Szabadidő

„Tűzoltó Samnek piszok tudálékos feje van, legszívesebben ütném”

Szülőként megszokni a kisgyerekek végtelen monotóniabírását rendkívüli kihívás. Heteken-hónapokon át nézni ugyanazt a rajzfilmsorozatot a legbéketűrőbb emberből is ki tudja hozni az állatot. Szülők meséltek arról, melyik rajzfilmhősök tették őket idegállapotba.

Amikor Eszter meghallja Dórát, legszívesebben falnak rohanna

Értem én, hogy a Dóra és barátaiban azért beszélnek kevert nyelven, angolul és magyarul, hogy a gyerekek nyelvet tanuljanak általa, de emiatt egy olyan torz és irritáló kevert nyelv jön létre, amit élőben hallva biztosan elszabadulna bennem a pofozás utáni vágy. Már abban is van valami szörnyű, amikor az egyik mondat még magyar, de a másik már angol, de amikor meghallok egy olyat, hogy „Itt van a suliban together mindenki”, már tényleg nehezen tudom türtőztetni magam. Ehhez jönnek még bónusz felidegelőként a pocsék dalok, és ebben a rajzfilmsorozatban aztán tényleg egyfolytában énekelnek. Irritálnak még Dóra rendszeresen integetései és kikacsintásai (amikor egyenesen a képernyőbe néz, és várja az őt néző gyerekek reakcióját) is, az állandó biztatásaitól („You can do it!”) pedig egyenesen a falnak tudnék rohanni.

Tibor a Bob, a mestertől mászik falra

Amikor a Bob, a mester nagyon ment az M2-őn, éppen építkeztünk. Lehet pont ez fogta meg a lányaimat is benne, engem meg végtelenül irritált az a fület bántóan kappanhangú fickó, akivel felénekeltették az idegesítő, egyben fülbe tapadó főcímdalt. Ez utóbbinál erősen zuhanó tendenciát vélek felfedezni. Nyilván nincs annyi pénz hogy a legprofibb sztárénekesekkel gyártassák le ezeket a dalokat, de kis kivétellel zenei mélyszántás az, amit hallani lehet a rajzfilmek elején. Hamiskás, rossz hangszínű énekek facsarják a gyermekeim fülét észrevétlenül. A jelenség egyik csúcspontja pedig pontosan a Bob, a mester. Mindezek mellé párosult a hazai építőipart jellemző rögvalóság, így nem elég, hogy napközben küzdesz az iparosokkal, de még este is ez jön szembe a tévében.

Bob, a mester pózol (fotó: HBO)

Bob, a mester pózol (fotó: HBO)

Olga szerint Diesel egy pöcsarc

Én konkrétan Garfieldet gyűlölöm, egyszerűen megőrülök attól a végtelen restségtől, amit áraszt, meg főleg, hogy ezen nevetni kellene. Rajta kívül Dilys a Tűzoltó Samből megy még az idegeimre: ő például tipikusan az a fajta idióta, aki csodálkozik, hogy mitől ilyen a gyereke, pedig elég lenne csak egy kis önreflexió. Mondjuk Norman Price is megéri a pénzét, bár rajta azért inkább röhögni szoktam. Meg a felfuvalkodott Diesel a Thomas, a gőzmozdonyból. Igazi pöcsarc, mindig rosszul vagyok azoktól, akik azt hiszik, hogy mindenkinél különbek. Amúgy szelíd, barátságos lény vagyok, viszonylag ritkán gyűlölök másokat, de ezek azért alaposan megdolgoztak érte az évek alatt, bár lehet, hogy csak a dózissal volt a baj.

Gábort a Kerekmesével lehet kikergetni a világból

Türelmes alkat vagyok, szinte bármit megnézek, de a Kerekmesével ki lehet kergetni a világból. Nem kimondottan valamelyik figura zavar benne, hanem az egész. Nálunk az egész csatorna banlistán van. A csaj hangja, hangsúlyozása, a megdöbbentő üzenetek (a krokodil csak akkor boldog, ha chipszet zabál…) és a rettenetes vizuális design bőven elég volt ahhoz, hogy ilyen drasztikus eszközökhöz nyúljak.

