Szabadidő

Kiakadtak a helyiek a világhírű utcaművész által színesre festett világítótornyon

Neked fehéren vagy színesen tetszik jobban a világítórorony?

A Baszkfölddel határos Cantabria tartományban lévő Ajo kisvárosa mellett 90 éve áll egy kicsi, nagyon egyszerű világítótorony, ami lényegében egy talapzaton álló fehér henger két körbefutó erkéllyel és a tetején egy reflektorral. A hely kiesik a turisták érdeklődési köréből, ezért a tartományi önkormányzat és a kikötői hatóság kidekoráltatták a tornyot egy környékbeli származású, világhírű utcaművésszel, Okuda San Miguellel, írja a 444.hu

Botrány lett a színesre festett világítótoronyból

Forrás: okudart / Instagram

A toronyból lett műalkotás címe Infinitre Cantabria, vagyis Végtelen Cantabria. A jellegzetes stílusáról könnyen felismerhető művész által kiszínesített torony pedig beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen ezrek látogatták meg, mégsem tetszik mindenkinek a dolog.

A torony végső elkészülte előtt 4000-en aláírtak egy petíciót, ami azt kéri, hogy az épület maradjon fehér, öt kulturális egyesület pedig azzal fordult a polgármesterhez, hogy gondolja át a dolgot. Az Egyesült Baloldal nevű párt egyenesen azzal gyanúsítva az önkormányzatot és a kikötői hatóságot, hogy megsértették a kulturális örökségre vonatkozó törvényeket. Az ügyben el is indult a nyomozás.

Az alkotó szerint a tornyot meghatározott időre, nyolc évre festheti át, ő reméli, hogy az örökre így marad – írja a lap.

Okudának egyébként több nagy városban is láthatóak az alkotásai, például az egyik Dob utcai tűzfalon is, Budapesten.

Még több világítótorony

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top