közvetlenül a Tisza és a Batár torkolatánál a partvédelmi kőszórásról egy nagyon ritka hal akadt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak hálójába – írja a Sokszínűvidék.24.hu. A hal fajtája: vaskos csabak vagy más néven csabakkeszeg, amely a sugarasúszójú halak osztályának pontyalakúak rendjébe, ezen belül a pontyfélék családjába tartozik. 

Veszélyeztetett fajról van szó, éppen ezért védelme kiemelten fontos feladat. Egy kavicsos szakaszok fenéken tartózkodó kistestű rajhalról van szó, amelyik átlagosan 12-17 centiméter hosszúra nő meg.

A vaskos csabak főként a Duna és a Rajna középső és felső szakaszának gyors folyású vizeiben érzi jól magát, bár ritkábban tavakban, köztük a Boden-tóban is megtalálható. Magyarországon a Felső-Tiszán és ennek mellékvizein a mostanit leszámítva, korábban mindössze 3 alkalommal találkoztak vele:

  • 2004 – Tiszacsécse
  • 2007 – Tiszabecs
  • 2009 – Tiszamogyorós

Még több emlékezetes fogás a Tiszán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top