nlc.hu
Szabadidő

Mard Dawson thriller

Ráfaragott az író, aki saját könyveit vásárolta fel, hogy a toplisták élére kerüljön

Hatalmasat bukott a híres thriller író.

A brit thrillerszerző, Mark Dawson egy podcastban maga vallotta be, hogy négyszáz példányt rendelt a The Cleaner című regényéből, amikor látta, hogy a könyve a 13. helyen áll a Sunday Times hétközi eladási listáján. Dawson arra buzdította a külföldi olvasóit, hogy közvetlenül tőle vegyék meg a könyvet, miközben a hét végére a vásárlásának köszönhetően a regény bekerült a bestseller Top 10-be, és a nyolcadik helyig kúszott fel a listán, írja a Guardian nyomán a 24.hu.

Mark Dawson saját könyveit vette meg, hogy bestseller legyen.

Mark Dawson saját könyveit vette meg, hogy bestseller legyen. Fotó: Unsplash

Miután más írók azzal vádolták Dawsont, hogy meghekkelte a rendszert, a könyveladásokat listázó Nielsen BookScan vizsgálni kezdte az ügyet, és rájött, a hirtelen eladási ugrás mögött maga a szerző áll. A cég ezután úgy döntött, megsemmisíti az eredmény, és újraközlik az eredményeket, immáron Dawson könyve nélkül.

Az író kiadója, a Welbeck most azzal védi szerzőjét, hogy Dawson csak a külföldi olvasók igényeinek igyekezett eleget tenni, maga az író pedig azt mondta, ha tényleg meg akarta volna hekkelni a listát, akkor nem négyszáz példányt vesz, hanem tízezret, és nem beszélt volna erről egy nyilvános podcastben.

Nekik nem kellett ügyeskedni

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top