Szabadidő

A sokszínűség jegyében új feltételeknek kell megfelelnie az Oscar-esélyes filmeknek

Hollywood még mindig nem elég sokszínű, ezen változtatnának.

Új szabályok szerint kerülhetnek majd be a filmek a 2024-ben esedékes 96. Oscar-gálára – írja a Guardian brit lap. Az amerikai filmakadémia most kedden tette közzé új előírásait, amelyek gyökeresen megreformálják a legjobb filmnek járó díj kategóriáját. A jövőben a képernyőn vagy filmvásznon, de a stáblistán is egyenlőséget kell teremteni a különféle népcsoportok, nemek, a szexuális hovatartozás különböző formái és a mozgás-, vagy más módon korlátozott személyek reprezentációját illetően. 

A filmakadémia négy kategóriát hozott létre, amelyekből legalább kettőben teljesülnie kell a fenti elvárásoknak. A négy kategória a következő: a képernyő, azaz, a konkrét filmben látható szereplők esetében kell figyelembe venni a fentieket, de érinti a stábok összetételét, a stúdiók világát, valamint a különféle filmes képzésekben való részvételt. 2024-től csak olyan művek kaphatják majd meg a legjobb filmnek járó Oscar-díjat, ha ennek az előírásnak megfelelnek.

Alkategóriák is lesznek

Az egyes kategóriákon belül meghatározzák, hogy pontosan milyen arányban kell teljesülnie a feltételeknek: a különböző népcsoportok esetében például legalább egy főszereplőnek vagy legalább egy kiemelt mellékszereplőnek valamelyik alulreprezentált csoportból kell érkeznie, míg a mellékszereplők legalább 30 százalékának két, hasonlóan keveset szereplő népcsoportból kell származnia, vagy a film legfőbb történetszálának kell egy ilyen közösséggel foglalkoznia. Az érintett közösségeket a filmakadémia a következő felsorolásban határozta meg: nők, az európaitól eltérő népcsoportok, az LMBTQ+ közösség tagjai, illetve a mozgásukban vagy más módon korlátozott közösségek tagjai.

„Muszáj tágabbra nyitnunk a kategóriákat, hogy a világ sokszínű lakosságát jobban meg tudjuk jeleníteni az elkészült filmekben és az azokat néző közönség összetételét tekintve is” – írta David Rubin, az amerikai filmakadémia elnöke és Dawn Hudson, a szervezet vezérigazgatója közös közleményükben. „Hiszünk benne, hogy ezek, a befogadást megkönnyítő szabványok komoly és hosszú távú hatással lesznek majd a filmiparra.”

Sokszínűbbnek és befogadóbbnak kell lennie az Oscar-esélyes filmeknek

Az Oscar-díjak eddigi történetében nem sok babér termett a marginalizált népcsoportok tagjainak (Fotó: Getty Images)

A második kategória a filmes projektek kreatív vezetői pozícióit és a stábok összeállítását érinti: azok a filmek férhetnek bele ebbe a kategóriába, amelyeknél legalább két vezetői pozíciót alulreprezentált csoportok tagjai töltik be. A stábok esetében legalább hat tagra, vagy a teljes stáb 30 százalékára is érvényesnek kell lennie az előző állításnak. 

A harmadik a fizetett gyakornoki pozíciókra és képzési lehetőségekre vonatkozik, míg a negyedik a marketinggel, PR-ral és a filmek terjesztésével foglalkozó csapatok összetételét szabályozza. 

Bár az új rendelkezések csak 2024-től lépnek életbe, a 2022-es és 2023-as Oscar-gála pályázóinak is be kell már nyújtania a sokszínűséget garantáló dokumentumokat. 

További cikkeink a film és a mozi világával kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top