Szabadidő

Egekben az arany árfolyama, ebből még rekord lehet

Már közel 20 százalékot nőtt az arany árfolyama idén. A koronavírus-járvány hatására sok befektető fordult az arany felé.

1870 USA dollár felett jár az arany unciánkénti árfolyama. A sokak által szeretett nemesfém az év első felében a világ legnagyobb értéknövekedését produkáló befektetési eszköze volt, árfolyama 16,8 százalékot emelkedett 2020-ban. A jelenlegi világgazdasági helyzetben akár rekordmagas árfolyamot is hozhat – derül ki a BlockBen szakértőjének elemzéséből.

Aranyrudak egy rakáson (fotó: Pixabay)

Aranyrudak egy rakáson (fotó: Pixabay)

A koronavírus-járvány gazdasági hatása drámai: várhatóan 4,9 százalékkal csökken idén a világgazdaság, és hatalmasra nő a munkanélküliség. És ma már a gyors, V alakú visszapattanás is esélytelen, a legtöbb elemző lassabb, U alakú visszarendeződést vár, de még ennél rosszabb modell is elképzelhető. A romló gazdasági kilátások, a gyengélkedő USA dollár és az eddigi gazdaságélénkítő módszerek után sok gazdasági szereplő kezdett jelentős aranyvásárlásba, ami a nemesfém árának emelkedéséhez vezet.

 „2020 első felében az arany értéknövekedése messze meghaladta minden más befektetési eszközét: 16,8 százalékot emelkedett az ára USD-ben számolva, egy év alatt pedig meghaladja a 30 százalékot az árfolyam növekedése. Ez annak köszönhető, hogy míg más szektorok folyamatosan csökkentek a világjárvány miatt, arannyal igyekeztek mérsékelni a kockázatukat”

– mondja Bodnár Viktor, a BlockBen vezérigazgatója. Az arany unciánkénti árfolyama a napokban lépte át az 1870 USD-t; utoljára 2011 augusztusában és szeptemberében járt a lélektani 1900 dolláros szintnél, egészen pontosan 1896 dollárnál. Elemzők – köztük a BlockBen szakértői is – a jelenlegi világgazdasági helyzetben a lehetséges forgatókönyvek között említik az árfolyamrekordot a következő időszakban.

Történetek aranyról és luxusról az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top