Szabadidő

Ez a dohánytermék kevésbé ártalmas, mint a többi

Az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatalának (FDA) júliusban kiemelt egy dohányterméket a többi közül, és más típusú dohányterméknek találta.

A módosított kockázatú dohánytermék besorolást a Philip Morris International termékcsaládja, az IQOS érte el. A hivatal úgy véli, hogy egy ilyen minősítés – mint amilyen az IQOS módosított kitettségére vonatkozó – kiadása alkalmas a közegészség előmozdítására.

Nagy változás a dohánytermékek piacán (fotó: Pixabay)

Nagy változás a dohánytermékek piacán (fotó: Pixabay)

A Philip Morris szerint a döntés azért jelent nagy áttörést, mert végre megmutatja, hogy az IQOS egy hagyományos cigarettától teljesen eltérő termék, melynek a használata során nem történik égés, és füst sem keletkezik. A PMI szerint a dohányzás visszaszorítására kizárólag alkalmazott tiltás és korlátozás nem elég hatékony eszköz, és nem is áll összhangban azzal, ahogyan más területeken a kormányok az ártalomcsökkentést megközelítik. Az IQOS az első és egyetlen olyan elektronikus nikotintartalmú termék, amely az FDA módosított kockázatú dohánytermék (MRTP) minősítésének feltüntetésével értékesíthető. Az eddigi kutatások alapján az IQOS kockázatmentesnek azért nem mondható, de módosított kitettségű egészségügyi kockázatot jelent a cigarettaszíváshoz képest.

Módosított kockázatú dohánytermék

A „módosított kockázatú dohánytermék” kifejezés minden olyan dohányterméket jelent, amelyet a kereskedelemben, fogyasztási céllal forgalmazott dohánytermékekkel kapcsolatos ártalmak vagy dohányzás okozta betegségek kockázatának csökkentése céljából értékesítenek, vagy forgalmaznak.

Dohányzásról az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top