Szabadidő

20 filmkarakter, akinek halála összetörte a szívünket

Könnyű azt mondani, hogy ez csak egy film vagy sorozat, mert ha egy karaktert megszeretünk, az elvesztése majdnem olyan fájdalmas lehet, mint egy valódi gyászélmény, csak épp kicsiben. Aki ezekből a halálesetekből legalább egy-kettőt nem könnyezett meg, annak biztosan nincs szíve.

Figyelem! Cikkünk jellegéből adódóan rengeteg spoilert tartalmaz! Továbbolvasás tehát csak saját felelősségre.

Wilsonnak annyi

Film: Számkivetett (2000)

Chuck Noland egy repülőgépszerencsétlenség után egy lakatlan szigeten találja magát, ahol egyetlen társa egy Wilson márkájú labda lesz, amire még arcot is rajzol, hogy tudjon kihez beszélni. Amikor aztán egy saját maga által tákolt tutajon elhagyja a szigetet, az egyik elalvása után arra ébred, hogy Wilson a vízbe sodródott, és sehol sem találja. Az eltűnése miatti fájdalmat nemcsak Chuck, hanem mi nézők is érezzük: olyan, mintha egy barátunkat vesztettük volna el.

McMurphy kétszer hal meg

Film: Száll a kakukk fészkére (1975)

Az elmegyógyintézet nagyhatalmú ura, Ratched nővér ellen fellázadó, és a betegeknek emberi bánásmódot követelő McMurphy (Jack Nicholson) bukása a rendszerbe van kódolva, de az fáj, hogy gyakorlatilag kétszer kell végignéznünk a halálát. Először akkor, amikor az elektrosokk miatt gyakorlatilag megszűnik önmaga lenni, aminek igazságtalansága kegyetlenül szomorú, másodszor pedig akkor, amikor indián barátja egy párnával megfojtja őt, mert fáj neki látni ezt a lelkét veszített testet. Mindkét jelenetet megkönnyezzük, csak éppen más okból.

Hodor és az ajtó

Sorozat: Trónok harca

Együgyű lovászfiú, aki csupán mérete, hatalmas ereje és csudajó szíve miatt lehet mégis fontos szereplő a királyságok sorsáról szóló eposzban. Végig csak egyetlen szót képes ismételgetni, a Hodort, így a nevét is innen kapja. Végül, amikor északon Bran Starkot kell védelmeznie a Másoktól, és azt a parancsot kapja, hogy tartsa az ajtót (Hold the Door!), az elméjét megszálló Stark fiúnak hála összekapcsolódik benne a múlt és a jelen, a mondat ismételgetésével pedig a Hold the Door-ból hamarosan Hodor lesz, mi pedig nem bírunk a könnyeinkkel ennyi önfeláldozás láttán.

Nemecsek Ernő tüdőgyulladása

Film: A Pál utcai fiúk (1969)

Mind közül a legtisztább lelkű fiú, Nemecsek Ernő az egészségét is kockáztatva száll küzdelembe a grundért, hogy közben tüdőgyulladást szerezzen. Egykori ellenfelei és társai is leróják tiszteletüket a haldokló előtt, akinek küzdelme fájóan hiábavaló volt: a grund helyén ugyanis négyemeletes ház épül. Nem éri meg hősnek lenni.

Forrás: filmarchiv.hu

Forrás: filmarchiv.hu

Macaulay Culkin és a darazsak

Film: My Girl – Az első szerelem (1991)

Mindig a gyerekhalál a legfájdalmasabb. A kis Vada legjobb barátja, Thomas a lány elveszett gyűrűjét keresi az erdőben, amikor egy darázsfészekbe ütközve összecsípik a darazsak. Látjuk a szemüvegét leesni az avarba, de nem is ez az igazán szomorú, hanem Vada reakcióját látni a kisfiú temetésén: szívszaggató, amikor a kislány azt fájlalja, miért nincs a halott barátján szemüveg, mert anélkül nem fog látni.

Szabadsáááááááááááááááág!

Film: A rettenthetetlen (1995)

William Wallace (Mel Gibson), a skót szabadságharcos nem hajlandó alávetni magát a király akaratának, és amikor fogságba esik, inkább átvészeli a kínok kínját a kínzások során, de akkor sem hajlandó meghajolni a zsarnokság előtt. Kissé teátrális, mégis csodásan működő pillanat az, amikor utolsó erejével még annyit kiált, hogy „Szabadsáááááág!”, majd kileheli a lelkét. Halála nagyon szomorú, ugyanakkor meg is könnyebbülünk, hogy legalább véget értek a szenvedései.

Jenny halálos ágyán

Film: Love Story (1970)

A Love Story azt a fajta klasszikus tearjerker (szándékosan a nézők könnyeire utazó, szívszaggató filmekre használják ezt a kifejezést), ami az elejétől fogva azt készíti elő hatásvadász módon, hogy a végén rongyosra könnyezzük a pézsénket. A halálos beteg Jenny a halálos ágyán mondja Olivernek, hogy ne sajnáljon semmit, és csak annyit kér tőle, hogy bújjon mellé az ágyba, hogy vele aludhasson el. Az utolsó álomra szerelme karjában hajtja a fejét, és közben az aláfestő zene is olyan, hogy már a kottája is könnyben úszik.

