Szabadidő

Ez lett Európa legjobb síterepe

Már megint egy francia terep a nyerő. A szavazásnál a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott egészségügyi intézkedéseket is figyelembe vették.

A VG.hu írása szerint a franciaországi Val Thorens-t választotta a 2020–2021-es szezon legjobb európai síparadicsomának az Európai Legjobb Úti Célok Szervezete (European Best Destinations; EBD), ezzel ötödször nyerte el ezt a kitüntető címet a település.

Az idei rangsort 173 ország több mint 640 ezer síturistájának szavazatai alapján állították össze, ez közel annyi síturistát jelent, mint amennyi egy normális télen Magyarországról síelni indul.

Val Thorens pályái

Val Thorens pályái (Fotó: Unsplash)

A cikkben azt írják, hogy a felmérések szerint tízből négy utazó olyan síterepet választ, amelynek a környékén alacsony a koronavírusos megbetegedések száma. Az EBD a fenntartható turizmus népszerűsítésén dolgozik a kontinensen, ahol egyébként a legtöbb jó minőségű sípálya található világszerte.

Euró­­pa legmagasabban fekvő síterepéhez hasonlóan az összes síparadicsomban, amely megkapta az EBD-től az úgynevezett Clean United Labelt (tiszta címke), az utazókat barátságos és biztonságos környezetben fogadják. A címke birtokosainak emellett azt is vállalniuk kell, hogy betartják az egészségügyi protokollokban foglalt, a Covid–19 elleni védekezést szolgáló irányelveket és ajánlásokat, továbbá egyéb intézkedéseket.

A 2300 méteres magasságban fekvő Val Thorens terep közel ötven éve működik, ez a legnagyobb síterep a világon a maga 600 kilométer pályájával. A második helyen az ausztriai Kitzbühel végzett, ahol sokak szerint a földrész legjobb lesiklópályái találhatók, és a legszebb téli üdülővárosnak is megválasztották már. 

Ausztria már készül a síszezonra. Az aprés ski bulikat betiltották, a felvonóknál pedig maszkban kell sorban állni. A hüttézés szabályait még alakítják. 

És végül a sorrend: 

1. Val Thorens, Franciaország
2. Kitzbühel, Ausztria
3. Alpe d’Huez, Franciaország
4. Cortina d’Ampezzo, Olaszország
5. Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, Ausztria
6. Zermatt, Svájc
7. Megève, Franciaország
8. Sölden, Ausztria
9. Gstaad, Svájc
10. St. Anton am Arlberg, Ausztria

Síelésről, nem csak síelőknek: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top