Szabadidő

Idén az online térbe költözik a VERZIÓ (x)

Idén november 10. és 22. között az online térbe költözik a VERZIÓ teljes programja, így országosan elérhetővé válik Magyarország egyetlen emberi jogi dokumentumfilm fesztiválja. Az ötven film a legizgalmasabb és legaktuálisabb nemzetközi és hazai témákat hozza el. A filmek közel két hétig lesznek elérhetőek.

Közelebb egymás valóságához. Ez a Blinken OSA Archívum által 2004-ben alapított VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál idei jelmondata. A VERZIÓ  célja, hogy az idei ötven dokumentumfilmen keresztül új perspektívákat mutasson be, és segítsen valóságként elfogadni és megérteni egymás életét. Idén hat szekció alkotásain keresztül teljesíti küldetését.

 

Az idei nyitófilm, a 76 nap, a jelenlegi pandémia maradandó korlenyomata, kendőzetlen és felkavaró bepillantás a járvány kitörésének legkorábbi napjaiba a kínai Vuhanban. Vannak személyes élettörténetek, mint az Én vagyok Greta, amely Greta Thunberg életéről szól, vagy a Maddy, a modell, amely egy világhírű Down-szindrómás modell történetét mutatja be. David France dokumentumfilmje, az Üdvözöljük Csecsenföldön, kendőzetlen bepillantást enged a kirekesztettségbe és a kilátástalanságba, és azokról a bátor aktivistákról szól, akik küzdenek a brutális anti-LMBTQ kampánnyal Csecsenföldön. Az Ébredj a Marson pedig egy Svédországban élő koszovói család küzdelmét mutatja be a „reményvesztettség szindrómával”.

A magyar alkotók is rendkívüli témákat dolgoznak fel idén. A Hűség Anna és Antal legyőzhetetlen szerelmét és Alzheimer-kórral vívott fáradhatatlan küzdelmét mutatja be. A Védelem alatt egy szociális munkás napjait követi figyelemmel, ahogyan három bántalmazott nővel dolgozik, eközben pedig a segítő munka kihívásaiba is betekintést enged. A Visszatérés Epipóba pedig egy nyolcvanas évekbeli magyarországi nyári tábor emlékezetébe kalauzol, amely tele van ellentmondásokkal. 

Ezek azonban csak kiragadott példák a színes programból, ami részletesen itt érhető el: https://www.verzio.org/hu/2020/catalog

A virtuális nézők a fesztivál honlapján férnek majd hozzá az idei teljes programhoz. A filmek a VERZIÓ időtartama alatt bármikor megnézhetőek, nem fix időpontú vetítések lesznek. Az online látogatók többféle bérlet közül választhatnak majd, de egy filmre is vásárolhatnak jegyet. Ezentúl lesznek ingyen elérhető alkotások is a repertoárban.

További jegyinformációk: https://www.verzio.org/hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top