Karak önfeláldozása

Film: Vuk (1981)

Az efféle cikkekben inkább Bambi anyukájának halálát szokás megemlíteni, de magyar halálösszeállításba magyar halált, szóval mi inkább Vuk nevelőapjára, a bölcs Karakra emlékezünk, aki a nagy vadászat idején jól tudta, hogy azzal, ha előugrik a bokorból, megmentheti Vukék életét. Fel is áldozta magát a fiatalságért, a Simabőrű mennydörgő botja utolérte őt, de legalább a barlangjáig még eljutott, hogy el tudjon búcsúzni Vuktól, Cselétől, és persze a nézőktől.

Matthew Crowley autóbalesete

Sorozat: Downton Abbey

Elég radikális lépésekre veszi rá a sorozatírókat, ha egy színész nem akarja meghosszabbítani a szerződését, márpedig ez történt Dan Stevens esetében a harmadik évad során. Matthew Crowley a gyermeke megszületése után örömittasan ül kocsijába, hogy elmenjen elújságolni a nagy hírt, ám egy szembejövő teherautó örökre arcára fagyasztja az ünneplő mosolyt, a nézők pedig egy végtelenül tragikus jelenettel, és egy nagy kedvencük halálával búcsúzhattak el a harmadik szezontól.

Búcsú a halott gyerekkori baráttól

Film: Állj mellém! (1986)

Gordie történetet mond a legnagyobb gyerekkori kalandjáról, és azokról a gyerekkori barátairól, akikkel átélte azt. Igazából csak a legvégén tudjuk meg, mi az apropója, hogy elmeséli ezt: amikor az emlékeiben elbúcsúzik rég látott barátjától, Christől, a fiú távolról még hátrafordul és visszaint, alatta pedig már a felnőtt Gordie hangját halljuk narrációként, ahogy elmondja, hogy Christ nemrég egy utcai összetűzés során halálra késelték a nagy igazságérzete miatt. Semmi giccses búcsúzkodás, csak ez a kegyetlen információ beszúrva a legvégére, amitől megszakad a szívünk.

Kiállás az eutanázia mellett

Film: Millió dolláros bébi (2004)

Maggie életerős, fantasztikus fiatal nő, aki épp legnagyobb sportsikerei előtt áll. Mivel bokszolós filmről van szó, a lány pedig rengeteget készült azért, hogy bajnokká váljon, nézőként inkább egy Rocky-szerű karriertörténetre számítunk, és nem arra, hogy egy rossz esés következtében nyaktól lefelé lebénuljon, utána pedig a kórházi ágyán könyörögjön a mogorva, idős edzőjének, hogy vessen véget a szenvedésének, és ölje meg őt. Clint Eastwood legérzelmesebb filmje megdolgoztatja a könnyzacskóinkat.

Ellie halála

Film: Fel! (2009)

Elsőre elképzelhetetlennek tűnik, hogyan mesélhető el egy teljes élet alig néhány percben, de a Pixar filmjének csodáját pont az adja, hogy nekik egy rövid montázsjelenet egy házasság legfontosabb pillanatairól elég ahhoz, hogy amikor a végén az idős Ellie meghal a kórházi ágyon, az úgy fájjon nekünk, mintha egy régi ismerőst veszítettünk volna el. És akkor még éppen csak elkezdődött a film.

Ben kivégzése

Sorozat: Ozark

Az Ozark című sorozat azt mutatja be, mi történik azzal, aki sikereket akar elérni a szervezett bűnözésben, és milyen áldozatokat kell ezért hoznia. A Byrde család a legnagyobb áldozatot a harmadik évad vége felé hozza, amikor Wendy bipoláris öccsét, Bent szabályosan kivégezteti egy bérgyilkossal, hogy ezzel is bizonyítsa hűségét a drogkartell vezetője felé. Az egyszerre sokkoló és szomorú jelenetsor kegyetlensége jelzi, hogy itt ért el a Byrde család arra a pontra, ahonnan már nincs visszaút a lejtőn való lecsúszásban.

Vasember búcsúja

Film: Bosszúállók: Végjáték (2019)

A szuperhősökre általában jellemző, hogy nem halnak meg, vagy ha mégis, akkor tudjuk, hogy legkésőbb a következő filmben valamilyen fondorlatos módon úgyis feltámadnak majd. Hiába haltak meg a hősök tucatszámra a Végtelen háborúban, tudtuk, hogy nincs igazi tétje, mert a következő részben visszatérnek majd. Viszont amikor a Végjátékban Vasember/Tony Stark feláldozza magát, az részben amiatt is volt hatásos, mert a nézők abban a tudatban ültek be a moziterembe, hogy Robert Downey Jr. szerződése lejárt, és nem kívánja meghosszabbítani, szóval ez a haláleset most valószínűleg tartósnak bizonyul.