Csaba legszívesebben pofán vágná Tűzoltó Samet

Hetek óta mást se néz a kisfiam, mint Sam, a tűzoltót, és én kivételesen nem azok közé tartozom, akiket nem a főcímdal irritál. Először azt vettem észre, hogy a jelenetek alatti zene zavar: monoton akciózene, ami arra szolgál, hogy a gyerek izguljon a tévé előtt ülve. Biztos, hogy jó dolog tovább pörgetni az amúgy is pörgős 3-6 éveseket? Aztán ott van maga Tűzoltó Sam figurája, aki a tökéletesség és makulátlanság mintapéldánya. Ő még a legnagyobb marhaságokat is birkatürelemmel képes kezelni, és tényleg mindenhez ért a helikoptervezetéstől kezdve egészen a zenélésig. Van a hangjában – az is lehet, hogy csak beleképzelem –  a látszólagos kedvesség mögött valamiféle lekezelés, „én úgy is jobban tudom, és elmagyarázom neked” attitűd. Kimondom: Tűzoltó Samnek piszok tudálékos feje van, legszívesebben ütném. Pedig nem hiszek az erőszakban.

Tűzoltó Sam bárányt ment (fotó: HBO)

Tűzoltó Sam bárányt ment (fotó: HBO)

Judit szerint Peppa malacék gusztustalanok és bugyuták

Dilys a Sam, a tűzoltóból tényleg… dilis. Ostoba liba, a gyerekei pedig minimum közveszélyesek, sosem értettem miért nem kap Samtől legalább az egyik részben egy alapos fejmosást, igazi katarzis lett volna. Falra másztam ezektől a karakterektől, de mondjuk az a mese tartalmaz még pár agy nélküli szereplőt, a kétbalkezes szerelő és Elvis tűzoltó is végtelenül buta.

Rajtuk kívül még a Peppa család tagjait találom borzasztóak, ott nem is tudnék kiemelni egy karaktert, az egész mese úgy idióta ahogy van. Gusztustalanok, bugyuták, és szerintem még rajzban is ronda. Mostanában fut az M2-n egy A kis királylány című rajzfilm. Hát az borzasztó. Idegesítő benne a kiscsaj úgy ahogy van. Önző és buta, az “udvartartás” pedig körbeugrálja, ha kell, ha nem, beleértve a szülőket is, a magyar hangja pedig fülsértően picsogós. Ez mondjuk szerencsére nem kedvenc nálunk, néha sikerül csak elcsípni egy részt, de annyi elég is belőle.

Peppa malacék elsőre akár cukinak is tűnhetnek (fotó: HBO)

Peppa malacék elsőre akár cukinak is tűnhetnek (fotó: HBO)

Gabi az Anna, Peti és Gergő triumvirátust utálja

A Bogyó és Babócából mindenkit rühellek. Náluk jobban csak az Anna, Peti és Gergő triumvirátust utálom. Annyira bárgyú és idealizált, hosszan tudnám fejtegetni, hogy miért gondolom károsnak, de a lényege: túl valóságos ahhoz, hogy ennyire fiktív legyen. Például: nincs olyan épelméjű szülő, aki annyit mond mosolyogva, hogy “ejnyebejnye”, amikor a gyereke tönkrezúzza a csilliárdokat érő hegedűt otthon. A helyzet valóságos, mert az igazi gyerek is összetör ezt-azt otthon, de a megoldása a helyzetnek teljesen agyament. Ezek a mesék nem tanítanak konfliktuskezelést, nem üzennek pozitívat, nem adnak semmit, csak ilyen önfényezésre jók maximum. Ezerszer kellett megnézni és felolvasni minden történetet, amikor kicsik voltak a nagylányaim, mert az oviban is ezt olvasták, de mire Juli megszületett eltüntettem itthonról az összes könyvet és letiltottam a mesefilmeket is tőlük, mert még pár évet nem bírok ki ebből, az tuti.

Amúgy a Peppa malacban az anyuka és apuka is rettenetesen irritál, mert szerencsétlen apa úgy el van nyomva: folyton gúnyolódnak rajta, tisztára debil karakter, akit mindenki lenéz, és ez idegesítő. Ezredjére főleg az. A szépség és szörnyetegből Belle-től is kivagyok, mert dalolászik boldogan a szörnyeteggel, de úgy megráznám, hogy egy bántalmazó, manipulatív kapcsolat mintapéldányában van épp, és bedőlt annak, hogy csak szeretni kell az agresszív vadállatot, és akkor majd megjavul.

Nem csak utálni tudjuk a rajzfilmhősöket az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top