nlc.hu
Szabadidő

A világ legszebb botanikus kertjei

Ámulj velünk a világ legcsodálatosabb botanikus kertjein!

Pompás orchideák, délceeg bambuszok és a sarkkör növényvilága is elénk tárul ezekben a parkokban.

Kertészkedni szuper dolog, ezt most sokan a karantén hónapjai alatt tanulták meg – vagy éppen fedezték fel újra. Van abban valami végtelenül megnyugtató, amikor növények vesznek körbe minket. Egy erdőben sétálni például igazi léleksimogató csendfürdő. Ezt tudják a botanikus kertek is, ahol ráadásul rengeteg növényfajjal találkozhatunk egyszerre. Most bepillanthattok velünk a világ tíz legizgalmasabb botanikus kertjébe.

Kirstenbosch Nemzeti Botanikus Kert, Fokváros

Ez a dél-afrikai Tábla-hegy lábánál elterülő kert a világ egyik legjelentősebb botanikus kertje, melyben az 1900-as évek óta termesztenek ritkaságnak számító, Afrikában őshonos növényeket. Gyönyörű sétautakra, lombkoronasétányra, és a hegyről nyíló torokszorítóan szép kilátásra számíthat, aki ide elvetődik.

Érdekesség: Nelson Mandela opálból készült mellszobra a park szoborkertjében.

Szingapúri Botanikus Kert

Ez a hely annyira rendkívüli, hogy a botanikus kertek Disneylandjének is nevezhetjük. A jelenleg 160 éves trópusi kertben minden van: orchidea- és gyömbérkert, ködkert, de még etnobotanikai kiállítás is, valamint pár nagyon-nagyon idős fa.

Érdekesség: Az orchidea kert, amely több mint ezer orchideafélével és kétezernél is több hibriddel büszkélkedhet.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Tromso Sarkvidéki-alpesi Botanikus Kert

Pont mintha a hobbitok földjére csöppentünk volna – ez az ember első benyomása a Tromso kertje láttán, mely az azonos nevű egyetemé, a belépés pedig ingyenes. A sarkvidéki-alpesi kiállítás a világ egyik legszokatlanabb kertjévé teszi, mely szépen bemutatja, miként diadalmaskodik a természet a legzordabb körülmények között is. 

 Tipp: Érdemes a látogatást júniusra időzíteni, amikor a rhododentronok kertje ezer színben pompázik.

Kew Gardens, London

A világ egyik legnevesebb botanikus kertje a Kew Gardens, mely London délnyugati részén helyezkedik el. 1840-ben alapították, a Kew és a Richmond-palota kertjeit összeolvasztva. Több mint 30 ezer fajt lehet itt megcsodálni, 2003-ban a növénykertet a Világörökség részévé nyilvánította az UNESCO. A parkban élnek olyan szelídgesztenyefák, melyeket az 1600-as években, a Tudorok korában ülettek.

Tipp: A lombkoronasétányát semmiképp se hagyjátok ki!

Ryōan-ji, Kyoto

Aki Kyotóban jár, annak okvetlenül érdemes megnéznie a bonsaiokkal- és délceg bambuszokkal teli botanikus kertek mellett a város Zen buddhosta templomát is. A templomnak is van kertje, ez azonban nem annyira a növényekről, hanem a történelmi szent kövekről szól. A 15. századi templom belső udvarán van ez a hely, mely a visszavonulás, az elme lecsendesítésének helye. A maximális zen elérése érdekében aztán érdemes sétálni egyet a virágokkal és juharfákkal körülölelt tó partján is.

Tipp: A teplom tradicionális japán éttermében kóstoljátok meg a yudofut. Ez egy főtt tofuból készült étel, melynek minden falatja közelebb visz egy lépéssel a nrvanához.

A tó mesebeli szépsége mindenkit elvarázsol. (Fotó: Profimedia)

A tó mesebeli szépsége mindenkit elvarázsol. (Fotó: Profimedia)

Monet kertje, Giverny

Claude Monet impresszionista géniuszt senkinek sem kell bemutatni. A színeken, a fesztészeten túl volt egy másik szenvedélye is, mégpedig a kertészkedés. Csodás, Giverny-i kertje sok festményének ihletője volt. A kert ma is látogatható, és bátran mondhatjuk, hogy minden Insta-rajongó álma a gyönyörű peóniáival, nefelejcsszőnyegével és színpompás bujaságával.

Tipp: Csodáld meg a tavat, tengernyi tündérrózsájával, és állj meg egy pillanatra azon a zöld hídon, ami a mester jól ismert képén is látható.

Montreáli Botanikus Kert

A montreali Maisonneuve Parkban foglal helyet a város botanikus kertje, mely a Space For Life múzeum jelentős részét képezi. Tíz üvegház és harminc tematikus kert van itt. A montreali fesztivál Mosaiculture kiállításának részeként hatalmas állat-, és emberalakú szobrok birodalmává vált a hely.

Tipp: A két és fél hektáros kínai kert álomszép, ne hagyjátok ki, ha erre jártok.

Ollókezű Edvard is megirigyelte volna a botanikus kert virágszobrait (Fotó: Profimedia)

Ollókezű Edvard is megirigyelte volna a botanikus kert virágszobrait (Fotó: Profimedia)

Joaquin Antonio Uribe Botanikus Kert, Kolumbia

4500 virág- és 139 madárfaj él ebben a méltatlanul alulértékelt, 13 hektáros kertben, mely a kolumbiai Medellinben található. Legkáprázatosabb résza talán az Orchideorama. Ez egy hatszögletű acél ív, megy hatalmas méhkasra hasonlít, a célja pedig a víz összegyűjtése majd újbóli eloszlatása a kert orchideáinak.

Tipp: A pillangóházat látni kell!

Jardin Majorelle, Marrakech

Ez a marokkói oázis Jacques Majorelle francia orientalista festő saját kertje volt. A művész az 1920-as években vette meg a kertet, és jelentős része lett az életművének. Egy csomó különleges, trópusi növényt telepített ide – rengeteg kaktuszt, pálmaféléket -, majd 1949-ben a nyilvánosságnak is megnyitotta birodalmát. A festő halála után aztán elkezdett lepusztulni a kert. Ekkor jött a képbe Yves Saint Laurent, aki megvásárolta, és nem hagyta, hogy az enyészeté legyen, hanem szépen felújította.

Jardin Majorelle (Fotó: Profimedia)

Jardin Majorelle (Fotó: Profimedia)

Rio de Janeiro-i Botanikus Kert

Így nézhet ki az édenkert is – ez jut az ember eszébe Rio de Janeiro botanikus kertje láttán, ami nagyrészt egy igazi trópusi dzsungel a Corcovado hegy lábánál. A szó szoros értelmében igazi, ugyanis az itt található növényeknek mindössze 40 százaléka telepített, a többi a természetes vegetáció. A parkban a nővénycsodákon kívül 140 féle egzotikus madár és majmok is élnek.

Kihagyhatatlan: az üvegház húsevő növényei, broméliái és ritka orchideái.

via

 

Természetbarátok figyelmébe:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top