nlc.hu
Szabadidő

Különleges tárgyak a Titanicról

6 különleges tárgy, ami a Titanicról került elő

A Titanic roncsai közül számos különleges tárgy került elő, melyek egy része ma kiállításokon látható, mások magángyűjteményekben pihennek.

A vészharang

Frederick Fleet, a Titanic végzetes éjszakáján szolgálatban lévő egyik őrszem ezt a vészharangot húzta meg, amikor megpillantotta a jéghegyet a hajótól mintegy 460 méterre. A tengerész bejutott az egyik mentőcsónakba és túlélte a katasztrófát. Később azonban, részben az átélt szörnyűségek következtében, súlyos depresszió alakult ki nála, végül 1965-ben, 77 éves korában önkezével vetett véget életének.

Harang

A vészharang (Fotó: Andy Butterton – PA Images/PA Images via Getty Images)

Wallace Hartley hegedűje

A roncsok közül hoztűk fel a Titanic zenekarának vezetője, Wallace Hartley hegedűjét is, melyen a Nearer, My God, to Thee (Közelebb, közelebb, Uram, hozzád!) című himnuszt játszotta, miközben a hajó süllyedt. A hangszer 1,7 millió dollárért kelt el egy aukción 2013-ban.

Hegedű

Wallace Hartley hegedűje (Fotó: Tim Ireland/PA Images via Getty Images)

Sidney Sedunary zsebórája

Tíz perccel 2 óra előtt állt meg a hajó egyik steward-ja, Sidney Sedunary zsebórája, a férfi valószínűleg ekkor kerülhetett a jéghideg vízbe. Nem élte túl a katasztrófát. A zsebórát és több más személyes holmiját a holttestével együtt találták meg. A tárgyakat visszajuttatták a családjának, ma pedig a SeaCity Múzeum őrzi azokat.

Zsebóra

Sidney Sedunary zsebórája (Fotó: Matt Cardy/Getty Images)

Samuel Hemming kulcsai

Edward J. Smith kapitány utasítására a legénység egyik tagja, Samuel Hemming ezekkel a kulcsokkal nyitotta ki azt a tárolót, ahol a mentőcsónakok kivilágítására való olajlámpásokat tartották. Hemming megmenekült a Titanicról és még 1919-ig tengerészként szolgált. 1928-ban, 59 évesen hunyt el.

Kulcsok

 Samuel Hemming kulcsai (Fotó: Tim Ireland/PA Images via Getty Images)

Amy Stanley karkötője

A roncsok közül került elő ez a gyémántokkal kirakott Amy felirattal díszített, arany karkötő is. Az ékszer a harmadosztályon utazó, akkor 24 éves Amy Stanley-é volt, aki New Havenbe tartott, hogy ott dadaként dolgozzon egy családnál. A fiatal nő túlélte a hajókatasztrófát, eljutott az Egyesült Államokba és le is telepedett. Hat évvel később férjhez ment és két fia született. 66 éves koráig élt.

Karkötő

Amy Stanley karkötője (Fotó: John Lamparski/WireImage)

William Henry Allen mellénye

A harmadosztályon utazott William Henry Allen is, aki a jobb élet reményében akart az Egyesült Államokba költözni. Úgy tervezte, átmenetileg az unokatestvérénél lakik majd New Yorkban, munkát vállal és mihamarabb a saját lábára áll. Terveit azonban sajnos már nem tudta megvalósítani, mivel életét veszítette a katasztrófában. A holttestét soha nem találták meg, a mellénye azonban előkerült. A ruhadarabot más Titanic-relikviákal együtt 2012-ben árverezték el.

Mellény

William Henry Allen mellénye (Fotó: John Lamparski/WireImage)

Olvass még a Titanicról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top