Szabadidő

Rég nem látott égi jelenséget láthatunk október utolsó éjszakáján

Utoljára 19 éve láthattunk hasonlót.
Hétvégi szerelmi horoszkóp 2020. 10. 31.

Azóta, hogy október 25-én – talán utoljára – álltunk át a téli időszámításra, hamarabb sötétedik, ez pedig lehetőséget ad majd arra, hogy – ha egy kis szerencsénk van – teljes pompájában csodáljuk majd meg a hónap második teliholdját is.

Az, hogy egy hónapban egyszerre két telihold is legyen, ritka dolog, így talán nem is csoda, hogy az Egyesült Államokban a jelenségnek saját nevet is adtak: „Blue Moon”-ként, vagyis „Kék Hold”-ként emlegeti a második teliholdat, aminek semmi, de semmi köze nincs az égitest színéhez.

A NASA cikke szerint egyébként az október 31-ei telihold nem csak azért lesz különleges, mert a második ebben a hónapban, hanem azért is, mert 19 éve nem történt hasonló. Vagyis 19 éve, 2001-ben volt utoljára, hogy mindenszentek éjszakáján telihold legyen.

Az óraátállításnak köszönhetően egyébként a különleges teliholdat már jóval korábban, 15 perccel napnyugta után is élvezhetjük. A Natgeo Magyarország cikkéből kiderül, hogy a holdkelte keleti határunknál 16:31-kor, Budapesten 16:43-kor, míg nyugaton 16:54-kor lesz.

Olvass még több különleges Holdról az nlc-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top