Itt járt Brooks

Film: A remény rabjai (1994)

Az öreg Brooks (James Whitmore) gyakorlatilag csak egy apró mellékszereplő Andy Dufresne és Red börtönsztorijában, ám a film közben mégis akad egy pár perces jelenetsora, amikor hirtelen főszereplővé válik. A film váratlanul megmutatja, milyen nehéz, sőt már-már lehetetlen szabad életet élnie valakinek, aki az egész felnőtt életét rács mögött töltötte, a börtönben fontos és ismert ember volt, de odakint csak egy börtönviselt senki. A gerendába vésett „Itt járt Brooks” felirat, és az ezt követő öngyilkosság megmutatja azt, hogy a magány még a fogságnál is szörnyűbb dolog.

„Bocsánatot kérek azért, aki vagyok”

Film: Halálsoron (1999)

Ahogy a gyerekekért, úgy a gyereklelkű óriásokért is könnyen megesik a szívünk, pláne ha egy olyan bűntényért akarják kivégezni, amit nem követett el. John Coffey a villamosszékben az utolsó szó jogán csak annyit mond: „Bocsánatot kérek azért, aki vagyok”. Ezután pedig végignézhetjük, hogy olyan emberek hajtják végre a törvény által kiszabott halálos ítéletét, akik végső soron szeretik őt, és tisztában vannak az ártatlanságával. Egyszerűen azért, mert ez a munkájuk, és nem tehetnek mást. Ennél pedig nincs szomorúbb.

Artax a mocsárba veszik

Film: Végtelen történet (1984)

Mindig fájdalmas látni, ahogy egy gyerek először találkozik azzal, hogy az életünk nem végtelen, és egyszer mind meghalunk. Amikor Atreyu a mocsáron vág át szeretett lovával, Artaxszal, és a ló egyszer csak süllyedni kezd, még senki nincs felkészülve arra az érzelmi sokkhatásra, ami ezután következik. Maga Artax ugyan lóhoz méltó rezzenéstelen arccal fullad bele a mocsárba, míg gyerek gazdája kétségbeesve tapasztalja, hogy az elmúlás és a halál bármikor lecsaphat ránk, és ez alól bizony nincs kivétel.

Emma halála a kórházban

Film: Becéző szavak (1983)

A film Emma és az édesanyja viharos kapcsolatát mutatja be, amit csak megerősít, amikor Emma halálos beteg lesz. Maga a haláljelenet kevésbé drámai, sőt az a meglepő, hogy ennyire csendesen mutatják be, de itt nem is ez a lényeg, hanem az azt megelőző búcsú: amikor Emmához bejönnek látogatóba a fiai, és ő elmondja nekik, hogy fognak érezni, miután ő már nem lesz, azt szinte lehetetlen néhány elejtett könnycsepp nélkül megúszni.

„…mennyire hálás vagyok a mi kis végtelenünkért”

Film: Csillagainkban a hiba (2014)

A két halálos betegségben szenvedő tini románcáról szóló filmnél már az elején tudjuk, hogy biztosan tragédiával végződik, de ez mégsem ment fel minket a hatás alól. Maga a haláljelenet visszafogott (Hazel az ágyában fekve hallja, hogy cseng kint a telefon, a szülei pedig bejönnek hozzá közölni a szomorú hírt, ő pedig sírni kezd), inkább az azt megelőző, és az azt követő jelenetek teszik igazán drámaivá. Például az a szcéna, amikor Gus pár nappal a halála előtt előtemetést tart magának, hogy meghallgathassa a beszédeket, mert kíváncsi rá. Szellemes és gyönyörű.

A T-800-as búcsúja

Film: Terminátor 2 – Az ítélet napja (1991)

Tényleg megkönnyeztünk egy elpusztuló robotot? Bizony! Ez a T-800-as ugyanis apja helyett apjává vált a kamasz John Connornak, és bebizonyította, hogy képes a tanulásra, fejlődésre és az emberi élet tiszteletére. Így amikor a végén alámerül a fortyogó olvadt fémbe, és a hüvelykujjával egy okét mutat, akkor teljesen kiérdemeltek az elhullajtott könnycseppek.

További fájdalmas halálok:

Gandalf – A Gyűrűk Ura: A Gyűrű szövetsége, Marley – Marley meg én, Logan – Logan: Farkas, Jack – Titanic, Mufasa – Az oroszlánkirály, Beth – Kisasszonyok, Han Solo – Az ébredő Erő, Luke Skywalker – Az utolsó Jedik, Bing Bong – Agymanók, Andrew Beckett – Philadelphia, Robbie Turner – Vágy és vezeklés, Fantine – A nyomorultak, Radio Raheem – Szemet szemért, Ned Stark – Trónok harca, Elias – A szakasz, King Kong – King Kong, Satine – Moulin Rouge!, Theo Faron – Az ember gyermeke, Gyula – Sose halunk meg, Katharine Clifton – Az angol beteg, Sam – Legenda vagyok, Szuperhaver – Szuperhaver, Neil Perry – Holt költők társasága, Szecuko – Szentjánosbogarak sírja, Guido – Az élet szép, Jack – Brokeback Mountain, Az öregasszony – Szerelem

Feloldásként biztosan jól fog esni, ha most cuki állatos képeket nézegetsz:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése