Szabadidő

Cukorfalatok-botrány: a Netflix tényleg egy pedofilbarát filmet mutat be szeptemberben?

Cukorfalatok címmel egy francia filmet mutat be a Netflix szeptember 9-én, ha netán nem gondolják meg addig magukat az óriási tiltakozás hatására. A film poszterén ugyanis tizenegy éves lányok láthatók shortban, csőtopban és szexi pózokban, ez pedig sokaknál kiverte a biztosítékot.

Pedobait. Az angol nyelvterületen a leggyakrabban ezzel a szóval találkozhatunk az új Netflixes film, a Cukorfalatok kapcsán. A szó a clickbait és a pedofil szavak kereszteződéséből ered, és olyan tartalmakra utal, melyek valósággal vonzzák a pedofilok figyelmét. És pontosan ilyen volt a Cukorfalatok első Netflixes posztere is, amin négy kislány látható pucsítva, vagy széttett lábakkal, netán egy twerkelés közepén. Itt van lent a kép, meg lehet nézni saját szemmel. Ízléstelen? Kétségtelenül. Felháborító? Mindenképp. Tiltsuk be miatta ezt a filmet? Még véletlenül se. Elárulom, hogy miért.

A Cukorfalatok című film nagy botrányt kiváltó első angol nyelvű posztere (fotó: Netflix)

A Cukorfalatok című film nagy botrányt kiváltó első angol nyelvű posztere (fotó: Netflix)

A Netflix visszahőkölt

A Cukorfalatok poszterének megjelenése hatalmas vihart kavart. A gyerekek szexualizálásának tényére feldühödött szülők tömegei kezdték kifejezni nemtetszésüket, sőt nagyon gyorsan összehoztak egy online petíciót is, amit pillanatok alatt közel kétszázezren írtak alá azt kívánva, hogy a Netflix mégse mutassa be a filmet. Egyetlen dolgot felejtettek ki csupán a képletből: attól, hogy egy film marketinganyaga sértő és ízléstelen, az nem jelenti azt, hogy maga a film is sértő és ízléstelen volna. 2020-ban már nagyon ritkán fordul elő, hogy egy film poszterét vagy előzetesét maguk az alkotók adják ki a kezük alól, és elég néhány rossz ízlésű marketingszakember, aki szerint a provokációval lehet eladni a filmet, és már meg is születik a baj. A Netflix is azonnal megérezte, hogy rossz fát tett a tűzre,

„Szeretnénk elnézést kérni azért az ízléstelen képi anyagért, amivel a Cukorfalatok című filmet promotáltuk. Ez így nem volt rendben, és a poszter nem jelképezte azt, hogy milyen ez a francia film, ami fontos díjat nyert a Sundance Filmfesztiválon. Javítottuk a film marketinganyagát és leírását is”.

Igen, a Netflix csak a film marketinganyagáért kért elnézést, nem pedig magáért a filmért. Lecserélik a posztert, kész, itt a történet vége. Egy normális világban ez történt volna, csakhogy nem abban élünk. A feldühödött emberek ugyanis nem elégedtek meg ennyivel, hanem továbbra is azt akarták, hogy a Netflix magát a filmet tiltsa be. Egy olyan filmen háborodtak fel, amit még nem is láttak, márpedig azok szerint, akik látták, a film éppen annak veszélyeire hívja fel a figyelmet, ami ellen a háborgó emberek most tiltakoznak.

De miről szól a Cukorfalatok valójában?

A Cukorfalatok egy szenegáli születésű francia rendezőnő, Maïmouna Doucouré első nagyjátékfilmje, ami a Sundance Filmfesztiválon még januárban megkapta a legjobb film díját a világmozi kategóriában (itt gyűjtik össze az összes nem amerikai versenyfilmet). A rendező még abban a hónapban interjút adott a Cineuropa-nak, amiben elmondta, hogy mi adta az ötletet ahhoz,  hogy twerkelő kislányokról készítsen filmet.

„Egyszer egy környékbéli partira voltam hivatalos, ahol döbbentem vettem észre, hogy tizenegy év körüli kislányok a színpadon kezdenek el nagyon érzéki módon táncolni, miközben nagyon kivágott, alig valamit takaró ruhákat viselnek. A látvány sokkoló volt, és azon kezdtem gondolkodni, hogy egyáltalán tisztában vannak-e annak a szexualitásával, amit épp csinálnak”

Doucouré továbbá azt is elmondta, hogy arról is szeretett volna filmet készíteni, hogy milyen az, amikor egy konzervatív, vallásos világból jött gyerek hirtelen a nyugati világban találja magát. és összezavarodik a két világ különbségei és elvárásai között. Nem úgy tűnik, mintha pedobait filmet szeretett volna készíteni, igaz?

Akik a film védelmére keltek

Azonban hiába a Netflix bocsánatkérése, a baj már megtörtént. Mivel a tiltakozók egyrészt nem látták a filmet, másrészt a felháborodásukban nem mennek el odáig, hogy legalább kicsit utánaolvassanak, a filmről szóló posztok alatt mind a mai napig durva támadások és pedofilvádak tömkelege olvasható. A világ legnagyobb filmes adatbázisa, az imdb pedig leállította az olvasói értékelés/pontszámozás lehetőségét, mivel sokan szándékosan le akarták pontozni látatlanban a filmet, hogy minél több embert elriasszanak a megtekintésétől. Normális esetben egy olyan filmnél, amit már bemutattak fesztiválokon és több mint egy hete a mozikban van (legalábbis Franciaországban) az imdb simán engedni szokta a pontozást, itt azonban nem tehetünk ilyet.

A közösségi médiában számos olyan filmkritikus a Cukorfalatok védelmére kelt, akik az év elején láthatták a filmet, és többen is elmondták, hogy a film egyáltalán nem olyan, mint a hírhedt posztere, sőt pont a gyerekek túlzott szexualizálásának problémájára kívánja felhívni a figyelmet. A filmet védők sorába beállt Tessa Thompson, a Creed-filmek és a Thor: Ragnarök népszerű sztárja is Twitteren.

„A Cukorfalatok egy gyönyörű film, ami gyomron talált a Sundance Filmfesztiválon. Végre egy új hang mutatkozhatott be. Egy francia szenegál nő mesélhette el a saját tapasztalatait a világról. A film a felnövés előtt álló gyerekek hiperszexualizációnak problémájával foglalkozik. Szomorúan látom a film körül kialakult diskurzust”.

Azt, hogy a Netflix hibázott jól bizonyítja az a poszter is, amit a francia mozibemutatóhoz készítettek, és amihez semmi köze sem volt a Netflix marketinges stábjának.

A Cukorfalatok eredeti, francia moziplakátja

A Cukorfalatok eredeti, francia moziplakátja

Igen, ezen a képen tizenegy éves lányok láthatók az utcán nevetve, hozzájuk illő ruhákban, és nincs benne semmi provokatív. Valami effélét kellett volna produkálniuk a Netflixnél is, csakhogy ott valakinél elgurult a gyógyszer. És ennek most maga a film látja kárát.

Az elmúlt időszakban a pedofil-botrányokról számos izgalmas film- és dokumentumfilm látott napvilágot:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top