Szabadidő

Bálna úszott a horvát tengerben

Nem sűrűn látni bálnákat az Adrián, így nem csoda, hogy a most odamerészkedő példány hatalmas figyelmet váltott ki Horvátországban.

A kék bálna után a második legnagyobb emlős a világon a barázdás bálna, és ennek a fajnak egy példánya tűnt fel most Horvátországban az Adria vizében. A gigászi emlőst sokan kiszúrták, a hatóságok legalább kétszáz telefonhívást kaptak, így ez alapján könnyen megtalálták az állatot – számolt be az esetről az RTL Klub Híradója.

 

A tudósok még apró, fájdalmat nem okozó nyilacskákkal is meglőtték, hogy mintát vegyenek a legalább 15 méteres példány bőréből, de erre fel sem figyelt, sőt az őt követő hajóra sem, csak vígan úszkált Zára közelében. A hatóságok közölték az emberekkel, hogy a barázdás bálna teljesen veszélytelen az emberre, ezért nem kell félni tőle. Régen ez a fajta elterjedt volt a Földközi tengeren, ma már csak elvétve fordulnak elő, ami annak köszönhető, hogy gyakran összeütköztek a nagy hajókkal. Szakértők a visszatérésüket is azzal magyarázzák, hogy a koronavírus-járvány miatt kevesebb lett a hajó, így ismét lett némi életterük a térségben. Ma már csak néhány ezer egyed maradt belőlük, veszélyeztetett fajnak számítanak. Bálnát nem először láttak idén az Adria vizében, augusztusban is járt már arra egy példány. 

További érdekességek a bálnák világából:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top